Știrile zilei

Povestea celui mai mic mormânt din cimitirul „Dumbrava”

Un mic monument funerar situat pe aleea principală a cimitirului „Dumbrava”adăpostește rămășițele pământești ale unei mari personalități buzoiene. Este vorba despre Stan Săraru, avocat și primar al municipiului Buzău, de al cărui nume se leagă apariția a numeroase elemente de modernitate ale urbei. 

Stan Săraru a văzut lumina zilei în anul 1898, la Râmnicu Sărat. A absolvit actualul Colegiu Naţional „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Buzău, pentru ca apoi să meargă la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti.

Deși sunt unele inadvertențe cronologice, se pare că a intrat în Baroul Buzău în anul 1923. Cert este că, după un scurt mandat de viceprimar în perioada 1925-1927, avocatul Stan Săraru devine Primar al Buzăului, la 8 ianuarie 1933.

Va avea un singur mandat, însă de numele său se vor lega numeroase realizări, printre care construirea băii publice, a pieței centrale – care astăzi îi poartă numele –  și a stadionului.

A luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, în Campania de Est, şi a fost închis de mai multe ori în puşcăriile comuniste de la Jilava şi Aiud şi în coloniile de muncă de la Castelul-Medgidia şi Capu Midia.

„Din 1951, a fost consilier juridic la Sfatul Popular Regional Bucureşti. În calitate de primar al Buzăului a realizat, printre altele, mai multe lucrări edilitare de maximă importanţă pentru urbe: principala piaţă agroalimentară, denumită astăzi Piaţa Centrală „Avocat Stan Săraru”, baia comunală, primul proiect de canalizare în centrul oraşului, pavări de străzi în cartierele Poştă şi Mihai Viteazul, inclusiv alimentarea acestora cu apă, construirea unui abator şi regenerarea pădurii parc Crâng. ”, se arată pe site-ul www.buzauopen.ro.

Potrivit deputatului Sorin Muncaciu, care a publicat pe Facebook un text în memoria fostului primar (anul acesta se împlinesc 39 de ani de la moartea sa), „primarul Stan Săraru a spus când a depus jurământul, vorbe memorabile, pe care toți cei care-și asumă să conducă destinele buzoienilor sau să-i reprezinte local, județean sau parlamentar ar trebui să și le pună înrămate pe un perete spre care privesc zilnic:

Primăria trebuie să aibă nu numai un caracter administrativ, ci și social. Dorim ca buzoienii să-și iubească Buzăul.”

Nu i-a fost ușor să asume frâiele administrației locale buzoiene deoarece România era în 1933 în ultimul an al Marii Crize. Pe fondul revenirii economice, Stan Săraru a reușit să urbanizeze Buzăul (canalizare, trotuare, iluminat public), să construiască actuala piață agro-alimentară, să delimiteze în plan urbanistic spațiul de divertisment-socializare-plimbare de spațiul specific locuințelor.”, a scris deputatul pe Facebook.Potrivit acestuia, primarului Săraru nu i-a fost ușor după venirea comuniștilor la putere. A continuat să fie avocat până în 1948, când a fost scos din avocatură din cauza faptului că era „burghez”. â

Acuzase public faptul că în noiembrie 1946 au fost fraudate alegerile (fusese nominalizat de către PNL drept candidat la un mandat de deputat). Până la arestarea sa ca „dușman al poporului” în 1952 (din simpla „vină” că fusese primar în perioada interbelică dar și pentru că își permisese să critice „primele alegeri populare democratice” din noiembrie 1946, probabil și pentru că „luptase cu arma în mână contra Uniunii Sovietice”!), a lucrat la un nou înființat SOVROM (societate mixtă economică sovieto-română), în Constanța în domeniul construcțiilor. A lucrat însă și la Valea Drăganului, la Stâna de Vale și chiar la Ciucea.”, a mai precizat deputatul.

A trăit restul vieții la București, unde a și decedat, la data de 2 aprilie 1985. Trupul său a fost incinerat, dar după Revoluție, fiica sa, Simona Săraru Holder, a făcut demersurile pentru ca urna în care era cenușa sa să fie readusă la Buzău, la Cimitirul Dumbrava.

Primar fiind, la 22 decembrie 1935, într-o conferință cu titlul „Buzăul edilitar”, a prezentat ceea ce am putea spune că a reprezentat un fel de testament politico-administrativ de care va trebui să se țină cont acum la aproape 90 de ani de când memorabilele sale cuvite au fost rostite:

„Orașul Buzău trebuie să lase să se degajeze acel aspect estetic care mișcă sufletele și care îmbogățește imaginațiile. Înfrumusețarea unui oraș este o operă de fiecare zi, și înfrumusețarea orașelor noastre interesează într-o mare măsură întreaga națiune”. și-a încheiat deputatul Muncaciu postarea pe Facebook.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

One Comment

  1. Ceva nu se leaga. Spuneti ca „…a fost inchis de mai multe ori in puscariile comuniste…”, dar si ca „…din 1951 a fost consilier… la sfatul popular regional Bucuresti…”.
    Deci in plina prigoana stalinista, in anii ’50, era consilier… comunist.
    Taaare ciudat!…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button