Utile

Smartphoneul – istoria platformei de distracție portabile!

Descoperă cum a evoluat în timp telefonul mobil inteligent, de la mijloc de comunicare la platformă de distracție la purtător.

Alexander Graham Bell, inventatorul telefonului (1876), cu siguranță că nu se aștepta ca în anul 2021, peste 7,1 miliarde de oameni să dețină un astfel de accesoriu. Mai mult decât atât, nu credem că acesta s-a gândit vreo clipă că 6, 37 de miliarde de locuitori ai Terrei vor citi presa, vor comunica video cu cei apropiați, se vor juca jocuri video sau vor accesa platforme de casino online România ori vor efectua plăți direct cu telefonul.

Toate aceste lucruri sunt posibile astăzi, pentru că, începând cu 1992, telefonul a evoluat de la stadiul de dispozitiv de comunicare vocală la cel de platformă cu multiple funcționalități, considerat de 66% dintre oameni ca fiind un accesoriu vital pentru existența lor. În cele ce urmează, vom discuta despre evoluția smartphone-ului și impactul sau asupra vieții noastre de zi cu zi.

Smartphone – trecut și prezent

În anul 1992 piața telefoanelor era martoră lansării primului telefon multifuncțional – Simon Personal Communicator (conceput de IBM). Pe lângă funcția de apeluri vocale, acesta avea un display generos (touchscreen), oferind acces la câteva aplicații, calendar, dar și permițând scrierea și expedierea de emailuri.

Prețul de vânzare al dispozitivului IBM era de 900 – 1100 de dolari, iar vânzările neașteptat de slabe (50,000 de terminale) nu prefigurau succesul pe care îl va înregistra peste ani acest tip de accesoriu mobil. Astăzi, valoarea pieței de smartphone-uri este cifrată la 409 miliarde de dolari în 2021, iar previziunile specialiștilor indică o creștere de până la 795, 3 miliarde de dolari până în 2027.

Șapte ani mai târziu, în 1998, terminalul Blackberry 850 oferea o serie de îmbunătățiri la nivel de interacțiune cu dispozitivul, precum tastatură QWERTY, numai că acest dispozitiv nu era prevăzut cu funcția de apeluri. Acest aspect a fost corectat în 2002, atunci când a fost prezentat modelul Blackberry 5810.

Însă, adevăratul smartphone și-a început existența în 2007, din momentul lansării dispozitivului mobil inteligent iPhone. Având un preț de 499 de dolari pentru varianta cu spațiu de stocare de 4 GB și 500 de dolari pentru cea cu 8 GB, acest terminal s-a bucurat de un succes instant (270,000 de unități comercializate în primele două zile de la lansare și 6 milioane în decursul anului).

Comparativ cu modelul Simon, la care durata de viață a bateriei era de 1 oră, dispozitivul de la Apple rezista până la 8 ore. Iar noul terminal lansate ulterior, în 2008 – iPhone 3G s-a dovedit a fi o reușită din punct de vedere al vânzărilor (1 milion de unități vândute într-o zi). Sistemul de operare iOS avea nevoie de un competitor, iar acesta a apărut în același an.

Brandul HTC (cu modelul Dream) a lansat în același an, sistemul de operare Android, modelul de smartphone având o cameră foto mai performantă decât concurentul de la iPhone, tastatură glisantă și conectivitate Wi-Fi. În același timp, competiția dintre cele două sisteme de operare s-a dat și în zona aplicațiilor.

Android era reprezentat de Google Play, în timp ce iOS se baza pe App Store – în 2008, la lansare, ambele magazine virtuale aveau în portofoliu aproximativ 500 de aplicații fiecare. Astăzi, în 2021, App Store oferă 2, 1 milioane de aplicații, iar Google Play – 3, 1 milioane de aplicații.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button