Știrile zilei

Sursă de îmbolnăvire: Containere de gunoi ale RER, amplasate lângă spațiile de joacă

Edilul șef al municipiului Buzău a pornit o adevărată ofensivă îndreptată împotriva tuturor celor care nu își fac datoria. Privați sau persoane fizice, cu toții au simțit intransigența noului primar, care declară că nu vrea decât să respecte legea și să schimbe fața orașului. Pentru a face un Buzău mai bun, este de așteptat ca noul edil să își îndrepte atenția și spre locurile de depozitare a gunoiului menajer, administrate de RER Ecologic Service.

La Buzău, oamenii duc gunoiul în niște țarcuri amenajate de operatorul de salubritate RER Ecologic Service, care deține exclusivitate pentru serviciile de curățenie. De aici, societatea ridică regulat pubelele de gunoi, însă mizeria și mirosul pestilențial sunt prezente mai mereu printre blocurile din oraș. Pentru că în țarc poate intra oricine, persoane de etnie romă răscolesc grămezile de gunoi, în căutarea deșeurilor din plastic, pe care le vând centrelor de colectare. În urma lor rămân deșeuri menajere împrăștiate pe jos, pe care eventual le mai poartă prin cartier și câinii fără stăpân.

Orașe curate cu ghene „îngropate”.

Pentru menţinerea curăţeniei, alte oraşe au optat deja pentru îngroparea containerelor  (foto galerie). Recipientele propriu-zise sunt puse sub pământ, în cuve betonate, la suprafaţă rămânând doar un soi de coşuri de gunoi stradale, prin care oamenii aruncă deşeurile. Când golesc containerele, muncitorii le ridică printr-un sistem hidraulic, asemănător lifturilor. Aduse la suprafaţă, containerele sunt golite în autospeciale ca oricare altele. Beneficiile sunt evidente: oamenii străzii nu mai pot împrăştia gunoaiele, iar de pe străzi dispare mirosul şi aspectul inestetic specifice acestor recipiente.

Primul oraş din România care a început să-şi „îngroape” containerele a fost, în 2010, Mediaşul. Acelaşi model de recipiente subterane se găseşte şi în Ploieşti, Târgu Jiu şi sectorul 3 din Bucureşti, urmând ca edilii din Galaţi, Suceava, Cluj Napoca şi Alba Iulia să opteze pentru aceleași platforme subterane. Dacă ar aplica aceeași metodă, societatea buzoiană ar trebui să investească în jur de 10.000 de euro pentru amplasarea subterană a patru containere.

Primăria ar putea cere platforme subterane.

Societatea RER Ecologic Service, care se ocupă de ani buni de curățenia orașului și are exclusivitate din partea Primăriei, ar putea fi silită să facă această investiție doar de către Consiliul Local, organism care ar putea emite o hotărâre care să reglementeze depozitarea deșeurilor pe raza municipiului Buzău. Semnalele că RER ar face o asemenea investiție doar pentru confortul olfactiv al buzoienilor sunt însă destul de slabe.

Pubele de gunoi adiacente locurilor de joacă.

Dintr-un astfel de parteneriat public-privat ar avea de câștigat, în primul rând, cetățeanul buzoian, obligat să îndure mirosuri insuportabile și să își ducă odrasla în locuri de joacă vecine cu țarcurile de gunoi ale RER, riscând astfel contractarea unor boli. Nu în ultimul rând, imaginea orașului s-ar îmbunătăți simțitor, iar dusul gunoiului la container nu ar mai fi o corvoadă pentru nimeni.

Dacă edilul va lua atitudine în problema salubrizării, este de așteptat să mai câștige încă un val de simpatie populară, însă este evident că va avea de suportat și ostilitatea celor pe care îi va pune la plată.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button