EducaţieȘtirile zilei

Povestea celor trei ani de proiect Erasmus la Școala Gimnazială Nr. 7 Buzău

Past, Present and Future - It's all in the sky! Erasmus+

Povestea celor trei ani de proiect Erasmus + a purtat elevii Școlii Gimnaziale Nr. 7 Buzău într-o călătorie fascinantă prin realizările în domeniul astronomiei ale grecilor antici, sumerienilor și egiptenilor, prin descoperirile lui  Copernic, ale lui  Galileo Galilei și ale lui  Hevelius, precum și prin legende și  povești despre originea cosmosului, a lumii și a stelelor. Scopul studiului acestor realizări din trecut a fost de a compara moștenirea culturală comună a Europei și de a identifica diferențele și asemănările dintre țări și istoria lor în domeniul astronomiei.

Al doilea an de proiect s-a axat nu numai pe observarea curentă a cerului, excursii la observatoare și planetarii, dar și organizarea unor ateliere cu scopul  extinderii  cunoștințelor elevilor despre sistemul solar, planete și cele mai interesante stele vizibile pe cer.

În al treilea an de proiect elevii au aflat despre posibilitățile tehnologiei moderne și ale omului în domeniul vieții pe Marte sau pe stația spațială, au văzut proiecții  ale viitorului în filme științifico-fantastice și au creat propriile machete de stații spațiale.

Proiectul a acoperit parțial lipsa din planul de învăţământ a unei discipline care să abordeze fenomenele astronomice și a răspuns numeroaselor întrebări pe care elevii și le pun în legătură cu fenomenele astronomice, cu formarea şi cu evoluţia Universului sau cu eforturile oamenilor de a cuceri spaţiul cosmic. Prin participarea la acest proiect elevii au fost încurajați să experimenteze, să observe și să cerceteze, cu scopul de a le stimula curiozitatea. “, coordonator proiect, prof. Iuliana Ivan.

În perioada 15 – 19 mai, 5 elevi de la Școala Gimnazială Nr.7 Buzău, însoțiți de 2 profesori, au participat alături de parteneri din Croația, Grecia și Polonia la ultima mobilitate în proiectul european „PAST, PRESENT, FUTURE –IT’S ALL IN THE SKY„  la Instituto Compensivo „S. Bagolino”, din localitatea Alcamo,  provincia Sicilia, din Italia.

Activitățile au avut ca scop promovarea științelor, în special a astronomiei, având în vedere că aceasta nu constituie o disciplină predată în scoală. Pentru elevi si profesori, activitățile au fost deosebit de interesante și diverse: jocuri și concursuri pe tema astronomiei, călătorie virtuală în spațiu folosind ochelari VR., elevii au aflat în ce constă magia ecranului verde, tehnică de efecte speciale folosită la Hollywood. Cu toții ne-am transformat în supereroi, am pășit pe Lună și am călătorit printre constelații.

La școală, grupul Erasmus a asistat la prezentarea unor tineri cercetători de la I.T.E.T. ”G. Caruso”, Alcamo, pasionați de astronomie care fac accesibilă pasiunea lor prin intermediul tehnologiei.

În timpul liber participanții la mobilitate au descoperit bogatul patrimoniu cultural din provincia Trapani: Segesta, sit arheologic, cu templul doric și teatrul, construite în stil elen; Erice, sat medieval bogat în istorie și tradiții; San Rocco din Trapani, un lăcaș de cult din sec. al  XVI–lea transformat într-un muzeu de artă religioasă modernă, printre piese și multe icoane vechi din România; și nu în ultimul rând, au luat la pas orașul Palermo, un loc unic, prin faptul că este de multe secole capitala unor incredibile întâlniri culturale între Occident și Orient.

Elevii au legat prietenii cu familiile gazdă, au cunoscut modul de viață al locuitorilor din Sicilia, au experimentat gastronomia mediteraneeană și au dezvoltat abilitățile de comunicare din limba engleză.

Participarea în proiectul Erasmus +, cu finanțare europeană, a reprezentat o oportunitate atât pentru elevi, cât și pentru profesori, de a lucra și învăța împreună, într-o atmosferă de toleranță, respect și încredere într-un viitor mai bun: „IT’S ALL IN THE SKY!”

(Prof. Popescu Maria Grațiela; Prof. Matei Roxana Carmen)

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!