Știrile zilei

Ce e cu clădirea apărută pe șantierul „Iazul Morilor”?

Reporter Buzoian a fost pe șantierul de pe strada Frăsinet, acolo unde Primăria Buzău derulează un proiect de regenerare urbană prin punerea în valoare a canalului „Iazul Morilor”.

I-am găsit pe muncitorii de la Troia Construct la lucru, iar, printre ei, pe primarul municipiului Buzău, Constantin Toma. Edilul a venit să verifice stadiul lucrărilor și a stat de vorbă cu șefii de șantier.

Am văzut cu ochii noștri că, dincolo de gardurile de pe strada Frăsinet, prinde formă un proiect menit să revitalizeze activitatea din zonă și să valorifice potențialul pe care îl are acest canal.

Potrivit Dorinei Dobrescu, manager în cadrul firmei ce execută lucrările, proiectul Iazul Morilor se sprijină pe mai mulți piloni: clădirea multifuncțională din imagini, în care vor funcționa un muzeu, un atelier și o cafenea, amenajarea a două lacuri de 1,26 metri adâncime, a unor alei pietonale și a unei parcări generoase.

Construcția metalică din imagini va avea o roată de moară în fanta deja săpată în partea din față. Apa, elementul vital, va fi și cheia de boltă a întregului peisaj: Gropile pentru cele două lacuri artificiale au fost deja săpate, urmând ca acestea să devină principala atracție.

Nu vor lipsi arborii ornamentali, plantele acvatice și elementele care să întărească identitatea vechiului Buzău: roți de moară și un pod peste lac, în amintirea podului de acum o sută de ani, de peste iaz, ce lega orașul de cartierul Broșteni.

Totuși, trebuie menționat că Iazul Morilor nu va fi scos la suprafață, așa cum se credea inițial. Șuvoiul va continua să curgă prin tub, în subteran, iar lacurile nu vor fi alimentate cu apă de aici. Motivul, scoaterea sa la suprafață nu ar fi corectă din punct de vedere ecologic, dacă e să ne gândim că în apă vor ajunge gunoaie ce var putea fi purtate de Iazul Morii în Buzău, râu în care se varsă în zona barierei Brăilei.

Procesul de reconfigurare a zonei prevede desființarea clădirii din vecinătatea Kaufland, ce adăpostește astăzi pompele de apă ale Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură. Pentru că este inestetică, dar și pentru că SCDL mai deține aici doar două hectare de teren, anexa va fi demolată, iar municipalitatea promite că va asigura irigația pentru grădinile stațiunii prin pompele proprii. De altfel, în această zonă urmează a fi amenajată o parcare.

Banda de pe Frăsinet ocupată astăzi de șantier va fi redată traficului rutier. De altfel, proiectul „Iazul Morilor se va învecina direct cu șoseaua, granița fiind un trotuar pe care buzoienii se vor plimba pentru a admira peisajul.

FOTO/VIDEO:

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

2 comentarii

  1. Cine e baiat destept si construieste in spate, pe acel teren din dreptul amenajarii, face o galerie comerciala la parterul blocurilor. Ar putea deveni o noua zona comerciala a orasului.

  2. Baiatul destept e cepulica, mai mare peste sutanisti, care are aprobat puzul, puz dat impreuna cu puzul pentru balti, pe un cartier de blocuri. Dracu si-a bagat coada si le-a aratat popilor ochiul sau 🙂 iar primarul faliment s- grabit sa strice o parcare de sute de locuri ca sa le faca drumuri de acces la popi si sa le sporeasca atractivitatea. Cine crede ca e facuta pt oras, mananca gogosi. Jos ciuma rosie. Faliment la puscarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close