SIC COGITO

Scrisoare deschisă adresată medicului Adrian Zoican, șeful UPU Buzău

Stimate Domnule Doctor,

Ne întoarcem la scrisori deschise, la cinci ani după ce am mai trimis o scrisoare – unui candidat la președinție – în urma unei declarații nefericite. Ca un făcut, la cinci ani distanță vă adresez și dumneavoastră o scrisoare, ca urmare a unor acțiuni și atitudini despre care eu cred că vă dezonorează.

De când vă cunosc, din 2013, v-am admirat activitatea și recunosc că m-ați inspirat. Faptul că erați un medic atât de tânăr și de implicat m-a făcut să ignor cu bună ştiinţă lucruri pe care, în alte cazuri, nu le-aș fi trecut cu vederea. Dar după ce ați făcut de curând – mai precis, miercuri seară -, dați-mi voie să vă scot din paleta mea de valori și să vă așez în cea a oamenilor care nu mai înseamnă nimic pentru mine.

 • Să o luăm cu începutul. 

V-am tratat dintotdeauna cu bun-simț. Un bun-simt despre care unii au spus că ar fi exagerat, dar pe care eu nu l-am precupețit niciodată. Politețea e un semn al demnității, nu al slugărniciei. Reciproca n-a funcționat niciodată. Nici nu avea cum, din moment ce dumneavoastră sunteți medic, șef de Unitate de primiri urgențe și coordonator al programului național de transplant, în timp ce eu sunt un simplu profesor și aspirant la calitatea de jurnalist.

De la înălțimea funcției dumneavoastră m-ați tratat mereu ca pe un vasal, dar asta nu a contat niciodată pentru mine. V-am cerut de multe ori informații prin telefon despre cazuri medicale și situații de urgență în care interveneați; trebuie să recunoaștem că nu a fost cea mai bună comunicare.

Personal, am tăcut când unii pacienți și aparținători v-au acuzat că le vorbiți nepotrivit, că îi repeziți. Am tăcut și când mi-ați închis telefonul în nas, și când am cerut o informație și nu am primit-o. Suntem oameni în toată firea și nu ne împiedicăm de astfel de întâmplări. Mici imperfecțiuni există la toată lumea.

Dar ceea ce ați făcut miercuri seară este reprezentarea celei mai mari josnicii la care am asistat vreodată. La câteva minute după ce am postat pe contul meu de Facebook un mesaj despre ipocrizie – pentru că, în definitiv, despre asta era vorba – m-ați eliminat de pe grupul de WhatsApp pe care primeam informări despre cazurile medicale.

Vorbim despre grupul de WhatsApp creat de dumneavoastră și de doamna Adriana Bunilă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Buzău. Un grup destinat exclusiv informării ziariștilor, dar despre care ați spus că este al dumneavoastră. Refuz să cred că l-ați adus de acasă, dar probabil că aceasta este tot o manifestare a comportamentului managerial despre care am tot auzit.

Știți bine că postarea mea nu avea nicio legătură cu dumneavoastră. Am vorbit acolo despre slaba pregătire din diferitele domenii, printre care și cel medical, dând aici exemplu cazul unui doctor care a picat de trei ori la rând examenul de primariat. V-ați simțit lezat –  deși nu vă invocasem – și, coroborând mesajul meu cu alte conținuturi critice de care mă acuzați, ați reacționat nepotrivit. Dar nu ați făcut doar asta. M-ați „executat” cu vanitate și nesăbuință în fața colegilor jurnaliști, 30 la număr, care asistau perplecși la acest show ridicol.

Profitând de faptul că eu nu mai pot vedea ce scrieți pe grup, le-ați vorbit colegilor despre familia mea, o familie pe pe care ați făcut-o vinovată de „mârlănii” (apropo, „mîrlănii” se scrie cu „â”).  <Nu sunt obligat să suport mirlăniile acestei familii>, ați scris.

 • Pe care „l-a picat cu succes”? Tocmai dumneavoastră îndrăzniți să vorbiți despre picat?

Un scenariu de morală provizorie se ivește numai dintr-atât: m-ați eliminat dintr-un grup de jurnaliști, denumit UPU-SMURD, după care m-ați linșat în fața celorlalți, fără a avea măcar decența de a-mi permite să mă apăr.

Domnule doctor, aveți copii. Cum v-ați simți dacă cineva ar pune eticheta de „mârlan” pe familia dumneavoastră? Nu mai pun la socoteală faptul că este complet lipsit de eleganță să vorbești despre cineva în absența acelei persoane. Cum se numește ceea ce ați făcut dumneavoastră, domnule doctor?

În continuare, ați scris câteva mesaje pline de vitriol la adresa mea și a familiei mele. M-ați acuzat că fac presiuni asupra dumneavoastră în preajma unui concurs. În afara faptului că mințiți cu bună-știință (noi nu am avut niciun dialog de peste trei luni, iar eu nu v-am invocat în niciun articol sau postare, nu v-am transmis nimic și – sincer – nici nu mi-ați trecut prin minte), continuați să îmi jigniți familia.

Ce legătură avea fratele meu cu postările de pe grupul UPU-SMURD, domnule doctor? Vorbiți despre presiuni? Îngăduiți-mi să vă împrospătez memoria, dacă v-a cuprins uitarea: Vă amințiti cine făcea presiuni asupra dumneavoastră la ultimul concurs să nu cumva să promoveze fratele meu în funcția de asistent, deși obținuse cea mai mare notă la examenul scris? Sper să nu aveți proasta inspirație să îmi răspundeți.

Recunoașteți că în comisia de selecție a dosarelor s-a spus că „Șontică nu are ce să caute asistent la UPU” cât sunteți dumneavoastră acolo?

Vorbiți despre un concurs obiectiv. N-am să vă menajez, domnule Zoican : Toată lumea vorbește despre concursuri aranjate la Spitalul Județean. Puțini oameni, dar importanți, spun că angajații de pe secție pe care vi se pune pata nu mai au ce să caute în UPU cât sunteți dumneavoastră șef. Nu vreau să cred că acest lucru este adevărat.

Domnule doctor, libertatea este cel mai de preț dar. Ar fi trebuit să știți asta. Mi-ați pus pumnul în gură într-un moment în care nu aveați niciun motiv să faceți asta. Deși textul meu nu vă vizase, ați făcut din țânțar armăsar. M-ați obligat ca, de acum înainte, să nu mai fiu niciodată îngăduitor cu un om pe care l-am respectat.

Domnule doctor, sfinții închisorilor scrijeleau psalmi pe pereții celulelor și aveau mai multă libertate decât mulți dintre noi, cei de afară. Să nu credeți că amenințările cu judecata sau cu dosarele penale mă vor clinti vreodată din loc.

Aveți avantajul poziției sociale. Sunteți și om politic, iar acum, mai nou, sunteți și la putere. Eu și fratele meu nu ne-am ales profesia după grosimea portofelului și nu putem lupta cu un om ca dumneavoastră. Nici nu ne dorim asta. Dar amintiți-vă că, în politică, aroganța și infatuarea nu sunt neapărat calități. Marea e întinsă pentru că nu desconsideră râurile mici.

Suntem muritori. Dumneavoastră știți asta cel mai bine. Vedeți oameni suferinzi în fiecare zi. Îmi place să cred că și empatizați cu ei, cu familiile lor și încercați să le oferiți alinare. Am crezut dintotdeauna că medicul trebuie să aibă, înainte de toate, un suflet bun. Să fie ca un duhovnic blajin, care îți înțelege mai întâi problema și te pregătește pentru ceea ce va urma. Nimeni nu vine la doctor de plăcere. Să nu suspendăm niciodată șansa unui dialog autentic si rezonabil cu oricine, fie și cu un suferind.

Domnule doctor, ați spus că sunteți hărțuit de familia mea. Cum îndrăzniți să spuneți așa ceva? Vă invit public să prezentați dovezi ale hărțuirii noastre. Nu veți putea produce nici cea mai mică probă, vă spun eu. Motiv pentru care ar trebui să vă cereți scuze. 

Spre deosebire de dumneavoastră, pe mine chiar nu mă preocupă imaginea mea. Știu, sună fatalist, iar pentru un om de vârsta mea, chiar straniu. Dar adevărul este că eu nu îmi doresc să fiu niciodată mai mult decât sunt acum. Probabil peste 10 ani, dumneavoastră veți fi deputat în Parlamentul României, iar eu voi fi același profesoraș pe care îl știți. Asta nu înseamnă că eu pot să încalc regulile. Dumneavoastră însă puteți avea aceeași atitudine de zilele acestea, fără a avea nici cea mai mică problemă. 

În altă ordine de idei, sunt conștient că niciun act de tipul acestei scrisori nu rămâne nepedepsit. Da, mă aștept să acționați, să intimidați. Sunteți liber să răspundeți cum vreți. Puteți prezenta public imagini cu mine în posturi nepotrivite; puteți să-mi faceți plângere la DNA pe orice motiv v-ar trece dumneavoastră prin cap. Puteți să mă dați în judecată. Sau puteți scoate fotografia aceea de acum vreo 3 ani, în care apărem cu toții și cu alți 15-20 de buzoieni alături de domnul Orban, aflat în vizită la Buzău, în Crâng. Aceea în care ați insistat să fim cât mai mulți și ne-ați luat de pe bănci și de pe unde mai eram la plimbare cu familiile ca să ne tragem în poză cu domnul Orban – pe atunci, era un simplu angajat la privat.

Domnule Zoican, ați tot adus vorba despre un concurs – semn că asta vă preocupă intens. Îngăduiți-mi să vă întreb ceva: Deși legea nu o interzice, e moral ca un medic-șef militant activ al PNL să prezideze comisia de concurs în urma căruia a fost angajat un membru al aceluiași partid, ambii cunoscându-se foarte bine? (Întrebarea e retorică; nu trebuie să răspundeți la ea). Pentru că legal știm cu toții că este. Dar este, oare, și etic? Ați fi împăcat cu asta? Dacă respectivul tânăr ar fi fost membru PSD ați fi avut aceeași…obiectivitate? Doar întreb.

Nu vă grăbiți să reacționați la fel ca în seara de miercuri. Nu, nu vă face nimeni răspunzător de apartenența politică a unor angajați. Nici de aglomerația din UPU, secție pe care o conduceți de ani buni, dar care pare să nu fi redus prea mult din timpii de așteptare. Sunt multe crăpături în carena corabiei numite U.P.U. Buzău, dar, cu toate acestea, nimeni nu v-a învinuit de nimic. Pentru că trebuie totuși să revenim la morală – acest cuvânt anacronic și vetust -, v-o spun eu: Cinstit ar fi fost să vă dați demisia de mult, domnule doctor. V-ați adăpostit ani de zile la umbra funcției de șef al UPU în timpul guvernării PSD – culmea! -, acel PSD pe care îl ostracizați în adunări publice și mitinguri electorale.

Nu vreau să vă fac un proces de intenție. Va fi destul timp pentru cei ce au să vină să judece obiectiv după consumarea deplină a faptelor. Dacă eu am greșit, voi cere scuze. În cazul dumneavoastră deja am făcut-o, crezând că v-a deranjat postarea mea de miercuri seară. Se pare însă că resorturile atitudinii dumneavoastră sunt mult mai profunde.

Permiteți-mi să închei rândurile mele într-o notă afectivă. Până astăzi am scris plecând de la oameni pe care îi admir și chiar iubesc. De astăzi trebuie să învăț să scriu și despre oameni care nu pot primi în inima lor decât iubirea de sine..

Cu părere de rău, începând de astăzi, pentru mine sunteți un antierou. Ați distrus pânza subțire a respectului față de semeni și, mai cu seamă, față de cei inferiori. Cândva ați fost și dumneavoastră asistent medical. Dumnezeu v-a călăuzit pașii către această nobilă meserie, pe care sfinții „doctori fără de arginți” o făceau pro bono. Nu faceți oamenii să sufere; e mare păcat înainte lui Dumnezeu.

Cu sinceritate,

prof. Cosmin Șontică

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

16 comentarii

 1. Adaug acest comentariu deoarece nu pot sa ma aptin. Pe dvs. va eliminat din acel grup de informare a jurnaliștilor deși Erați invitat în acel grup ca jurnalist. Pe mine ma eliminat din grupul brancardieriilor UPU deoarece am comunicat pe grup adevărul despre faptul ca Solidaritatea sanitara, reprezentata la BZ de Dr Adrian Zoican, din umbra, a întârziat procesul de înregistrare a contractului colectiv de munca, la nivel de unitate doar pentru orgolii proprii. Interesele personale a acestui cetățean primează în fata,, prostmii”, ca asta crede dansu ca suntem.

 2. Calitatea actului medical a scăzut dramatic, în defavoarea românilor. Um individ cu pretenții de mare medic, fost brancardier, se da mare medic. Un director de spital vânzător de umerase. O curva angajata pentru prestatiile din pat. Un primar falimentar, care baga oameni in pușcărie. Sunt exemple de la noi, din România secolului XXI.
  Păcat. Nu învățăm nimic din greșeli.

 3. Felicitari pentru curaj. V-ati făcut vocea a zeci de angajati de la SJUB. Înțelegeti de ce vrem sa ramanem anonomi. Speram insa ca acest personaj sa fie istorie in ceea ce priveste conducerea sectiei.

 4. Acum trei luni am fost cu fi miu la UPU. Dupa 3 ore in care nu ne a bagat nimeni in seama a venit si tupeistul asta trantind si busind. I a luat la p.la pe oameni iar noua ne a zis sa mai așteptam ca nu suntem doar noi la coada.
  Pe moment am vrut sa i fut un pumn dar apoi m am calmat.
  V am dat comentariul asta pentru ca atunci v am dat filmarea si n ati vrut sa o folisiti, probabil acum ati patit acelas lucru

  1. Bos, pe bune? Specimenul asta raspandeste numai minciuni si se pare ca nimeni nu i face nimic. Sclavul asta care ii face bocancii lu rtoma a ajuns formator de opinie..ne meritam soarta.
   shontica, ai grija cu nemernicii astia ca au bagat oameni la puscarie.

   1. Turbinca, stai cuminte acoaleașa. Sifonul asta o vinde si pe ma-sa. Acum il apara pe Zoica, dar daca il pune toma sa il injure, maine doctoru devine brusc ultimul penal.

    1. Cel mai adevarat e comentariul dat de Vocea buzoienilor destepti, adica de mult iubitul si stimatul edil:
     „Sper ca Șontică să rămână fără cât mai mulţi cititori, iar aceştia să se mute pe pagina lui Auraş, unde pot găsi zilnic articole de calitate, la care se permit şi comentarii !”
     Mor : )))))))))))

    2. Cosmin, sa nu te descurajezi! Sunt alaturi de tine. Si cred ca si alti buzoieni au inteles ideea si stiu ce fel de onesti. Da, din pacate trebuie sa suportam astfel de neaveniti la conducere, in presa si in alte domenii..

     Dar da-mi voie sa fiu franca: N-or fi toti buzoienii atat de prosti precum Tereaca si protectorii sai!..

 5. Daca si analfabetul asta a ajuns sa fie jurnalist…S-a dus dracului totul in tara asta. Dupa ce ca e prost, asta mai e si mandru. Si ce e mai grav e ca are si multi adepti,,,multi din pesede
  Eu pe maimutoiu asta il dadea in judecata

 6. In curând, mizeriile lui Tereaca vor fi istorie. Lumea il scuipa pe strada. Am fost martora la o asemenea scena. Accesarile sunt inventate, iar comentariile sunt date doar de el si 10% de finanțatorul si stăpânul sau.

 7. E adevarat ca s-au platit 7500 de euro spaga pentru un post de asistent la spital?
  Mie mi se pare puțin. Ramane de văzut ce crede DNA.

 8. Şontica nu stiam ca scrii si de astea. Eu zic sa ma faci.
  Teoretic te ai pisat pe ei, practic le a dat cu virgula. Creierul lui terfeleaca pur si simplu nu bate mai mult, el e cu pisatii si cu „ce se face aici”. Atata poate. Saracul..

 9. Pentru faza cu santajul ar trebui sa-l dai in judecata pe neghiobul asta. L-am auzit virbin urat despre tine si nu ma îndoiesc ca baga limba in ureche la multi. Cei mai prosti ca el il cred, dovada ca il sustin si public.
  Da l in judecata si vei fi un erou, nenorocitul asta ne a terorizat cu batjocura, nimeni nu il mai poate opri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button