Educaţie

Burse pentru liceenii buzoieni | Iată ce trebuie să faceți!

Ca întotdeauna, parohia „Cuvioasa Parascheva” rămâne puternic ancorată în realitățile vremurilor noastre, dar, mai ales, rămâne fidelă angajamentelor sale milenare: de a fi permanent în slujba aproapelui și de a-i călăuzi pe tineri spre conștiința binelui și a frumosului. Pentru că, oricât de mari ar fi credința și dragostea, fără fapte bune nu se închide acel cerc al desăvârșirii umane, către care tindem toți!

Pentru al șaptelea an consecutiv, Centrul Cultural-Filantropic „Cuvioasa Parascheva“ din Buzău oferă liceenilor cu rezultate deosebite la învăţătură, dar cu o situaţie financiară precară, 25 de burse lunare în valoare de 400 de lei fiecare. Inițiativa îi aparține Pr. Prof. Dr. Gheorghe Sava-Popa, președintele asociației și parohul bisericii din cartierul Nicolae Titulescu. 

„Asociația noastră are bucuria de a invita elevii liceeni din județul Buzău la Programul anual de burse de studii, pe care îl oferim și dorim să-l popularizăm în toate liceele în care există preocuparea pentru dezvoltarea personală și profesională a elevilor excepționali, pentru crearea de oportunități de studiu, precum și pentru sustenabilitatea demersului didactic care girează performanțele acestora.

După aproape 17 ani de activitate, în care sute de tineri şi bătrâni, din urbea noastră şi nu numai, au beneficiat de diverse proiecte culturale şi acţiuni filantropice, oferite cu generozitate de Biserica „Cuvioasa Parascheva”, de binefăcători din municipiul Buzău și din străinătate, Centrul Cultural Filantropic „Cuvioasa Parascheva” îşi reînnoieşte permanent oferta de programe, dezvoltând şi continuând totodată şi activităţile – de acum tradiţionale – destinate celor mai tinere vlăstare şi seniorilor județului nostru.

Pr. Prof. Dr. Sava-Popa Gheorghe

Printre realizările noastre, amintim programele de pregătire suplimentară gratuită pentru examenele de final ce ciclu – teste naționale și bacalaureat –, ateliere de exegeză biblică, de limbile engleză și franceză, programul de educație religioasă în colaborare cu Comunitatea din Taizé, Franța, parteneriatul de acțiune comunitară la Complexul de servicii comunitare nr.2 din Buzău, asistență juridică și asigurarea de mese calde zilnice, oferite bătrânilor din parohia cu același nume, atragerea de fonduri pentru construirea unei noi grădinițe în municipiul Buzău, toate oferite gratuit beneficiarilor noștri.

După succesul peremptoriu al programului omonim de anii trecuți, începând cu 15 septembrie 2020, vom demara un nou program de susținere al celor mai merituoși elevi ai județului, pe care noi, ca asociație creștin-ortodoxă, dorim să îi susținem financiar și spiritual, începând din anii de liceu și continuând chiar la universitate.

Acest apel a fost lansat inițial în luna martie 2020, dar, din cauza situației create de starea de urgență și cea de alertă, calendarul programului pentru acest an s-a decalat. Cei care și-au depus deja dosarul anul acesta nu vor mai trebui să reînnoiască cererea, așteptând și alte candidaturi până la data de 16 octombrie 2020.

Pr. Prof. Cristian Dima, vicepreședintele Centrului care acordă bursele

Astfel, vom acorda burse de studiu în valoare de 400 de lei lunar, pentru 25 elevi care vor fi fost selectați după următoarele criterii:

  • Media generală la studii în semestrul I și în anul precendent (începând cu clasa a VIII-a) să fie peste 9,00, iar media la purtare, 10 (copii foi matricole);
  • Un dosar cu rezultatele unei anchete sociale, conform Legii 416/2001, efectuată de autorităţile locale pentru verificarea veridicităţii declaraţiilor de venit şi a celor referitoare la bunurile familiei sau, în cazul imposibilității realizării anchetei sociale, documente doveditoare care să ateste posibilitățile financiare limitate ale familiei;
  • Un CV și un eseu de minim 250 de cuvinte în care elevul să-și exprime viziunea asupra viitorului său academic și profesional, iar acolo unde este cazul, indicii asupra mediului social defavorizat din care provine;
  • Copii ale C.I. și diplomelor pentru performanțe (olimpiade, concursuri, proiecte) și distincțiile obținute în ultimii 2 ani;
  • În cazul beneficiarilor programului nostru de anul trecut, se va completa portofoliul cu dovezi ale performațelor scolare și ale activitaților de dezvoltare personală, din perioada 01.03.2019 – prezent;
  • Patru recomandări: a dirigintelui, a profesorului de religie și a doi dintre profesorii de la clasă, care predau una dintre următoarele discipline: Limba română / Matematică / Informatică / Istorie / Limbi moderne / Disciplină de specialitate;
  • Declarația pe proprie răspundere pentru autenticitatea documentelor depuse;
  • Cerere tip, ce implică și manifestarea interesului pentru programele și proiectele de voluntariat ale Centrului Cultural-Filantropic „Cuvioasa Parascheva” Buzău.

Documentele vor fi așezate în ordine într-un dosar din plastic și depuse la secretariatul partenerului nostru tradițional, Seminarul Teologic Ortodox ”Chesarie Episcopul”, Aleea Episcopiei, nr. 1, Buzău (Luni-Vineri 9:00-15:00, telefon 0238 710 065), începând cu data de 02.10.2020 până pe 16.10.2020.

Candidaturile vor fi jurizate de către profesori din principalele licee din Buzău, de reprezentanți ai sponsorilor și de membri ai comunității locale, pentru asigurarea transparenței și a obiectivității. În cazul beneficiarilor programului nostru de anul trecut, menționăm că juriul va analiza și impactul bursei de studiu primită în anii anteriori, așa cum reiese din feedbackul personal transmis Centrului nostru, până la sfârșitul lunii august 2020. Rezultatele vor fi publicate pe pagina web a Centrului nostru: http://ccfcuvioasaparascheva.ro .

Pentru detalii, consilierii educativi ai liceelor se pot adresa Pr. prof. Cristian Dima, la adresa de e-mail: [email protected]”, se arată în comunicatul de presă semnat de conducerea Centrului, reprezentată prin Pr. prof. dr. Gheorghe Sava-Popa – Președinte și Pr. prof. Cristian Marius Dima – Vicepreședinte.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: