ARTICOLUL ZILEI

Crește salariul minim de la 1 ianuarie? | Ciolacu: „Asta spune și UE, nu doar PSD!”

Șanse mari, ca salariul minim să crească, de la 1 ianuarie 2023, la 3000 de lei. Ieri, președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a scris pe Facebook că „este extrem de clar” acum că salariul minim trebuie majorat, după ce Parlamentul European a adoptat miercuri Directiva privind salariul minim european.

Adoptarea de către Parlamentul European a Directivei privind salariul minim european, proiect susținut intens de PSD, este o mare victorie pentru toți acei oameni care muncesc din greu și care, în ultima perioadă, au fost cei mai afectați de criza economică și de cea de pe piața energiei. Totodată, este un motiv în plus pentru care PSD susține necesitatea creșterii salariului minim la 3.000 lei de la 1 ianuarie (inclusiv prin scutirea de taxe și contribuții a 200 de lei), propunere cu care va merge în Coaliție. Este extrem de clar acum că trebuie să creștem salariul minim. Asta spune și UE, nu doar PSD!”, a scris Ciolacu, miercuri, pe Facebook.

Miercuri, Parlamentul European a adoptat directiva privind salariul minim în UE, care va obliga statele membre care au salariu minim pe economie, inclusiv România, să „garanteze că salariile minime pe care le stabilesc le permit lucrătorilor un trai decent”.

În România, salariu mediu brut este de 6.443 de lei, în timp ce salariul minim brut este 2.550 de lei. Prin directiva europeană, salariul minim brut în România ar urma să ajungă la 3.200 de lei, deci puţin peste 2.000 de lei net.

  • Ce salarii au statele europene?

Jumătate din statele membre UE, în special cele din Estul şi Sudul Europei, au salarii minime brute sub 1.000 de euro. Printre acestea se numără:

  • Bulgaria (332 de euro);
  • România (500 de euro);
  • Grecia (774 de euro);
  • Portugalia (823 de euro)

În Slovenia şi Spania, salariile minime depăşesc uşor 1.000 de euro pe lună. Numai şase state membre UE, toate din zona de Vest, au salarii minime de peste 1.500 de euro pe lună: Franţa, Germania, Belgia, Olanda, Irlanda şi Luxemburg.

Alte şase ţări europene lasă piaţa să regleze lefurile şi nu au deloc salariu minim: Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!