Știrile zilei

VERDICT! Sunt sănătoase roșiile de Glodeanu?

În urmă cu o săptămână, liniștea celor care consumaseră roșii „de Glodeanu” era risipită de un comunicat de presă al poliției, prin care se anunța o anchetă zguduitoare, cu un obiect și mai și: o posibilă contaminare a legumelor, prin stimularea creșterii lor cu substanțe toxice.

Cum era normal, consumatorii s-au întrebat atunci dacă mai e sigur să cumpere roșii coapte în solar, în timp ce comercianții și-au pus o altă problemă, cea a supraviețuirii economice.

Și, cum nu e drept să raportezi întregul la parte – în cazul nostru să-i suspectezi pe toți agricultorii pentru o singură oaie neagră -, imediat s-au impus verificări și precizări clare: au fost utilizate substanțele toxice în solarii și dacă da, atunci de către cine?

Au urmat cercetări laborioase, care au cuprins inclusiv descinderea anchetatorilor în solarii, de unde au fost recoltate tomate pentru a fi supuse analizelor. Astăzi, directorul Direcției pentru Agricultură Buzău, Cosmin Florea, a anunțat rezultatele testelor.

Roșiile sunt sănătoase, conform șefului DAJ Buzău, care a precizat că nu au reieşit probe de reziduuri încât să nu fie bune pentru consum: „Garantăm, prin aceste probe și teste, că lucrurile sunt așa cum ar trebui să fie, într-un stadiu normal, și apte, și bune de consum.”, a spus directorul Direcției pentru Agricultură Județeană.

Șeful DAJ Buzău a ținut să precizeze că instituția garantează pentru conformitatea testelor efectuate, indiferent de zona de proveniență: Glodeanu, Movila Banului, Cochirleanca sau altă localitate.

Testele au fost făcute la aproximativ 274 de substanțe chimice și, potrivit lui Cosmin Florea, nu s-au raportat depășiri. Ba chiar despre unele susține că sunt atât de sănătoase, încât ar putea fi omologate ca „produse BIO”:

În această dimineaţă au ajuns şi rezultatele probelor preluate de Corpul de Control, toate sunt sigure pentru consum. Mai mult, au fost probe din care nu au reieşit pesticide, vă daţi seama că putem vorbi de produse ca fiind BIO, nefiind certificate. La cele care ieşit cu pesticide, vă spun că au ieşit şi de 80 de ori până la 100 de ori mai mici decât limitele admise consumului uman. Chiar şi în cazul în care avem pesticide, avem valori care impun consumul lor în stare sigură”, a declarat Cosmin Florea, în cadrul unei conferințe de presă.

În continuare, procurorii efectuează cercetări într-un dosar penal care vizează trei cultivatori din Glodeanu Sărat, bănuiți că ar fi stropit roșiile cu substanțe neomologate.

Substanțele, extrem de periculoase pentru sănătate, erau expirate, devenind deșeuri ce ar fi trebuit eliminate.  Dacă vinovăția suspecților va fi dovedită, ei riscă pedepse drastice, infracțiunile de care sunt acuzați prevăzând pedepse de până la 7 ani de închisoare.

3 Comments

  1. 1.sa publice exemple de mostre verificate; 2. dacă e comanda de mușamalizarea de sus, din PSD, sa fie pregătiri de plata; 3. sa vedem în piață centrala, cel puțin, un orar al verificărilor făcute de direcția agricola; 4. exista afișaj în piață, utilizati_l cu informații pentru buzoieni nu doar de sărbători…muzica de adormit simțurile…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button