Știrile zileiEducaţie

Biserica din Buzău care se umple de copii

De câteva ori pe an, biserica parohiei „Sfântul Mare Mucenic Mina” din Buzău se umple de copii, de profesori și de părinți. Nu că în alte duminici nu ar fi tineri în biserică, însă, în aceste zile, Casa Domnului efectiv le aparține. Ce îi atrage aici puteți afla din rândurile următoare.

Părintelui Alexandru Pripon de la „Sfîntul Mina” i-a dăruit Dumnezeu un munte de talent și o inimă mare. An de an, pe lângă activitatea misionară, părintele organizează diferite concursuri de creație literară care atrag, de fiecare dată, sute de copii talentați.

Părintele este însuși un talent înnăscut. Poet, publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, pr. Pripon și-a asumat și o misiune dificilă, dar nobilă: aceea de a scoate la lumină tinerii talentați în arta scrisului.

Sunt deja cunoscute concursurile sale de creație literară dedicate Nașterii Domnului, Zilei Intenaționale a Copilului sau Zilei Mamei. Ultimul dintre acestea tocmai s-a încheiat cu o festivitate ce a umplut din nou de vervă juvenilă biserica parohiei „Sfântul Mare Mucenic Mina”.

Victoria Maria Pripon: La 14 ani, șapte volume de versuri publicate și sute de premii la concursurile naționale și internaționale.

Duminică, 10 martie 2024, după încheierea Sfintei Litrughii, peste 120 de copii și profesorii lor coordonatori au fost premiați de părintele Alexandru Pripon și de membrii echipei de organizare pentru textele lor literare dedicate mamei.

Aflat deja la cea de-a treia ediție, concursul „O, mamă, dulce mamă” a fost organizat de Parohia „Sf. Mare Mucenic Mina” Buzău, în colaborare cu – Școala Gimnazială „G. E. Palade” Buzău; – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România; – Asociația Liga Scriitorilor, Filiala Buzău.

Evenimentul a avut invitați de marcă, printre care scriitorul și criticul literar Tudor Cicu, scriitorul Laurențiu Belizan, poeta Mihaela Roxana Boboc, publicistul Viorel Frîncu și alți importanți oameni de cultură, cunoscuți pentru activitatea lor literară atât pe plan local, cât și național.

Pe lângă diplomele oferite, toți participanții au primit din partea părintelui o iconiță și un dar dulce. Au fost acordate și premii speciale, așa cum au fost cele oferite în memoria unor oameni de cultură plecați dintre noi: Alexandru Oproescu, Nistor Tănăsescu sau Dumitru K. Negoiță. Câștigătorii lor, aleși tot dintre elevii participanți, au primit și sume de bani.

Un alt premiu special a fost oferit de publicistul buzoian Viorel Frîncu în memoria soției sale, trecută la cele veșnice în decembrie 2022.

GALERIE FOTO:

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

One Comment

  1. Când citesc despre această biserică din Buzău care atrage atâția copii, mă întreb cum putem folosi aceste instituții religioase ca unelte educative mai eficiente. Cum putem preda valorile morale și spirituale într-un mod care să fie atractiv pentru generațiile tinere? Cum putem face biserica mai relevantă și atractivă pentru tineri într-o eră dominată de tehnologie și digitalizare? Poate că această abordare la biserică din Buzău este un semn pozitiv că putem face mai mult pentru a implica tinerii în viața bisericii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!