Educația universitară este costisitoare. Astfel, studenții au nevoie de abilități solide de management financiar pentru a-și maximiza resursele limitate. Din nefericire, milioane de studenți europeni au abilități slabe de gestionare financiară care se pot transforma în dependențe costisitoare. Pentru a ajuta la rezolvarea problemei, experții în finanțe personale de la horacredit.ro au identificat cele șapte păcate financiare pe care le comit studenții universitari.
#1 Presupunând că nu au nevoie să stăpânească managementul banilor acum
Primul păcat de moarte pe care studenții îl comit este să presupună că nu au nevoie să stăpânească managementul banilor acum pentru că nu au un venit stabil. Adevărul este că stăpânirea acestor abilități acum este mai bună decât să aștepți până când începi să câștigi bani mulți. Nu uitați, cine este credincios cu puțin va fi credincios cu mult și viceversa.
Dacă nu poți dezvolta disciplina financiară necesară cu puținul pe care îl ai din împrumuturile studențești sau din activitățile secundare, vei eșua atunci când vor începe să curgă mai mulți bani. Așadar, începeți să dezvoltați de astăzi obiceiuri bune în materie de bani folosind puținul pe care îl aveți.
#2 Abuzul de carduri de credit
Abuzul de carduri de credit este o altă greșeală financiară paralizantă pe care o fac studenții din facultate. Cardurile de credit sunt instrumente financiare valoroase pentru a face plăți flexibile și pentru a-ți îmbunătăți scorul de credit. De asemenea, unele carduri de credit oferă recompense valoroase dacă cheltuiți bani până la un anumit nivel. Puteți răscumpăra aceste puncte de recompensă și vă puteți bucura de ele în timp ce călătoriți sau faceți cumpărături.
Cu toate acestea, dacă abuzați de aceste carduri, puteți ajunge în capcana datoriilor. Efectuarea de achiziții cu cardul de credit fără un plan de rambursare poate fi dezastruoasă. Achizițiile nesăbuite pot cauza întârzieri de plată, ceea ce poate afecta negativ scorul de credit.
Vestea bună este că puteți fi un deținător și un manager inteligent al cardurilor de credit. Luați în considerare utilizarea unui card de credit pentru studenți, deoarece acesta oferă perioade în care puteți face cumpărături și vă puteți plăti soldul cu dobândă zero. În plus, aceste carduri speciale au rate ale dobânzii foarte mici și puteți obține aprobarea pentru a deține aceste carduri chiar dacă aveți un istoric de credit mic sau inexistent.
Unele carduri de credit pentru studenți au oferte de cashback și taxe anuale zero. De asemenea, puteți obține cashback de până la 5% pe categorii rotative, cum ar fi benzină sau restaurante.
#3 Ignorarea condițiilor de rambursare a împrumuturilor lor
Împrumuturile studențești sunt în beneficiul studenților care nu au bani pregătiți pentru a-și finanța educația. Cu toate acestea, puteți ateriza în multe probleme financiare dacă ignorați termenii de rambursare ai acestor împrumuturi. Unii studenți ignoră termeni precum suma pe care o datorează, când trebuie să facă primele plăți, cât de mare este dobânda pe care o datorează și ratele lunare de rambursare.
Ignorarea detaliilor de mai sus înseamnă că rambursarea poate începe fără să vă dați seama de acest lucru. De asemenea, riscați să ratați plățile, ceea ce vă poate scădea scorul de credit și poate duce la neîndeplinirea obligațiilor de plată a împrumuturilor pentru studenți.
Cele mai multe împrumuturi guvernamentale pentru studenți au, de obicei, o perioadă de grație de șase luni după absolvire, înainte ca prima plată să devină scadentă. De asemenea, nu uitați de planul de rambursare al împrumutului dumneavoastră. De exemplu, unele împrumuturi guvernamentale au un plan de rambursare bazat pe venit.
Acest plan de rambursare se bazează pe cât de mult câștigați lunar. Aceasta înseamnă că, dacă venitul dumneavoastră scade într-o anumită lună, nu va trebui să îl rambursați în acea lună. Acest model de plată este menit să atenueze presiunea asupra celor care se află în situații financiare dificile. Dar dacă alegeți împrumuturi private pentru studenți, trebuie să discutați termenii de rambursare cu creditorul specific, deoarece legile federale nu se aplică aici.
#4 Sucombând la presiunea colegilor
A ceda la presiunea colegilor este un alt păcat de moarte pe care trebuie să-l evitați în viața dvs. financiară. Deși pare evident, tristul fapt este că presiunea colegilor influențează puternic deciziile greșite. Tentația de a-i urma orbește pe ceilalți vă poate cauza multe dificultăți financiare.
Indiferent cât de puternică este tentația, nu cedați. Ați putea să vă risipiți banii încercând să intrați în pielea colegilor dvs. fără să le cunoașteți sursa de venit și prioritățile financiare. Nu uitați că, după ce v-ați irosit banii încercând să vă „potriviți” în liga prietenilor dumneavoastră, niciunul dintre prietenii pe care încercați să-i copiați nu vă va salva. Acest păcat ne conduce la următoarea gafă – cumpărarea impulsivă.
#5 Cumpărarea impulsivă
Cumpărarea impulsivă este o altă greșeală legată de bani comună multor studenți. Unii tineri cursanți cumpără impulsiv pentru că vor să arate ca prietenii lor sau să arate și să se simtă bine. De asemenea, unii studenți se angajează în achiziții impulsive costisitoare pentru că vor să impresioneze sau să „facă o declarație”.
Indiferent de motivele cumpărăturilor impulsive, consecințele sunt aceleași. În primul rând, veți ajunge într-un cerc vicios al datoriilor. În al doilea rând, veți dezvolta o dependență care vă va urmări în viitor. Problema cu astfel de dependențe este că, odată ce se instalează, veți risipi și mai mulți bani pe măsură ce veniturile dumneavoastră cresc. Ceea ce a început cu cinci euro în facultate poate ajunge la 500 de euro atunci când începi să câștigi mai mult.
Pentru a vă salva de această problemă, ascuțiți-vă simțul de prioritizare pentru a distinge dorințele de nevoi. De asemenea, dezvoltați un simț al gratificării amânate și așteptați până când aveți suficienți bani pentru a vă satisface dorințele. Nu cheltuiți bani pe dorințe astăzi doar pentru a vă împrumuta mâine pentru a vă satisface nevoile de bază.
#6 Lipsa elaborării unui buget
Lipsa bugetării este un alt păcat fatal care cauzează multor studenți probleme financiare inutile. A nu-ți planifica finanțele înseamnă că plănuiești să eșuezi și să cazi din punct de vedere financiar. Fără un buget, vei avea dificultăți în a-ți urmări cheltuielile. Nu veți ști unde s-au dus banii și cât ați cheltuit.
Deși apreciem că aveți multe cursuri și activități extracurriculare la facultate, este benefic să vă acordați câteva minute pentru a vă face un buget. Urmărirea cheltuielilor dvs. este o modalitate de a dezvolta disciplina necesară pentru a gestiona mai multe resurse în viitor. Așadar, planifică-ți cheltuielile dacă nu vrei să operezi într-un abis financiar.
Observații de încheiere
Iată care sunt cele mai mortale șapte păcate financiare pe care le comit studenții universitari. Sperăm că vei aplica ceea ce am împărtășit la nivelul tău financiar actual. În acest fel, veți absolvi cu o capacitate de management financiar complet dezvoltată, care să vă ajute să gestionați mai multe resurse în viitor.