PoliticăȘtirile zilei

Se ascut săbiile în „coaliția” de la Buzău

Un război al declarațiilor purtat, zilele trecute, între lideri ai PSD și PNL demonstrează, o dată în plus, că așa-zisa coaliție social-liberală de la Buzău funcționează doar pe hârtie.

Totul a început după ce președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a organizat o conferință de presă în care a criticat atitudinea liderului PNL Buzău, Gabriel Avrămescu. Neagu l-a acuzat pe deputatul liberal că „se situează în afara alianței” printr-o serie de acțiuni menite să strice liniștea în coaliție.

 • De unde a pornit totul?

Neînțelegerile dintre PSD și PNL Buzău au reapărut odată cu punerea în discuție a unor proiecte pe care Consiliul Județean Buzău le finanțează în Republica Moldova. Concret, este vorba depre o finanțare de 320.000 euro, ce prevede reabilitarea mai multor obiective din Chișinău și din raionul Soroca.

Cum era de așteptat, deputatul PNL Buzău, Gabriel Avrămescu, a criticat „relația ciudată” pe care o are Consiliul Județean cu autoritățile moldovene:

Este evident faptul că, în momentul de față, PSD nu are nevoie de nimeni ca să creeze majorități, nici în Consiliul Județean, nici în Consiliul Local. Este evident că e o relație acolo ciudată, din punctul meu de vedere, cu domnul Ceban, cu primarul municipiului Chișinău. Este evident că degeaba vorbim noi despre această alocare de fonduri, inclusiv către acea mitropolie sau biserică din Chișinău, care s-a dovedit că îi este subordonată lui Kiril la Moscova (…) Văd că de fiecare dată există aceste vizite la Chișinău, deși Buzăul face parte din Uniunea Europeană. Nu ar trebui să ne ducem un pic spre Bruxelles dacă vrem să dezvoltăm orașul sau județul ăsta?”, ar fi spus deputatul Avrămescu la Campus TV.

Reacția președintelui Neagu nu s-a lăsat prea mult așteptată. Deși președintele CJ Buzău și-a căutat cu grijă cuvintele, ironia nu a lipsit din răspunsurile sale:

Am văzut în ultima vreme că sunt tot felul de… oameni, unii chiar cred că sunt oameni politici sau politicieni, care, bineînțeles, vin să transmită anumite mesaje pentru cetățeni. Ce i-aș ruga eu – în speță, pe domnul președinte al Partidului Național Liberal, organizația județeană Buzău, domnul Avrămescu -, să țină cont de un lucru: dacă crede că mai este într-o alianță la nivel local cu Partidul Social Democrat (…) cred că dacă continuă așa se înșală amarnic (…) Domnul Avrămescu cred că se situează în afara alianței”, a spus Petre Emanoil Neagu.

 • NEAGU: „Ori ăștia nu știu ce votează, ori domnul Avrămescu nu mai are control vizavi de ce se întâmplă în organizația domniei sale.”

Președintele Consiliului Județean Buzău a arătat că afirmațiile deputatului liberal pun în pericol colaborarea dintre partide la nivel local. Mai mult decât atât, el s-a arătat surprins de atitudinea liderului liberal față de proiectele aprobate la Consiliul Județean, cu atât mai mult cu cât ele sunt votate și de consilierii PNL Buzău:

Nu am nimic cu domnia sa personal, ba din contră, dar l-aș ruga doar atât: ori nu înțelege mecanismul – și asta nu ar fi corect din partea domniei lui -, ori se întâmplă ceva la Partidul Național Liberal. Eu îmi aduc aminte că un proiect care se referea la alocarea de fonduri pentru Basarabia a fost votat și de Partidul Național Liberal. Ori ăștia nu știu ce votează, ori domnul Avrămescu nu mai are control vizavi de ce se întâmplă în organizația domniei sale. E o părere”, a mai declarat Neagu.

Contrele dintre liderii PSD și PNL Buzău nu sunt o noutate. Până acum ceva timp, social-democratul Lucian Romașcanu îi numea pe cei doi lideri ai PNL Buzău „electroni liberi”. Nici Gabriel Avrămescu nu el rămânea dator social-democraților, criticile sale la adresa aministrației PSD intensificându-se în ultima vreme.

Deși coaliția a scârțâit dintotdeauna la Buzău, liderii de la centru ai celor două partide nu au intervenit niciodată pentru medierea disputelor. Clivajul dintre cele două formațiuni politice se va adânci, probabil, mai ales că urmează un an electoral 2024 cu patru runde de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

2 Comments

 1. Și eu aș fi foarte contrariat. Cum Dzeu după ce-i umpli buzunarele unuia, cumpărând cu banii județului clădirea de lângă CJ, în era în care totul se digitalizează și spațiul fizic necesar e din ce în ce mai restrâns, salvându-l practic în avans de la pierirea economică (în campanie, Pufu asta platformă a avut, ”vreau să salvez mass-media locală!”, implicit, incluzând și pare că exclusiv doar pe aia a lui), și ăla să te critice? Bine, critică e mult spus când vine vorba de alunecosul de domn senator Pufu. Pufu nu are nimic nici cu omul Toma ci cu primarul Toma, care i-a asfaltat, în contrast și contradicție cu TOT restul de străzi adiacente zonei, fix și doar fundătura care-i duce la industria cu mass-media. Primarul ar argumenta la fraieri că e intrarea în cimitir și se merita, omițând ce am spus: până acolo, ți se resuscitează mortul, de la sgâlțâieli și gropi.
  Și eu aș fi chiar consternat, în locul lui Neagu, cum de oamenii politici au cutezanța să gândească individual și nu la snopul politic încropit de nevoie. El chiar crede că alianța asta e ceva natural și benefic nu doar lor, motiv pentru care nu concepe nici ca nimeni altcineva în afara politicului să comenteze: ”unii chiar cred că sunt oameni politici sau politicieni”. Bine că măcar îi face păpuși, marionete pe cei din consilii, județean, local, de administrație aș adăuga eu, argumentând că totuși respectivii consilieri au votat ceea ce critică peneliștii. E vreunul acolo nu pentru tipografia lui? Sau maxi-taxiurile lui? Sau Dobrică care și-a văzut visul trăit, după ce a reușit să convingă poporul să-i trimită fata în Parlament, de unde din fericire s-a și întors destul de rapid? Sau blatistul unic al fotbalului românesc ales de către buzoieni, în mărinimia lor creștină, iar consilier. În toată salata asta de bouef plină de foști, actuali și viitori infractori, că UN singur om politic sănătos nu a produs acest județ în ultimii 33 de ani măcar, și mai ales când treci brusc de la șpriț ”cășunică” la XO (e o metaforă), se mai întâmplă să ieși cu astfel de afirmații, că gânduri de ființă articulată nu sunt sigur.
  Prost, tâmpit și idiot cel care mai calcă pragul vreunuia dintre cele două sedii ale psd, cât timp există așa ceva acolo, și mă refer inclusiv la ultimul lot de 60. Bine, și peneliștii au cules netraseiști, cum ne explica Pufu zilele trecute că e cazul cu cei înfiați de pe la usr (păcat de presă că nu a reținut aspectul!).
  Și eu copil la minte… MECANISMUL, TREBUIE ÎNȚELES MECANISMUL!, așa cum înțelept concluzionează Neagu, flegmând tot poporul buzoian fix între amigdale.
  P.S. După arestarea lui Bîgiu a ajuns Neagu interimar, din vice, și apoi votat pe listele psd, fără contracandidat practic, ca și Toma. Un non-combat politic vizibil din Lună.

 2. PS. 🙂 incep cu PS, stiu ca-ti e greu Cosmine sa publici asa ceva…dar acelasi mesaj o sa-l pun pe mai multe situri.

  Cand apar astfel de baloane de sapun, foarte rar sau din cand in cand… daca verificati, inseamna ca ceva ( foarte important) urmeaza sa/chiar se intample/a…hai sa vedem ce poate fi:
  -maine in justitie se lupta statul roman, cu UAT Buzau + Medsarais pe HCL 6 / 2022 – miza – respectarea legii vs bani multi care au alunecat si vor mai ajunge catre alesii locali majoritari +acoperirea unor ilegalitati la nivel de UAT, DSP, Mediu etc!!!
  -rediscutarea „jaloanelor si tintelor” PNNR la Bruxelles, care ar afecta „viziunile” celor 2 partide la nivel de afaceri judetene ( banii si intriga lor…);
  -aplicare culorii majoritare de partid, la schimbul guvernamental, la nivelul judetului Buzau; Am fost si ramanem rosii, sa nu indrazniti sa vreti altceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button