Știrile zilei

O nouă profesie apare în Buzău: „controlorul de trafic”

Se va afla permanent în Centrul de management inteligent al traficului, amenajat chiar în aceste zile în fostul sediul al Stării Civile.

Municipiul Buzău se pregătește să implementeze un sistem inteligent de management al traficului rutier, care va ajuta la fluidizarea circulației la orele de vârf, în zonele aglomerate ale oraşului. În centrul amenajat în fostul sediu al Stării Civile de pe bulevardul Nicolae Bălcescu se vor afla permanent lucrători ai primăriei, care vor supraveghea intersecțiile și vor putea la decizii pentru fluidizarea traficului.

Potrivit unor declarații făcute de primarul Constantin Toma la Campus TV, noul sistem va deveni funcțional până la sfârșitul acestui an. Odată pus în funcțiune, sistemul va colecta informații din toate intersecțiile în care se află calculatoare și camere video, pentru a lua cele mai bune decizii pentru fluidizarea circulației. Edilul dă asigurări că semafoarele vor fi sincronizate odată cu punerea în funcțiune a noului sistem de management inteligent al traficului:

Creăm un sistem nou. Trebuie reglat acest sistem. (…) Vor fi reglate, vor fi legate între ele cu senzori. Sunt calculatoare în fiecare intersecție; sunt camere de luat vederi în fiecare intersecție. Ele sunt făcute ca, la fiecare trei secunde, să scaneze toată intersecția și să ia decizii în mod autonom, să aprindă verdele în primul rând în acea direcție în care ai autobuzul.”, a precizat Constantin Toma.

De asemenea, toate autobuzele vor fi echipate cu calculatoare și camere de bord, care comunică permanent cu echipamentele din intersecții. Sistemul inteligent va putea lua decizii autonome privind circulația în intersecții, însă, la rândul lor, toate intersecțiile vor fi supravegheate dintr-un centru. Aici, controlorii de trafic vor putea interveni direct pentru schimbarea culorilor semaforului, mai ales în situații de urgență:

(Controlorii de trafic – n.red.) au tot felul de informații și pot lua decizii și ei. Ei pot da, de exemplu, verde de la un capăt (…) pentru ambulanță, pentru un autobuz sau pentru o coloană oficială, de exemplu.”, a mai arătat Constantin Toma.

Centrul va funcționa în fostul sediul al Stării Civile de pe bulevardul Nicolae Bălcescu și va fi deschis până la sfârșitul anului: „E aproape gata”, mai spune edilul.

  • Intersecția de la Arhiepiscopie, piatra de moară a traficului buzoian.

Dacă ar putea renunța la un sens giratoriu din oraș, probabil că acela ar fi rondul de la Arhiepiscopie. Intersecția reprezintă o adevărată piatră de moară pentru responsabilii cu fluidizarea traficului din oraș, iar asta pentru că numărul mașinilor a explodat în ultimii ani.

Apoi, sensul giratoriu are, prin definiție, mai degrabă rol de calmare a traficului decât de fluidizare. La începutul anilor 2000, când a fost amenajat rondul de la Episcopie, numărul mașinilor din Buzău nu reprezenta nici pe departe o problemă. Astăzi, când prin oraș circulă zilnic zeci de mii de autovehicule, un sens giratoriu – fie el și semaforizat – mai mult încurcă decât fluidizează.

Între timp, Compania de Apă a mai săpat aici un șanț, pentru a înlocui o conductă. Abia după ce vor fi efectuate probe de presiune și se va hotărî că nu mai este nevoie de nicio intervenție, șanțul poate fi asfaltat, iar semafoarele din rond, sincronizate cu cele din restul orașului.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

3 Comments

  1. un targ cu doua sosele care o strabat in lung si in lat si restul strazilor majoritar cu sens unic are nevoie de controlor de trafic sa schimbe culoarea celor 200 de semafoare montate de toma la orice colt de straduta.

  2. E PORTITA DE HALIT BANI PENTRU PARTID URAAAAAAA BOS A SCOS POLITIA COMUNITARA SI A APARUT CONTROLORI DE TRAFIC ASA E IN ORGANIGRAMA NOUA MIINE O SA VINE BAITI CU DRONELE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button