Știrile zilei

„Plăieșii” cântă, astă-seară, la Sărata Monteoru

Ieri, în stațiunea Sărata Monteoru a început festivalul „Zilele Chișinăului la Buzău”, eveniment menit să marcheze acordul de înfrățire dintre județul Buzău și capitala Republicii Moldova. Unul dintre cele mai așteptate momente în reprezintă concertul ansamblului „Plăieșii”, care vor urca pe scena de la Sărata Monteoru în această seară, de la ora 19:00.

În cadrul evenimentului organizat de Consiliul Județean Buzău, în colaborare cu Primăria municipiului Chișinău, sunt organizate expoziții de pictură și artă populară, ateliere meșteșugărești, parade ale portului popular, tabere militare, degustări de produse tradiționale, dar și concerte. Unul dintre cele mai așteptate este cel susținut de ansamblul etnografic „Plăieșii”, care vor concerta pe data de 17 septembrie.

Ansamblul etnofolcloric „Plăieșii” a fost creat de Nicolae Gribincea la 15 ianuarie 1989 pe lângă Palatul Republican al Copiilor și Adolescenților din Chișinău, fiind conceput inițial ca un colectiv mixt de cântece și dansuri.

Programul celor trei zile ale evenimentului

Din 1999 – până în 2015 a activat cu denumirea Plăieșii pe lângă Pretura sectorului Botanica a municipiului Chișinău. Din 2015 și până în prezent activează în calitate de colectiv profesionist în cadrul Direcției Cultură a municipiului Chișinău.

Ansamblul etnofolcloric Plăieșii a devenit laureat al mai multor festivaluri raionale, municipal și republicane: “Să trăiți să înfloriți”, “Florile Dalbe”, “V-am ura v-am tot ura”, “La vatra horelor”, “Pentru tine Doamne”, “La onor, la datorie”, Suna tălăncuțele”, “Aprindeți luminile”, etc. A evoluat cu succes peste hotarele țării: 1989 – la Moscova, 1996, 1997 – București și Iași, 1998 – Milano, 2008 – Cernăuți, 2016 – Vilnius, Padova, Bologna.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: