Joi seară, primarul comunei Cochirleanca, Nicolae Stancu, a fost reținut de polițiștii buzoieni, la capătul unor audieri maraton, în cadrul unui dosar ce vizează infracțiuni din sfera protecției mediului. Potrivit unor surse judiciare, alături de primar au mai fost reținuți viceprimarul comunei și un angajat al Primăriei Cochirleanca.
Ieri, la Primăria Cochirleanca au avut loc loc ample percheziții ale polițiștilor, într-un dosar ce vizează mai multe infracțiuni din zona protecției mediului înconjurător.
Potrivit unei informări a IPJ Buzău, polițiștii au descins la sediul Primăriei Cochirleanca și la alte adrese ale unor persoane fizice și societăți comerciale, în căutarea de probe. Se pare că dosarul s-ar fi constituit în urma unor suspiciuni ce vizează infracțiuni asupra mediului înconjurător.
Potrivit Șansa News, mai multe persoane vizate ar fi coordonat activități de colectare, incendiere și îngropare a deșeurilor, iar rețeaua de canalizare amenajată în comună ar fi nefuncțională. Conform aceleiași surse, o altă neregulă ar fi faptul că stația de epurare, în care s-au investit sume importante, este nefuncțională, iar apele uzate în loc să fie epurate sunt deversate pe terenuri din vecinătate.
Iată, mai jos, informarea IPJ Buzău:
„La această oră, poliţiştii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Buzău, împreună cu polițiști din toate structurile Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat, pun în executare 7 mandate de percheziție, dintre care două la sediile unor instituții, una la sediul unei societăți comerciale și 4 la domiciliile unor persoane cercetate.
Percheziţiile se desfășoară în baza mandatelor emise de Judecătoria Râmnicu Sărat.
Activitățile sunt derulate într-o cauză penală privind eliminarea, deținerea, păstrarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate, îngroparea deșeurilor, incendierea deșeurilor, evacuarea de ape uzate în apele de suprafață sau subterane și executarea de instalații de ape fără punerea în funcțiune concomitenta a instalațiilor de canalizare.
Din cercetări a reieşit că, din ianuarie 2023 până în prezent, reprezentanții unei unități administrativ teritoriale, din județul Buzău, ar fi eliminat și păstrat deșeurile provenite din colectarea de la gospodării, agenți economici sau rezultate din activitatea proprie, în afara spațiilor autorizate.
Pe acest fond și în condițiile neluării măsurilor de prevenire și de combatere, ar fi rezultat cantități considerabile de deșeuri. Pentru eliminarea acestora, reprezentanții unității administrativ-teritoriale ar fi procedat la incendierea și îngroparea deșeurilor.
De asemenea, în exercitarea serviciului public de canalizare, reprezentanții unității administrativ-teritoriale ar fi dat în funcțiune și ar fi exploatat, direct și prin atribuirea gestiunii, rețeaua de canalizare și stația de epurare, fără a deține autorizație de mediu.
Astfel, ar fi rezultat deversari, atât accidentale, cât și controlate, de ape uzate și substanțe poluante din stațiile de pompare/epurare și direct din rețeaua de canalizare, fapt ce ar fi dus la contaminarea apelor de suprafață.
Totodată, în urma cercetărilor, s-a stabilit că instalația de canalizare ar fi fost pusă în funcțiune și s-ar fi făcut intervenții asupra sa, fără a exista avizele prevăzute de lege.
Cercetările se efectuează sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat, cu sprijinul specialiștilor din cadrul entităților competente în domeniu și cu aportul de specialitate al laboratoarelor autorizate.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”.
Groapa de gunoi neautorizata veti gasi si in com Sapoca, in albia majora a raului Buzau, mal stang. De ani de zile masinile de colectare deseuri, ce deservesc comuna Sapoca, descarca deseuri acolo. Numai cine nu vrea, nu vede.
La Mierea este un dezastru pe malurile Niscovului si Merioarei. Mai vine un excavator din cand in cand si impinge gunoaiele in apa/le acopera cu pamant. Satenii arunca gunoaiele pe camp fara nicio jena. Asistatii social care doar se prefac ca fac curatenie imping gunoaiele in apa sau le dau foc.