Știrile zilei

Revoltă într-o comună din Buzău: „Ce a făcut compania în toți anii ăștia?”

Căldură mare, apă cu porția la Cernătești. Oamenii s-au adunat în curtea primăriei.

Sute de localnici din comuna buzoiană Cernătești sunt revoltați pentru că, de săptămâni întregi, primesc apă cu porția după un program strict, stabilit de Compania de Apă. Oamenii au mers la primăria din localitate să își strige oful.

În comuna buzoiană Cernătești, oamenii ar trebui să primească apă doar patru ore pe zi: două dimineața și două seara. În realitate nici acest program nu se respectă, deoarece pur și simplu apa pompată cu 9 atmosfere din stația de la Săpoca nu mai ajunge până la ei.

Se întâmplă la Manasia și Aldeni, localități ce totalizează aproape 1000 de suflete, care, de ani de zile, se confruntă cu o problemă arzătoare: lipsa apei. În această perioadă consumul crește, deoarece oamenii își irigă grădinile, iar sistemul nu mai face față.

Sunt săptămâni întregi de când locuitorii celor două sate se bucură de apă doar între orele 05.00-07.00 și 20.00-22.00. Problema este că nici măcar în aceste intervale orare apa nu curge cum trebuie. Asta ca să nu mai spunem că sunt zile în care lichidul vital udă robinetele doar 15 minute din programul de două ore.

  • Soluția, un foraj propriu.

În prezent, comuna Cernătești este alimentată cu apă de la stația din comuna Săpoca. Din 2012, anul preluării, de către Compania de Apă Buzău, a serviciului de alimentare cu apă, cei aproape 1600 de abonați din Cernătești s-au tot confruntat cu probleme. Cei mai afectați au fost locuitorii din Aldeni și Manasia, sate situate în amontele râului Slănic, acolo unde apa nu mai ajunge aproape deloc.

Primarul din Cernătești crede că sistemul este subdimensionat: „Apa vine pe o țeavă de 140, cam mică pentru consumul din comuna noastră. (…) Problema nu e de ieri, de azi, ci de ani buni în care am tot solicitat ajutor de la Buzău. Se pare că anul acesta au fost alocați bani pentru executarea unui foraj nou, la Aldeni, cu ajutorul căruia am rezolva problema. Se pare că proiectul se află în faza obținerii avizelor.”, a precizat primarul Petrache Mîrzea pentru ReporterBuzoian.ro.

Edilul din Cernătești speră ca lucrarea să fie executată cât mai repede. Vor fi necesare introducerea de conducte noi, lucru aproape imposibil de realizat dacă lucrările pe DJ 203K se vor finaliza. Motivul, drumul județean este reabilitat printr-un proiect european, iar timp de cinci ani nimeni nu se va mai putea atinge de el.

Ieri, reprezentanții Companiei de Apă Buzău s-au deplasat la Cernătești pentru a sta de vorbă cu localnicii nemulțumiți:

„I-am informat pe cetățeni cu privire la echilibrarea hidraulică a furnizării apei pe întreaga vale a Slănicului, astfel încât cel puțin acel program de furnizare a apei cu restricții să fie respectat. Lucrul acesta s-a întâmplat deja, de câteva zile s-a putut respecta programul de furnizare, și colegii mei au analizat posibilitățile de a crește programul de furnizare cu câte o oră în fiecare zi, în măsura în care, tehnic, este posibil. Asta înseamnă că noi ne-am luat măsuri astfel încât noi să putem închide furnizarea pe timpul nopții – măsură care, practic, n-ar trebui să afecteze populația – în alte localități, astfel încât apa să ajungă să se acumuleze și în rezervorul care alimentează Aldeni și Manasia.”, a declarat directorul Companiei de Apă Buzău, Simona Săvulescu.

Potrivit acesteia, ideea realizării unui foraj în comuna Cernătești va deveni realitate în curând. Pentru ca lucrările să înceapă este însă nevoie de o expertiză realizată de specialiștii Institutului Național de Meteorologie și Hidrologie (INMH):

„În paralel, noi avem deja din decembrie demarată procedura pentru realizarea unui nou foraj, avem promisiunea că săptămâna asta primim expertiza de la Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie. În momentul în care primi expertiza o depunem la Apele Române și, în paralel, avem acceptul Apelor Române să realizăm efectiv forajul respectiv.” a mai precizat directoarea Companiei de Apă Buzău.

  • Cât costă un metru cub de apă la Cernătești, unde apa curge cu porția?

La Cernătești, consumatorii plătesc 5,72 de lei pentru un metru cub de apă, la fel ca abonații din Buzău și din restul localităților în care Compania de Apă furnizează acest serviciu. De asemenea, tariful pentru serviciul de canalizare este de 4,31 lei/mc.

Video: CLICK AICI

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button