Știrile zilei

Primarul Toma vine cu explicații: „Puteam să avem probabil cea mai ieftină apă din România, dacă nu acceptam fondurile europene”

Pe fondul nemulțumirilor a numeroși buzoieni față de scumpirea tarifelor la apă și canalizare, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a explicat de ce s-a ajuns la această situație și cât va mai dura ea.

Potrivit edilului, buzoienii au fost angajați într-un proces de susținere a investițiilor masive efectuate de Compania de Apă, plătind o confinanțare de 20 de milioane de euro. Această sumă se regăsește în facturile lunare ale buzoienilor timp de șase ani, perioada urmând să ia sfârșit pe 31 decembrie 2025.

Constantin Toma a explicat că acest efort al buzoienilor a fost necesar pentru atragerea unor fonduri de investiții de peste 350 de milioane de euro, o sumă uriașă, de care municipiul nu ar fi dispus niciodată:

Pentru a avea acces la acești bani, nerambursabili, trebuia să avem o coparticipare, noi ca și consumatori, de 20 de milioane de euro.”, a scris edilul pe facebook.

Până în 2025, suma se va deduce de la fiecare consumator, prin creșterea prețului metrului cub de apă facturat.

Conform spuselor primarului, această creștere de preț nu poate fi mai mare față de un coeficient de suportabilitate care este fixat prin legislație între 2,5 și 3,5% din venitul mediu pe județ al unei familii.

În prezent, Compania de Apă reconfigurează rețelele de apă și apă uzată pe 43 de străzi din Buzău, creându-se astfel „condițiile de a avea și siguranța unei ape mai bune și furnizate 24 de ore din 24, dar și o apă mai ieftină la Buzău, începând de la 1 ianuarie 2026.”

Așa este, în campania electorală din 2016, am promis că voi reduce prețul la apă dacă voi schimba conducerea de atunci! Dar, ulterior având acces la toate informațiile, am luat decizia împreună cu noua conducere a Companiei de Apă și cu aprobarea Consiliului Local Municipal, să facem toate investițiile necesare pentru a avea un viitor bun și în ceea ce privește furnizarea apei la Buzău.

Puteam să avem probabil cea mai ieftină apă din România, dacă nu acceptam fondurile europene, dar nu puteam să fiu un iresponsabil, care să pună în pericol, până la urmă viața tuturor buzoienilor, prin calitatea proastă a apei, sau prin lipsa ei!”, a mai scris Constantin Toma pe facebook.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

12 Comments

  1. de ce plătim un bun național?!?!
    apa este un bun național, și nu poate fi valorificat.
    dar… dacă buzoienii acceptă să li se fure bani din buzunar, înseamnă că trăiesc mișto, și nu au grija zilei de mâine.
    în mod normal tomas trebuia să plece din bun simț.
    dar, pe la noi nu se gasește…

  2. … știți cum se fură din buzunarul bizonianului?…
    se dă citirea consumului de la apometre apartament la asociație apoi pe lista la întreținere apar 2-3 mc în plus , și apoi alături încă 1 mc paușal!…. bineînțeles mai e și ieșirea….’apa canal’….total 60-70 lei ti-a ‘ras’ de la buzunar … one time …. fără să îți dai seama!…

  3. …a fi primar este o activitate vocațională (artiștii, fotbaliștii etc), nu este o profesie!…nu există școală profesională de primar sau facultate cu specializarea ‘primar’!… politica este o activitate pseudo vocațională, adică dacă le ai cu păcăleala și inducerea în eroare , știi să minți ,ajungi primar….ai vocație de interlop!…intri în rândul artiștilor de top!…

  4. Auzi Cosmine,
    Parcă este o șefă la apă, pusa de chiar el tomy falimentul Buzăului…
    Parcă sunt angajați zeci pe media acolo…
    De ce a trebuit să faci acest articol?
    Pe bune? El gestionează compania de apă sau doamna?
    Hmmm
    Grea politica aceasta. Sincer, f grea, urata si scarboasa crede mă.
    Sper jos cenzura.
    Mulțumesc

  5. Cum ne da fonduri cică nerambursabile și după aceea ne pune la plata? Asta este cămătărie. Mai bine se inprumuta la banca ca tot aia era.

  6. asta cu APA este super tare ,
    pentru un M3 platesti 8 10 lei apa plata 2 litri platesti 2 3 lei deci care este mai avantajoasa
    1000 de litri sau 6 litri
    iar asta CA e un bun national asa este dar trebuie sa te duci la rau sa o iei sau sa sapi fantana care are in cost
    asa CA daca o primesti la robinet are un cost de productie

  7. E VRAJEALA AL LA TOMITA SRL TREBUIE BANI PENTRU PARTID CA SUNT ALEGERI ANUL ACEST SI SALARI MARI LACOMPANIA DE APA CA SI ACOLO ARE PARTIDUL PE CINEVA SA DONEZE BANUTI DECI TREBUIE LASAT ACASA LA URMATOARELE ALEGERI TOMITA SCOS LA PENSIE PE CAZ DE DEZASTRU NATIONAL ASA CA CU TOTI LA VOT URAAAAAAA JOS PSD UL TE ROG NU CENZURA PUBLICA COMENTARIU

  8. Serios!
    Mai uită-te pe o factură!
    Costul de producție este mai mic decât în alte zone care nu au apă precum Buzăul.
    Cu toate astea prețul este mult mai mare.
    Mai e o chestie interesantă. Întotdeauna la canalizare plătim mai mult decât consumăm. Ok. Să spunem că sunt pierderi. Nu sunt la mine in casă! Nu trebuie să plătesc și pierderile lor. Pentru asta mă mint că fac investiții.
    Mai mare este și prețul la deșeuri….
    Mi-e silă…

  9. In cazul asta, am dreptul la si eu la parte din profit, nu? Adica tu faci investitii pe banii cetatenilor, insa profitul il iei doar tu? Ce munca face aceasta dna director, care nu stie sa faca diferenta intre un baraj si un lac de acumulare, de este remunerata cu atat de multi bani? Mai, dar fraieri suntem!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button