EconomicȘtirile zilei

Toma, despre creșterea impozitelor: „Am mers pe cifra apropiată orașelor cu care suntem comparați: Oradea, Cluj, Brașov”

Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, li s-a adresat buzoienilor prin intermediul unui clip postat pe pagina sa de Facebook. Edilul a vorbit despre cel mai fierbinte subiect al începutului de an la Buzău, criza economică în care a fost aruncată administrația, motiv pentru care și impozitele locale au fost majorate cu 50%.

În intervenția sa, edilul buzoian vorbește despre un scenariu nu tocmai plăcut, dar cât se poate de real, existent astăzi în primărie. Gradul de colectare a scăzut de la un an la altul, în 2020 încasându-se la bugetul local cu 12 milioane de lei mai puțin decât în 2019.

Mai mult decât atât, anul acesta, Primăria Buzău va funcționa cu un deficit de 6 milioane de euro, ceea ce a dus invariabil la necesitatea unor majorări de impozite pentru populație. Chiar și așa, primarul Toma spune că majorarea nu este una mare, mai ales că Buzăul este comparat în permanență cu orașe care practică de ani buni această cotă de impozitare: Brașov, Cluj, Oradea.

„Creșterea înseamnă, pentru fiecare proprietar de locuință, pentru majoritatea proprietarilor de locuințe din municipiul nostru, 60, 70, 80 de lei, în funcție de zona în care este acea locuință, central sau la periferia municipiului. E adevărat, această creștere a fost de 50%, dar în Buzău s-a mers, de la început, pe o cotă minimă, de 0.08, care nu s-a aplicat niciodată în orașele care ne sunt date exemplu și cu care este comparat Buzăul în permanență. Mă refer la Oradea, mă refer la Cluj, mă refer la Brașov, iar noi am mers pe o cifră apropiată de impozitele care sunt percepute în aceste orașe de zeci de ani.”, le-a spus primarul Toma buzoienilor.

 • Nicio investiție din bani proprii – doar pe fonduri europene și credite.

Faptul că la bugetul local s-au colectat atât de puțin bani, coroborat cu recesiunea în care aproape toată țara a fost aruncată, a condus la abordarea unei noi strategii bugetare din partea municipalității. Astfel, conform spuselor edilului, Primăria Buzău nu va putea efectua nicio investiție din bani proprii, însă lucrările vor continua cu bani europeni și cu ajutorul creditelor bancare contractate anul trecut.

Edilul le-a adresat buzoienilor rugămintea de a contribui, prin plata taxelor și a impozitelor, la efortul de supraviețuire al administrației în acest an greu. El i-a asigurat pe contribuabili că va opera tăieri la toate capitolele bugetare, astfel încât să existe bani și pentru asfaltări, parcări și trotuare, și pentru școli, asistență socială și alte obligații ce îi revin primăriei.

„La alegeri am obținut peste 78%, fiind cel mai votat primar din România. Sper ca acum să nu credeți că v-am dezamăgit”, a conchis edilul buzoian.

VIDEO: facebook.com/constantintoma.ro

8 Comments

 1. De la Smeeni Buzăul se vede ca și : Oradea, Cluj .. și chiar ca București … sa ne trăiești !
  O fi de la Vaccin 💉‼

 2. Cum poate omul ăsta sa compare Buzăul cu Brașov?? Chiar ne ia de proști. Proiecte din fonduri europene de ce nu accesează?Parcă adusese o duduie tânără ‘mult lăudată de prin Germania. Sa o pună la treabă. Am o satisfacție ca a lovit bine in pensionari, doar ei l au votat.

 3. omu a falimentat Metalurgica, cea mai veche fabrica din Buzau ….. cu ocazia asta a ramas dator la banci cu 70 milioane euro …..voi astia care l-ati votat vreau sa va intreb ceva: crede-ti ca toma asta se pricepe sa faca ceva ????

 4. Adica taxele astea sunt necesare pentru supravietuirea administatiei?!? Adica nu pentru dezvoltarea orasului asta, batut de soarta, cu o asa administratie?
  Taxele astea ar trebui sa fie pe masura orasului in care ai fost ales primar. In orasele despre care vorbesti, n-ai fi fost ales in veci!

 5. Daca in 2020 s-au incat cu 2 milioane de euro mai putin, cum poate creste gaura in 2021 pana la 6 milioane de euro??? Teoretic, anul acesta nu vom mai avea lockdown, pandemia se va estompa prin vaccinare si imunizare, deci, de unde pana unde se tripleaza gaura??? In 2021 ar trebui sa fie mai bine economic, cel putin firmele nu vor mai avea activitate inchisa/suspendata partial.
  Anii trecuti, onor primaria a tocat 5 milioane de euro anual pentru cluburile sportive (fotbal, handbal, etc) cam cat pentru asfaltari si transport la un loc!!! Doar criza economica ne trezeste, ne aduce cu picioarele pe pamant, doar ca uitam repede.
  Semnele bune dinspre primarie sunt proiectele europene ce au fost obtinute si urmeaza a fi derulate.

 6. Sa se uite de exemplu ,numai la castigurile salariale din orasele amintite si dupa aia sa vorbeasca ,Toma!Rusine!Sa compari Buzaul cu Clujul!!!

 7. Domnule primar, dar să tăiați din salariile acelea mari care le aveți nu v-ați gândit, că tot este pandemie și se pot face reduceri?Doar atît v-a dus capul să măriți cu 50 la sută..cred că mandatul viitor o sa va taie și buzoienii tot cu 50 la sută sa nu mai iesiti primar..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button