Știrile zilei

Ursul a făcut prăpăd într-o comună din Buzău

Până acum ceva timp era comuna liniștită în care nici nu ți-ar fi trecut prin cap că pot exista urși. De pe data de 5 martie 2024, Blăjani a devenit „casa” unui exemplar de urs care se înfruptă din animalele localnicilor, semănând spaimă noapte de noapte.

Pe 19 martie scriam despre un urs filmat în gospodăria unui localnic din Blăjani. Aflat în căutare de hrană, ursul nu s-a sfiit atunci să intre în curtea omului și să dea iama în animalele din coteț.

Potrivit unui localnic, în seara de 23 mai 2024, ursul a prins din nou gustul cărnii de la Blăjani, omorând o oaie. În a doua seară, 24 spre 25 mai, ursul a fost zărit de o localnică. Femeia a sunat la 112, iar jandarmii au sosit rapid și a fost emis mesaj RO-ALERT.

Ursul nu a putut fi găsit, iar după plecarea jandarmilor, animalul s-a plimbat din nou pe străzile din Blăjani, la doi pași de centrul comunei.

Aici a fost surprins de camerele de supraveghere ale unui localnic, iar mai târziu a ucis încă un animal dintr-o gospodărie.

De cele mai multe ori, autoritățile par depășite de situație în gestionarea problemei urșilor, iar pericolul crescând îi face pe oameni să își ia propriile măsuri.

De pildă, la Băile Tușnad din județul Harghita, autoritățile locale și-au înconjurat casele și grădinile cu garduri electrice. Au renunțat la pomii fructiferi de pe domeniul public și au cumpărat pubele de gunoi care se închid etanș, iar în 2024 niciun urs nu a mai intrat în localitate.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

11 Comments

  1. „De pildă, la Băile Tușnad din județul Harghita, autoritățile locale și-au înconjurat casele și grădinile cu garduri electrice. Au renunțat la pomii fructiferi de pe domeniul public și au cumpărat pubele de gunoi care se închid etanș, iar în 2024 niciun urs nu a mai intrat în localitate.”

    Masuri foarte „bune”, care supun comunitatea la niste cheltuieli de altfel inutile in conditii normale. Singura cheltuiala logica in aceste situatii ar fi de 10-25 de lei, cat costa un cartus cu glont pentru vanatoarea la urs.
    UE, iubitorii de animale sau oricare alti fanfaroni aparatori ai „drepturilor” ursilor sa ii ia acasa, in casa. Altfel sa lase galagia si indicatiile pretioase pentru ca e usor sa ai pareri cand stai la etajul 10 in oras.

  2. sa inteleg ca aceleasi masuri care se aplica in alte state in UE sunt la fel cheltuieli fara rost? la noi se aplica legea junglei din pacate si asta nu numai cu animalele salbatice.

  3. Bati campii cu gratie. Nici o alta tara din UE nu are o populatie de ursi care sa se apropie macar de populatia de ursi pe care o are Romania. Asadar nu ai cum sa inveti de la altii cum sa rezolvi o problema pe care ei nu o au.
    Asta ar fi prima problema.
    A doua problema spune asa : daca iti sunt dragi animalele salbatice ia-le acasa dar nu ma obliga pe mine sa traiesc IN CURTEA MEA cu ursul, mistretul, sacalul sau ce alte dihanii mai traiesc pe la noi. In tarile civilizate, cum va place voua bolsevicilor sa dati exemple de bune practici, CURTEA PRIVATA ESTE SFANTA! Vine ursul, l-ai trimis la Creator. Vine mistretul, l-ai trimis la Creator. Vine hotul, l-ai trimis la Creator. Ca asa e in civilizatie, in batatura ta esti imparat si nu iti spune vreun pulifrici care sta la oras la etajul 10 cum sa traiesti tu in satul tau.

    Citeste sa nu mori nestiutor : https://en.wikipedia.org/wiki/Eurasian_brown_bear

    Romania cca. 6000 ursi
    Suedia cca. 3000
    Finlanda cca 2000
    Slovacia cca 1200
    Estonia cca 1000
    Spania cca 400
    Franta are cam 80 de ursi, Italia are vreo 60 de ursi, Elvetia NU ARE ursi, Germania NU ARE ursi, Olanda NU ARE ursi, Marea Britanie NU ARE ursi. Informatiile sunt publice, usor de gasit daca ai cap sa le cauti. Dar nu, voua va place propaganda tembela, puneti botul la toate rahaturile pentru ca va place.

    Voua, iubitorilor de animale salbatice, nu pot decat sa va doresc sa dati nas in nas cu ursul cand mergeti voi cu bicla la plimbare prin padure pentru ca voi sunteti cool, voi salvati, voi militati, voi sunteti full of shit, altfel spus. Siktir!

  4. AR TREBUI INPUSCATI DACA NU CEI CARE IUBESC ANIMALELE IN SPECIAL URSII SA I IA ACASA ASTA TINE PINA OMOARA PE CINEVA DUPA ACEEA

  5. Băi băieți, ia spune-mi dacă nu ai mai mâncat de ceva timp și vezi ceva la un vecin sau oriunde nu ai lua ? Nu spune nu că nu te cred. Noi suntem ” oameni cu judecată” dar cine a intrat în moșia ursului , cine a defrișat și a construit viloaie în pădure ? Ursul ? pe timpul odiosului pădurarii puneau mâncare pentru sălbăticiuni, acum pădurarii ce fac ? O freacă ? Ai văzut vreodată pe timpul odiosului urșii cerșind mâncare că prostituatele pe șosea ! Hai să fim serioși și să lăsăm galgara. Ia pune în pădure mâncare și zi-mi dacă mai vin.

  6. Pe timpul „odiosului” nu erau atatia ursi pentru ca era suficient cap incat sa ii impuste. Daca ai sti matale cate ceva despre ursi ai intelege cum e treaba cu teritoriile, cu vanatoarea, cu dieta lor, astfel incat nu te-ai mai duce dupa fenta cu „oamenii au construit pe teritoriul ursilor” ci pe varianta reala, ca atunci cand ursii sunt prea multi incep sa iasa din padure pentru ca nu mai au loc. Daca mai pui peste asta si imbecilitatea unor ministri ai mediului care au decis ca, in loc sa impuste surplusul, e mai bine sa-i relocheze, vei intelege de ce avem inflatie de ursi in judetul Buzau sau, si mai hilar, avem urs la Faurei, de pilda. https://www.mediafax.ro/social/ursul-care-se-plimba-prin-judetul-braila-cautat-de-mai-multe-echipe-ar-fi-o-premiera-istorica-pentru-judet-22250099
    Cat despre „viloaie in padure”, crezi matale ca aici e vorba despre ursi intrati in curtile „viloaielor din padure” sau despre ursi intrati in sate care sunt unde sunt de 300-400-500 de ani?
    Pe viitor incearca sa citesti articolul, sa prinzi ideea si sa ai o parere pe subiect doar dupa ce te asiguri ca ai si habar.
    Hai sa nu fim prosti!

  7. Intr-un viitor nu prea indepartat,va fi si la noi la fel ca in UK,Elvetia,etc.Fara ursi (vor fi impuscati)si fara paduri!(materie prima la export) Putintica rabdare!…

  8. Mariana Toader,santeti gresit informata.Niciodata animalele salbatice in speta ursii n-au fost hranite de oameni.Li se administra hrana complementara la ierbivore cand erau iernile grele si atat.Ursii erau naditi nu hraniti pentru vanatoare si atat.

  9. Este o reala problema sa nu mai poti iesi seara din casa de teama sa nu cazi prada unui urs sau unui lup. Si aici ne lovim de aceeasi problema ca la cainii vagabonzi, unde viata unui animal este mai pretioasa decat viata unui copil. Sunt total de acord ca nu ar trebui sa-i impuscam doar de dragul de a o face, ci sa cautam solutii. Dar, daca solutii nu sunt, atunci macar lasati oamenii sa se protejeze, inclusiv sa ucida ce le intra in curte.

  10. Cata primitivitate in gandirea oamenilor din Romania.Ca in epoca de piatra,luam bolovanul si omoram animalul.Oamenii au distrus habitatul animalelor,deci tot ei trebuie sa gaseasca solutiile,mai ales cei care s au imbogatit taind si exportand lemnul romanesc.Exista rezervatii pt aceste animale.De ce autoritatile nu ii relocheaza acolo?Pt ca banii statului trebuie sa ajunga in buzunarele lor nu pt gospodarirea naturii si animalelor Romaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button