EducaţiePoliticăȘtirile zilei

Schimbări în învățământul buzoian, după venirea lui Mocanu la PNL?

Instalarea lui Adrian Mocanu în fruntea PNL Buzău a însemnat nu doar o victorie în războiul de uzură purtat cu deputatul Gabriel Avrămescu, ci și un prilej pentru chibiți să se întrebe: Urmează acum o epurare a șefilor de instituții susținuți de fostul lider liberal sau Mocanu va păstra „organigrama” intactă, așa cum a moștenit-o de la vechea domnie?

În mod evident, primele săptămâni de la instalare nu reprezintă cel mai bun moment pentru a face schimbări, iar Mocanu, un politician tânăr, dar trecut prin ciur și prin dârmon, nu ar face nicicând o asemenea greșeală. Totuși, este posibil ca prima parte a noului an să fie momentul în care proaspătul președinte al PNL Buzău să își dorească să arate cine e șeful.

Și cum poate face acest lucru, dacă nu prin retragerea șefilor de instituții numiți de vechea gardă, condusă de Gabriel Arămescu? Căci, trebuie s-o spunem limpede: ca orice șef de partid, fostul lider liberal și-a numit în funcții numeroși oameni loiali, așa cum se întâmplă în toate partidele ajunse la putere.

Inspectoratul Școlar Județean Buzău, poate cea mai politizată instituție publică din județ, nu ar fi ocolită de planurile noului șef al PNL Buzău. Aici, ca în toate județele țării, PSD și PNL și-au împărțit funcțiile în ultimii ani, în virtutea coaliției care încă funcționează între social-democrați și liberali.

La IȘJ Buzău, funcțiile asumate de PSD sunt, evident, mai multe decât cele ale PNL, însă tocmai acestea i-ar face cu ochiul lui Adrian Mocanu. Deocamdată sunt doar zvonuri, pe care timpul rămâne să le confirme sau să le infirme.

Cert este că, la Inspectorat, PNL are șase funcții asumate, iar o a șaptea este cea de director al Casei Corpului Didactic, funcție asimilată celei de inspector școlar general adjunct.

  • O sabie cu două tăișuri.

Pe de o parte, schimbarea din funcție a vechilor șefi este o practică firească a liderilor politici proaspăt înscăunați.  Pe de altă parte însă, renunțarea la toți oamenii pentru simplul motiv că au fost susținuți de vechea putere ar putea reprezenta o slăbire a organizației. Sunt, printre aceștia, oameni cu expertiză și cu o pregătire profesională ireproșabilă.

De pildă, prof. dr. Andreea Petroșel, cadru didactic tânăr, cu rezultate notabile la clasele sale de la „Hasdeu”, a acceptat să se implice în organizația de  tineret numai din dorința de pune umărul la schimbarea atât de cerută de generația sa.

Un om ca Andreea Petroșel, aflat deja la cel de-al doilea doctorat, ar putea fi un câștig pentru orice partid, dar… încurcate sunt căile politicii.

UPDATE: În urma articolului, prefectul județului ne-a contactat prin intermediul WhatsApp:

  • Bate-un vânt de schimbare la Casa Albă?

O altă funcție importantă o reprezintă cea de prefect. În prezent, ea este ocupată de liberalul Daniel Țiclea, un om care nu a avut de a face cu politica înainte de numire, dar care a avut un alt mare avantaj: prietenia cu Gabriel Avrămescu.

Acum, Țiclea poate cădea între scaune dacă Adrian Mocanu a antamat deja funcția de șef la Casa Albă, asta dacă nu cumva și-o dorește pentru sine, așa cum se zvonește în diferite cercuri politice.

Înaintea Crăciunului, Adrian Mocanu a organizat o mare reuniune PNL-PMP, la un restaurant din oraș. Imagini și detalii, aici.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button