ARTICOLUL ZILEIȘtirile zilei

Omicron la Buzău. Ce ne așteaptă

Ieri am aflat că „Omicron”, noua tulpină a coronavirusului, a ajuns și la Buzău. Prefectura a insistat să transmită acest lucru și, astfel, am aflat că trei tineri sunt infectați cu „noua tulpină africană”. Pacienții sunt în stare bună și au forme ușoare de boală, la fel ca majoritatea infectaților cu omicron.

Ce urmează acum în Buzău, la fel ca în întreaga țară, știm toți. Numărul persoanelor infectate este în creștere; azi – douzeci, mâine – patruzeci, săptămâna viitoare – gata suta. Spitalele deja se pregătesc să redevină teatrele de operații pe care le vedem la televizor în fiecare vârf de val Dumnezeu mai știe cât.

A trecut ca un fulger perioada sărbătorilor. Senzația aia că totul e frumos, că oamenii sunt iertători și buni, că nimic nu ni se poate întâmpla în acele zile. În vreme ce noi ne bucuram de scurta permisie, autoritățile pregăteau însă valul cinci.

Pentru că – nu mai e nicio îndoială – valul cinci vine și o face cu precizia unui ceas elvețian. 15 ianuarie a zis ministrul Rafila, 15 ianuarie pare să fie ziua oficială a startului de val. Din nou spitale pline, din nou ambulanțe blocate la UPU, din nou anxietatea aceea care ne stăpânește pe toți, fie că suntem tineri, vârstnici, sănătoși, bolnavi, ultrainformați sau deconectați complet de la fluxul mediatic.

Restricțiile, primii emisari ai valului, au intrat astăzi în vigoare. Pentru că Omicron e o formă mai ușoară a bolii, dar mult mai contagioasă, în aer liber și la interior se vor purta doar măști FFP2 sau chirurgicale. Organizarea de evenimente este în continuare interzisă, iar pașaportul sanitar rămâne în vigoare.

Vine valul sau suntem deja în el, iar tot ceea ce putem să facem este să ne protejăm așa cum știm noi mai bine. Este important sfatul medicilor și al specialiștilor în sănătate: nu degeaba și-au tocit oamenii coatele pe băncile facultății de medicină, nu degeaba știința a făcut atâtea progrese.

Pe lângă ceea ce ne oferă medicina, să nu uităm de beneficiile unei vieți echilibrate. E necesară o alimentație sănătoasă, pentru că ceea ce băgăm în gură poate fi sursa a 90% din bolile noastre. Mișcarea e importantă, sedentarismul fiind un factor agravant în numeroase afecțiuni. Fructe, multe fructe. Să nu treacă o zi fără să fi consumat măcar un fruct. Medicii spun că avem nevoie de cinci mici porții de fructe pe zi, dar orice început e bun.

În rest, gând bun și pace cu toți cei din jur. Într-un corp sănătos trebuie să locuiască o minte sănătoasă și echilibrată, așa că detașați-vă de tot ce e rău și alungați toate gândurile negative.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!