SocialȘtirile zilei

BUZĂU: O veche problemă, readusă în actualitate de moartea Valentinei

Cazul morții tinerei de 21 de ani, incendiată de fostul iubit, a scos la iveală o altă problemă spinoasă a societății românești: consumul de alcool și de droguri, fenomen scăpat de sub control, care afectează în special segmentul tânăr al populației.

Potrivit informațiilor preliminare, autorul crimei, Cosmin M.D., ar fi bătut-o și incendiat-o pe Valentina Nica în timp ce se afla sub influența alcoolului și a unor substanțe cu efect psihogen. Testele rapide efectuate în ziua omorului ar fi confirmat deja acest lucru, iar teoria privind consumul de droguri este susținută și de apropiații lui Cosmin, care spun că tânărul „se droga mult”.

În ediția de astăzi a publicației DC News, jurnalista buzoiancă Anca Murgoci a publicat un material privind consumul de droguri în rândul tinerilor, fenomen care – scăpat de sub control – poate duce la astfel de tragedii.

„Aici discutăm de ipoteza consumului şi de alcool şi de droguri, ceea ce este o modă în ultima perioadă. Făcând abstracţie că România nu are în fapt programe macro de informare asupra riscurilor asociate consumului de droguri, pentru cei care sunt consumatori nu avem nici măcar explicaţii privind modul de consum – o să pară bizar pentru cititori, dar asta e realitatea. Adică dacă tot s-a apucat de droguri, ar trebui să existe, totuşi, informaţii pe care să le poată accesa şi să afle că dacă la anumite droguri consumi şi alcool o dată că poate deveni mortal pentru consumatori, iar pe de altă parte poate crea stări ce induc violenţa şi stări psihotice ce pot duce chiar la crize de gelozie închipuită ce duce la atrocităţi de genul acesta. Din punctul nostru de vedere, nu suntem informaţi pe nicio parte”, a declarat Gigel Lazăr pentru jurnalista DC News.

  • Întârzierea bugetului pentru anul 2019, efecte nedorite

„În altă ordine de idei, întârzierea bugetului pentru anul 2019 a dus iar la o situaţie absolut neplăcută: în acest moment tot ceea ce înseamă aşezămintele de terapie – în fapt ele nu există, sunt închise – la ora aceasta suntem cu toate politicile antidrog în aer: şi prevenirea şi consilierea şi tratamentul. Aşa că nu trebuie să ne mire dacă în viitorul apropiat o să avem tot mai multe cazuri precum cel de la Buzău. 

Fenomenul în sine este scăpat de sub control. Iar moda consumului combinat de alcool şi droguri este de vreo doi ani. Să nu uităm de cazul de la Mamaia, când am avut două cazuri de tineri ajunşi în comă la spital după ce au consumat ecstasy cu alcool.”, a mai afirmat directorul CIADO.

Tânărul suspectat de omor a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile. În spațiul public au apărut zvonuri potrivit cărora tânărul ar putea scăpa cu o pedeapsă mai blândă, deoarece ar fi avut, în momentul crimei, un discernământ diminuat.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button