EducaţieȘtirile zilei

Singurul candidat înscris a picat Bacalaureatul. Liceul se va DESFIINȚA

La Liceul Tehnologic din Lopătari, singurul candidat care a participat la examenul de Bacalaureat a fost respins. Absolvent al profilului Tehnician în turism, candidatul a luat 5.05 la geografie, dar s-a împiedicat la limba română (nota 1,95) și la proba obligatorie a profilului, unde a luat ceva mai mult, 2,90.

Anul acesta, singura clasă de liceu de la Lopătari a numărat șase elevi, dintre care doar unul s-a înscris la Bacalaureat. Ceilalți cinci au renunțat la cursuri pentru a se angaja. Pentru că situația durează de ani buni, de curând s-a luat decizia ca liceul tehnologic să fie transformat în școală profesională.

1 BZ1261512 NU Zi Tehnician în turism Utilizator nivel mediu 1.95 1.95 Limba engleză A1-A1–A1-A1 Matematică TEHN Geografie Respins

Scăderea populației școlare la nivel național a condus la apariția unor situații aparte mai ales în mediul rural, unde unele școli au fost ținute în viață doar de o mână de elevi. De pildă, clasa care a absolvit, anul acesta, liceul la Lopătari număra, acum patru ani, doar 14 copii. Din cauza situației financiare precare, de la an la an tot mai mulți au abandonat școala în favoarea inserției pe piața muncii.

Anul acesta, administrația locală și școala s-au reorientat: Învățământul din comună va fi exclusiv profesional, promoția 2022 fiind ultima din istoria liceului.

Odată ce unitatea va fi transformată în școală profesională, tinerii din comună vor avea ocazia să învețe o meserie și să își găsească un loc de muncă mai ușor.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button