Lege menită să descurajeze „nemunca”. Potrivit unui proiect de lege votat, astăzi, de social-democrați, românii apți de muncă, dar care refuză să o facă, vor pierde ajutorul social oferit de stat.
Anunțul privind noile norme aplicabile persoanelor care au nevoie de sprijin a fost făcut de către deputatul buzoian Romeo Lungu. Potrivit acestuia, cei care refuză un loc de muncă de la AJOFM sau care nu se califică voit la locul de muncă nu vor mai primi niciun leu de la stat:
Cei care sunt 𝗮𝗽𝘁̦𝗶 𝘀𝗮̆ 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗲𝗮𝘀𝗰𝗮̆, 𝗱𝗮𝗿 𝗿𝗲𝗳𝘂𝘇𝗮̆ 𝘀𝗮̆ 𝗼 𝗳𝗮𝗰𝗮̆, 𝗻𝘂 𝘃𝗼𝗿 𝗯𝗲𝗻𝗲𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮 𝗱𝗲 𝗮𝗷𝘂𝘁𝗼𝗿𝘂𝗹 𝘀𝗼𝗰𝗶𝗮𝗹, înlocuit cu venitul minim de incluziune. Sprijinul #social trebuie să ajungă doar la cei care au nevoie, în special la 𝗳𝗮𝗺𝗶𝗹𝗶𝗶𝗹𝗲 𝗰𝘂 𝗺𝘂𝗹𝘁̦𝗶 𝗰𝗼𝗽𝗶𝗶 sau 𝗹𝗮 𝗰𝗲𝗶 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗻𝘂 𝗽𝗼𝘁 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶. Este un proiect de lege pe care l-am #votat astăzi în #Parlament alături de colegii social-democrați.Cei care refuză un loc de muncă de la AJOFM sau voit nu se califică la locul de muncă, nu vor mai primi niciun leu de la stat #PSD vizează și majorarea veniturilor pentru persoanele care au reală nevoie de acest #sprijin: 𝗮𝗷𝘂𝘁𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗶𝗻𝗰𝗹𝘂𝘇𝗶𝘂𝗻𝗲 – de la 260 lei/adult echivalent la 𝟮𝟳𝟱 𝗹𝗲𝗶/𝗮𝗱𝘂𝗹𝘁 𝗲𝗰𝗵𝗶𝘃𝗮𝗹𝗲𝗻𝘁, 𝗮𝗷𝘂𝘁𝗼𝗿 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝘃𝗮̂𝗿𝘀𝘁𝗻𝗶𝗰𝗶 – de la 300 lei/adult echivalent la 𝟰𝟬𝟬 𝗹𝗲𝗶/𝗮𝗱𝘂𝗹𝘁 𝗲𝗰𝗵𝗶𝘃𝗮𝗹𝗲𝗻𝘁, actuala 𝗮𝗹𝗼𝗰𝗮𝘁̦𝗶𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗳𝗮𝗺𝗶𝗹𝗶𝗶 𝗰𝘂 𝗰𝗼𝗽𝗶𝗶 – de la 600 lei/adult echivalent 𝟳𝟬𝟬 𝗹𝗲𝗶/𝗮𝗱𝘂𝗹𝘁 𝗲𝗰𝗵𝗶𝘃𝗮𝗹𝗲𝗻𝘁 și pentru 𝘃𝗲𝗻𝗶𝘁𝘂𝗹 𝘁𝗼𝘁𝗮𝗹 𝗮𝗹 𝗳𝗮𝗺𝗶𝗹𝗶𝗲𝗶 – de la 400 lei 𝗹𝗮 𝟱𝟬𝟬 𝗱𝗲 𝗹𝗲𝗶.
Au fost deja adoptate normele metodologice pentru aplicarea venitului minim de incluziune, inclusiv cu prevederea privind persoanele apte de muncă.” a scris, pe pagina sa de Facebook, deputatul PSD Romeo Lungu.
Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), la jumătatea anului trecut, în România erau înregistrați 159.438 de asistați social. Buzăul se numără printre județele fruntașe la numărul persoanelor care trăiesc din venitul minim garantat oferit de statul român. Conform ANPIS, la Buzău existau, anul trecut, 7715 asistați social.