Economic

Bani europeni pentru cultivarea plantelor medicinale / Oportunități deschise prin Programul Național de Dezvoltare Rurală

Începând de anul acesta, micii fermieri buzoieni au oportunitatea de a obține finanțare nerambursabilă de până la mustel100% pentru cultivarea plantelor medicinale, scrie Agrointel.ro. Afacerea cu plante medicinale are mare perspective pentru următoarea perioadă, România având șansa să redevină unul dintre cei mai mari producători de plante aromatice din Europa.
După ce a pierdut poziția fruntașă în Europa de exportator de plante medicinale, România și-ar putea relansa acest sector prin noul program de finanțare europeană care include o serie de oportunități pentru micii producători de plante aromatice.
”În PNDR 2014-2020 sunt prevăzute măsuri financiare, ca de exemplu măsura 6 – submăsura 6.3. „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, sprijin public nerambursabil care este de până la 15.000 de euro, pentru o exploatație agricolă pe o perioadă de maximum cinci ani, în două tranșe (75% – 25%). O altă măsură este măsura 11 „Agricultură ecologică”, submăsura 11.1. „Sprijin pentru conversia la metodele de agricultură ecologică, prin plăți pentru conversie”, acordate în procent de 100%; plăți pentru menținerea practicilor de agricultură ecologică. De asemenea există şi pachetul 5 „Plante medicinale şi aromatice” în cadrul submăsurii 11.1.”, 3exemplifică directorul general în MADR, dr. ing. Viorel Morărescu.
Pentru a se încadra în Măsura 6 – submăsura 6.3 ”Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” și pentru a primi un sprijin nerambursabil de 15.000 de euro, producătorii de plante aromatice trebuie să dovedească faptul că dețin ferme mici, adică exploatații agricole având dimensiunea economică între 8.000 -11.999 euro (valoarea producției standard). Sprijinul public nerambursabil este acordat pe o perioadă de 5 ani, cea de a doua tranșă de plată acordându-se sub condiția îndeplinirii corecte a planului de afaceri, până la acel moment, după maximum 3 ani de la contractare. Sprijinul public nerambursabil este de până la 15.000 Euro pentru o exploataţie agricolă.
”Sprijinul financiar prevăzut pentru această măsură, se acordă fermierilor care deţin în proprietate și/sau folosință o exploataţie agricolă încadrată în categoria de fermă mică conform definiției. Pentru terenurile agricole în folosință, contractul de arendă/cesiune trebuie să fie încheiat pentru o perioadă de minimum zece ani”, se mai arată în fișa Măsurii 6 din PNDR 2014-2020.
  • – Altă condiție de eligibilitate este ca exploatația agricolă să fie înregistrată, conform prevederilor legale naționale, cu cel puţin 24 luni înainte de solicitarea sprijinului.menta
Pentru a primi finanțare, fermierul trebuie să prezinte un Plan de Afaceri pentru dezvoltarea activităților agricole din cadrul exploatației și să aibă domiciliul stabil într-una dintre unitățile administrativ teritoriale pe teritoriul căreia se află exploatația.
În privința modului în care se acordă banii europeni, fișa submăsurii atrage atenția că finanțarea se face în două tranșe (75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare; – 25% din cuantumul sprijinului în maximum 3 ani de la primirea deciziei de finanțare).

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!