SIC COGITO

Scrisoare către bombadierii mâncători de shaorma în părculeț

Când eram mic, bunica nu mă lăsa să mă ridic de la masă până nu strângeam unde am mâncat: „Mamaie, Maica Domnului stă în genunchi cât mănânci tu. Să n-o lași să stea acolo, strânge unde ai mâncat”. Iar eu strângeam cât puteam de repede ca s-o scutesc pe biata Fecioară de un asemenea supliciu. Așa înțelegea bunica să mă învețe, în înțelepciunea ei de femeie de la țară, cu șapte clase, dar cu o inimă de aur. Mai târziu, eu am înțeles singur de ce e urât să nu-ți strângi gunoiul de la nas: pentru că suntem ființe sociale și pentru că, tot vorba ei, sărmana: „mamaie, și animalele fac curat unde mănâncă!”.

De obicei încerc să mă exprim elegant chiar și atunci când polemizez cu cineva. Dar știți vorba aia: în cotețul porcilor nu intri cu mănuși de dantelă. Așa că o să-mi pun cizmele de cauciuc și o să vorbim pe limba voastră:

Cum vi se duce, mă, pe gât „șeaorma” aia cu de toate când lăsați kilul de sos să se scurgă pe pavele? Cum naiba vă suportați când vă ștergeți la bot și aruncați șervețelul pe jos, în loc să folosiți punga, recipientul ăla în care pui resturile spre a fi aruncate la gunoi?!

Ați făcut din părculețul de la „Casa Albă” troacă de porci! Înțeleg că vă doare în cot de munca amărâților de la salubritate, care sunt cu șapte clase peste voi, dar nu vi se întoarce stomacul pe dos când veniți să vă consumați tainul în același loc în care v-ați lăsat mizeria cu o seară înainte? Nu vă pute sosul ăla infect, nu vă deranjează resturile alea putrezite de sub nas?

Nu vă deranjează, mă, pentru că viața voastră curge după alte coordonate. Nu vă imaginați că în parcul ăla vine ziua o mămică sau un bunic și că trebuie să-i explice copilului de ce e așa infect pe jos. Ce exemplu le dați voi, mă, celor din jur?

Poză de duminică seară

Nu-mi fac iluzii că veți deschide vreodată o carte (nu neapărat de bune maniere). Asta nu pentru că nu păreți deloc stăpâniți de patima cititului, ci pentru că, na: O carte citită e un grătar pierdut!

De ce naiba credeți că ne face toată lumea medievali și retrograzi? De ce credeți că v-a lăsat toată lumea în pace – inclusiv Primăria, care a epuizat toate metodele de a vă aduce a starea de OM? V-ați instalat comod în leagănul lenei și cultivați mizeria pe unde vă duceți. De aia arată așa parcul, de aia suntem unde suntem.

Nu m-am luat de voi că săriți peste rând, că mergeți cu manelele la maximum prin oraș sau că plesnesc blugii pe voi și vă strâng la gleznă. Dar pentru că de ani de zile lăsați în urmă un peisaj imund, scabros, n-am cum să mă abțin.

PS: Dacă veți veni și voi să vă răzbunați pentru articolul ăsta, așa cum au mai făcut-o și alții, să trimiteți un scuipat înainte, să știu că veniți.

(Cosmin Șontică)

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

8 comentarii

  1. Mananc sarmola de la fasfung de la jabbar mai ecsact si sarmola intra pe cat in jos
    An primu rand nu pot sa o savurez an picioare asa ca trb sa merg la cel mai apropiat parc sa stau jos

  2. Mananc sarmola de la fasfung de la jabbar mai ecsact si sarmola intra pe cat in jos
    An primu rand nu pot sa o savurez an picioare asa ca trb sa merg la cel mai apropiat parc sa stau jos

  3. Mai bine adresati mailul catre Politia Locala si Primarie. Daca si-ar face ei treaba si te-ar costa shaorma cateva sute de lei in loc de 20, ar fi luna acolo. Si mai lasati condescendenta asta fata de ‘bombardieri’. E clar o lipsa de educatie la acei oameni, dar lipirea de etichite de genul asta nu ajuta. Cateva amenzi si imediat creste gradul de conformare ( cu educatia e mai greu).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: