SIC COGITO

Cum vrea să salveze Marcel Ciolacu cel mai mare partid din România

Când a preluat PSD, Marcel Ciolacu știa bine că sunt multe găuri în carena acestei nave învechite și purtate prea multă vreme pe ape tulburi. Apa intra prin multe locuri, iar partidul scădea în sondaje mai ceva ca lira turcească în lupta cu dolarul. Dar azi, din partidul anacronic și vetust, PSD se zbate să devină din nou cel mai deschis partid din România. 

Aflat într-un moment de criză evolutivă, PSD a înțeles că s-a ajuns la o mare presiune în cazan. Vechea gardă, blamată nu atât pentru deciziile luate, cât pentru personajele de calitate îndoielnică scoase în față, trebuia îndepărtată rapid. Și cine ar fi putut readuce la mal un PSD în derivă, dacă nu o schimbare fundamentală a direcției de acțiune și, mai ales, a establishmentului?

  • Oamenii fac partidul, nu invers. Promovarea tinerilor, soluția corectă.

De de la atitudinea autosuficientă și persiflantă, de la listele de candidați întocmite în acord cu arborele genealogic al șefilor, în fine, de la paradigma tătucii lipite de scaun, PSD a virat spre o zonă nouă, necunoscută, dar promițătoare. S-a despărțit de trecut și a dat, pentru întâia oară în 30 de ani, șansa tinerilor de a se afirma cu adevărat în politică.

La o evaluare grosso, tinerii propuși de tabăra lui Ciolacu par să aibă un prim numitor comun: Nu sunt rude cu mai-marii partidului, practică atât de bine înrădăcinată la noi. Dar, poate atuul cel mai valoros, tinerii aspiranți astăzi la o demnitate publică au performat în domeniile lor. Experiența relevantă, discursul echilibrat și atitudinea cuviincioasă în raport cu oamenii ar putea fi ingredientele care să le asigure viitorul în politică și, prin ei, pe cel al generației de mâine.

Astăzi, PSD promite să găzduiască cu generozitate tineri abili, dornici să schimbe România și să o așeze pe drumul modernizării. În ce măsură va fi respectat acest deziderat vom vedea în lunile următoare. Cert este că, în timp ce PSD caută cu disperare tineri capabili, desprinzându-se de trecut, alte partide „reformatoare” reșapează candidați și își înghesuie pe liste personaje de calitate îndoielnică, asta ca să nu fiu lipsit de eleganță și s-o spun direct…

(Cosmin Șontică)

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button