Știrile zileiUtile

Cum se manifestă infecția cu streptococ?

Infecțiile streptococice pot afecta persoanele de orice vârstă, fiind ușor transmisibile prin contactul direct cu o persoană infectată sau cu suprafețe contaminate. Există peste 20 de tulpini diferite de bacterii care pot cauza infecții streptococice. O tulpină des întâlnită este însă streptococul beta-hemolitic de tip A (cauză a infecțiilor faringo-amigdaliene). De regulă, tratamentul implică antibiotice, pentru a ameliora simptomele și a preveni răspândirea infecției. Diagnosticul precoce este important pentru a preveni complicațiile. În acest articol vom vorbi despre cum se manifestă infecția cu streptococul beta-hemolitic de tip A.

Cum se manifestă infecția cu streptococ beta-hemolitic de tip A?

Streptococul beta-hemolitic de tip A este una dintre bacteriile care afectează copiii din colectivități, de regulă în perioada noiembrie-aprilie. Cea mai cunoscută boală provocată de infecția cu streptococ A este infecția gâtului (faringita streptococică). Citește aici pentru a afla informații detaliate.

Transmiterea se face foarte ușor, în principal direct prin picături de salivă (tuse, strănut sau contact direct). Diagnosticul se pune în urma exsudatului sau a testului rapid.

O persoană cu faringită streptococică resimte brusc dureri în gât, într-un interval de 1-5 zile după ce a intrat în contact cu bacteria. Alte simptome sunt: febră, frisoane, durere de cap, pierderea poftei de mâncare, dureri musculare, umflarea ganglionilor limfatici, greață și vărsături [1].

Unii copii pot avea și crampe abdominale. Amigdalele sunt inflamate, roșii și cu puncte sau pete galbene (de puroi). Uneori și cerul gurii poate fi de un roșu aprins sau poate avea niște puncte mici roșii.

De știut este că streptococul de tip A este o bacterie care poate fi găsită atât în gât, dar și pe piele. Astfel, ea poate cauza și scarlatina, care afectează în special copiii din colectivități. Transmiterea are loc pe cale aerogenă, prin picăturile provocate de strănut, tuse, secreții nazale sau prin intermediul obiectelor contaminate. Boala debutează brusc și se manifestă printr-o erupție cutanată asemănătoare unei arsuri solare. Apare mai întâi pe gât, apoi pe torace și extremități. Erupția nu își face prezența și la nivelul feței, însă se observă roșeața obrajilor. Totodată, scarlatina se manifestă și prin: febră, frisoane, durere în gât, durere de cap, oboseală, dureri abdominale, greață sau vărsături, dureri musculare, pierderea poftei de mâncare, limbă roșie [2].

Tratamentul infecției cu streptococ beta-hemolitic de tipa A se face cu un antibiotic la care bacteria este sensibilă. Un tratament corect distruge bacteria în primele 10-12 zile de la stabilirea infecției.

Ce trebuie să mai știi?

  • Pentru a evita răspândirea infecției cu streptococ este importantă o bună igienă a mâinilor, evitarea contactului direct cu persoane bolnave sau folosirea în comun a tacâmurilor și paharelor.
  • Infecția streptococică apare de cele mai multe ori la copii, însă se poate manifesta și în cazul adulților.
  • Infecțiile streptococice determină de regulă simptome ușoare, cum ar fi febra și doar în cazuri rare provoacă complicații.

Discută cu medicul specialist orice întrebare ai. Acesta este singurul în măsură să pună diagnosticul și să prescrie tratamentul corect.

Referințe:

  1. My.ClevelandClinic.org. Strep Throat. 2022, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4602-strep-throat#symptoms-and-causes.
  2. My.ClevelandClinic.org. Scarlet Fever. 2022, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23108-scarlet-fever#symptoms-and-causes.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!