Politică

PSD propune stimulente de inserție pentru angajați și granturi de zeci de mii de euro pentru înființarea de întreprinderi sociale

Social-democrații vor să salveze locurile de muncă printr-o serie de măsuri de sprijin

Buzăul a înregistrat un record nedorit, ajungând la o rată a șomajului de 7,15%. Numai în ultimele 8 luni, 12.280 de buzoieni și-au pierdut locurile de muncă. În lipsa unor măsuri concrete, pe măsură ce criza sanitară se adâncește, tot mai mulți antreprenori riscă să își închidă definitiv afacerile, iar zeci de mii de români să rămână fără venituri. 

Ajutoarele de stat pentru noi locuri de muncă, stimulentele financiare de inserție pentru angajarea șomerilor și primele de ocupare și granturi pentru înființarea de întreprinderi sociale ar putea fi măsuri care să încurajeze antreprenorii să-și salveze locurile de muncă. Este și motivul pentru care social-democrații au propus, în Programul de Guvernare 2020-2024, măsuri care să stimuleze crearea locurilor de muncă, dar și menținerea celor existente.

Una dintre cele mai importante măsuri propuse de social-democrați pentru stimularea angajării șomerilor este acordarea unui stimulent de inserție de 50% din salariu pentru 12 luni (maximum 6000 lei) la angajarea de șomeri sau repatriați care au cel puțin o calificare, cu condiția acordării unui salariu de minim 3000 lei brut și a menținerii salariatului cel puțin un an de la finalizarea acordării stimulentului. Pentru muncitorii necalificați se propune acordarea unui stimulent de inserție de 60% din salariu pentru 12 luni (maximum 6000 lei) pentru angajarea de șomeri sau repatriați cu cel puțin o calificare, cu condiția acordării unui salariu cu 10% mai mare decât salariul minim brut și a menținerii angajatului pentru încă cel puțin un an de la finalizarea acordării sprijinului.

De asemenea, social democrații au propus acordarea de granturi de 10.000-30.000 Euro pentru înființarea de întreprinderi sociale de inserție în domenii precum: agricultură, silvicultură, piscicultură și servicii conexe din mediul rural. Întreprinderile trebuie să angajeze persoane din grupuri vulnerabile în proporție de 30% din totalul angajaților.

De altfel, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat în nenumărate rânduri că principalul obiectiv partidului este reprezentat de siguranța locurilor de muncă.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button