Știrile zilei

România – Moldova, încă un pas | Marcel Ciolacu: „Este o normalitate istorică”

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, este de părere că revenirea limbii române ca limbă oficială în Republica Moldova reprezintă o „normalitate istorică”, iar măsura trebuie decisă cât mai repede. Declarațiile liderului PSD au fost făcute în contextul întâlnirii, la București, cu premierul Republicii Moldova, Dorin Recean.

Recent, parlamentari ai Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) din parlamentul de la Chișinău au înregistrat în legislativ un proiect de lege ce prevede ca în textele legilor Republicii Moldova, inclusiv în Constituţie, sintagma „limba moldovenească” să fie substituită cu „limba română”.

La întâlnirea de miercuri cu prim-ministrul Dorin Recean, președintele PSD, Marcel Ciolacu, l-a felicitat pe oficialul moldovean pentru inițiativă:

Revenirea limbii române la statutul de limbă oficială în Republica #Moldova este o normalitate istorică și trebuie să se întâmple cât mai repede! Sintagme precum ”limbă de stat”, ”limbă oficială” sau ”limbă maternă” sunt niște anomalii!

L-am felicitat astăzi pe prim-ministrul Dorin Recean pentru susținerea inițiativei ca limba română să revină în toate actele oficiale ale Republicii Moldova, inclusiv în #Constituție.

Președintele PSD a mai precizat că România va sprijini Republica Moldova cu o parte din necesarul de consum de gaze:

În plus, i-am transmis premierului rezultatele recentei vizite pe care am efectuat-o în #Azerbaidjan: vom asigura o parte din necesarul de consum de gaze pentru Republica Moldova prin intermediul contractului de import de gaze azere.

Mai mult, la nivelul Parlamentului, îmi doresc să înființăm rapid o subcomisie care să ajute autoritățile de la #Chișinău cu transpunerea legislației potrivit standardelor europene.

Obiectivul nostru comun rămâne integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, iar autoritățile de la București vor sprijini, fără rezerve și cu toată expertiza, Guvernul și administrația de la Chișinău.”, a scris președintele PSD pe pagina sa de Facebook.

One Comment

  1. Când un om alege o locație, de obicei vorbim despre faptul că se regăsește mental și fizic în cadrul acelei comunități, definită de reguli proprii, derivate în timp din cele generale și adaptate specificului. Când nu se exclud unele pe celelalte, ne referim ca la o societate ”civilizată”.
    Când forțezi pe cineva să vorbească, sau nu, o limbă, în anul 2023, e o prostie crasă și o retorică menită doar să întrețină o stare conflictuală artificială, care ascunde un set de intenții complet străine nouă. La a doua generație de emigranți deja cei relocați preferă și se asimilează noului mod de viață, localitate, țară, dacă privim la istoria SUA ori la ce s-a întâmplat cu românii după 2007. Ciolacu e cu vreo 30 de ani, și un Vadim Tudor, rămas în urmă, dar cineva trebuie să motiveze trupele pentru a apăra pe tinerii precum Iorgulescu Jr. Poate nu e cazul, dar deja România merge direct spre repetatul istoriei celui de-al doilea WW, cel puțin, când ne-am ales greșit tabăra de start, că ”interes național”, iar apoi ne-am răzgândit, de nevoie, prea târziu, tot pentru ”interes național”.
    Însă e perfect că moldovenii vor ști exact ce limbă vorbesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button