Politică

Senatorul Lucian Romașcanu, discurs în Parlament: „Dacă ar fi să vină acum momentul de la 1918 probabil că l-am rata”

Intervenție a a senatorului social-democrat de Buzău Lucian Romașcanu la ședința solemnă a Parlamentului dedicată Zilei Naționale a României. Acesta a descris anul 1918 ca fiind unul „astral”, subliniind totodată importanța faptului că oamenii politici de atunci au fost determinați și uniți sub un scop comun.

Redăm, mai jos, textul integral al discursului:

„Aș vrea doar să punctez doar ce cred eu că a fost important, ce s-a întâmplat, cine a participat și cam ce am putea noi învăța din toate acestea astăzi.

1918 a fost un an astral. A început acea campanie a Primului Război, cu doi ani în care ne-am convins noi pe noi în ce direcție este mai bine să mergem, am avut oameni de stat, am avut un prim-ministru, Marghiloman, care în martie a fost la Chișinău și a reușit unirea Moldovei cu România, după care am avut unirea Bucovinei, momentul absolut minunat al unirii Transilvaniei și al zilei de 1 Decembrie, toate când nimic nu mai părea posibil. Noi am făcut această Românie Mare din câteva județe din Moldova în care se retrăsese toată conducerea României.

Cum s-a făcut asta? S-a făcut cu oameni de stat, cu oameni politici aleși, care și-au ocupat pe rând locurile în Parlament sau în Guvern, dar pe care educația, patriotismul, simțămintele și istoria i-au pus în situația de a fi cu adevărat oameni de stat.

Am avut șansa unor mari negocieri înțelepte la Conferința de Pace de la Paris. Am avut un prim-ministru, Ionel Brătianu, polițistul rău care i-a cedat locul lui Vaida-Voievod, polițistul bun. Astăzi am mai putea face acest lucru? Am avut, la finalul acestei conferințe, o țară întregită cu toți românii – sau aproape toți românii – în interiorul granițelor.

De fiecare dată când vorbim despre 1 Decembrie uităm să spunem de anul infernal 1940. A fost Diktatul de la Viena când am pierdut jumătate din Transilvania – recuperată ulterior -, am avut ultimatumul URSS când am pierdut Basarabia și Bucovina, nerecuperate încă. Spre opoziție față de ce a fost în 1918, 1940 ne-a prins cu o clasă politică slăbită, slabă, cu alianțe împotriva naturii și inimii poporului român, iar lucrurile au făcut ca acea Mare Românie din 1918 să fie mare, dar nu acea Românie dodoloață împlinită la 1 Decembrie.

Ceea ce facem noi astăzi este să pomenim cu respect înaintașii, dar de cele mai multe ori să nu ne punem în suflet lecțiile pe care ei ni  le-au predat peste ani, peste zeci de ani, peste 105 ani. Suntem oameni politici. Câți ne ridicăm la nivelul unor oameni de stat? Suntem într-un punct de cotitură al istoriei, cu războaie, cu situații complicate, nu numai în cele două teatre de conflict, ci chiar și în Europa. Suntem pregătiți pentru marile momente care vor fi să fie? Dacă ar fi să vină acum momentul de la 1918 probabil că l-am rata dacă am  fi în anul dinainte și în anul cu campaniile electorale și cu alegeri! Suntem mult prea mult duși în mici mize, din păcate, și nu este niciun fel de reproș, suntem toți la fel! Poate că este momentul ca astăzi, pentru anul care vine și pentru anii care vin, să ne punem în minte și în suflete niște ținte importante. Și cum spunea cineva, poate ne ajută Dumnezeu, respectând dreptul internațional și toate drepturile cuvenite, să luăm avionul pentru Chișinău de la Curse Interne. Dar pentru asta trebuie să fim uniți în marile mize, iar ceea ce ține de mesajele electorale să fie strict mesaje electorale, iar acest Parlament să fie o tribună a dezbaterilor, a ideilor, a sufletului românesc, și nu a certurilor, a filmărilor, a cuvintelor nelalocul lor.

Dumnezeu să ne lumineze, Dumnezeu să-i lumineze pe conducătorii României și Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a spus senatorul PSD Lucian Romașcanu de la tribuna Parlamentului.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button