EducaţieȘtirile zilei

De ce nu poate începe școala față în față, în municipiul Buzău

Deși indicele de infectare cu virusul SARS-CoV-2 a scăzut sub valoarea de 1 caz la mia de locuitori, școala nu poate începe față în față pentru toții elevii din municipiul Buzău. Motivul în aflați din rândurile următoare.

Începând din luna februarie, în sistemul de educație din România funcționează trei scenarii: verde, galben și roșu. În funcție de acestea, elevii diferitelor clase fie merg efectiv la școală, fie participă la cursuri din fața calculatorului.

De pildă, municipiul Buzău se află în scenariul galben încă de la începutul semestrului al doilea, deoarece rata de infectare a fost întotdeauna mai mare de 1 la mie. Ieri a fost prima zi în care incidența a scăzut sub acest prag, ajungând la 0.94 cazuri la mia de locuitori.

Incidența în cele trei scenarii:

  • scenariul verde – incidența sub 1 la mia de locuitori
  • scenariul galben – incidența de sub 3 la mia de locuitori
  • scenariul roșu – incidența de peste 3 la mia de locuitori
  • Încă o săptămână, la Buzău vor merge la școală doar elevii de I-IV și cei din anii terminali, a opta și a douăsprezecea.

Totuși, școala nu poate începe de luni pentru toți elevii, așa cum ar fi de așteptat. Motivul are legătură cu procedurile stabilite în februarie de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, care prevăd ca scenariul pentru săptămâna care urmează să fie stabilit în funcția de raportarea din vinerea precedentă.

Așadar, în municipiul Buzău, în săptămâna 10-14 mai 2021 se va învăța în funcție de rata raportată vineri, 7 mai. Și cât a fost aceasta acum două zile? Raportarea Prefecturii arată un indice de 1.04 la mie, motiv pentru care scenariul pentru săptămâna viitoare a fost deja decis: galben, deci cursuri on-line pentru clasele V-VII și IX-XI.

Continuarea cursurilor on-line în municipiul Buzău, deși rata a scăzut încă de sâmbătă sub 1 la mie, poate părea o măsură nedreaptă. Dacă ne uităm pe cifrele de azi, frustrarea e și mai mare: Municipiul Buzău a ajuns la 0,89 cazuri, iar rata e în scădere. Totuși, schimbarea scenariului de pe o zi pe alta ar încălca ordinul de ministru din februarie, document care nu lasă loc de interpretare.

De altfel, elevii din municipiu au fost deja anunțați, vineri, de cadrele didactice că mai urmează o săptămână on-line, după care vor putea reveni în bănci.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button