Cultură

DESTINAȚIE: Tabăra de sculptură de la Măgura. Adevărata istorie a ansamblului

Tabăra de sculptură de la Măgura este un veritabil „muzeu al pietrei cioplite”, un muzeu în aer liber, rar întâlnit în Europa.

Situată la mai puțin de 30 km de orașul Buzău, comuna Măgura găzduiește unul dintre cele mai frumoase locuri, unde arta este la ea acasă. Este vorba despre Tabăra de sculptură de la Măgura, tabără creată la inițiativa sculptorului Gheorghe Coman, pentru a marca 16 secole de la prima atestare documentară a orașului Buzău. Locul pe care s-a hotărât să fie amplasată tabăra este unul strategic, deoarece aceasta se află în preajma carierei de piatră Ciuta. Tabăra este aprovizionată în fiecare an cu piatra calcaroasă de bună calitate.

Pentru cei care o vizitează, tabăra reprezintă un adevărat spectacol al naturii, deoarece sculpturile care stau mândre să fie admirate se integrează perfect ambientului. Puțini sunt însă cei care cunosc istoria acestui valoros ansamblu de sculpturi.  Tabăra de sculptură de la Măgura a fost, de fapt, un eveniment organizat în perioada 1970-1986, cu scopul de a consemna atestarea a 1600 de ani a Buzăului. Astfel, ca orice eveniment, tabăra avea un program bine stabilit. Programul prevedea ca vreme de 16 ani, câte 16 sculptori, de fiecare dată alții, să vină la tabăra Măgura, în județul Buzău, unde, timp de două luni, să creeze o sculptură, pe o temă la alegere, într-un bloc de piatră pe care îl primea prin tragere la sorți. Așa se explică numărul de 256 de lucrări existente în tabără. Sculptorii erau studenți și absolvenți ai Academiei de Arte din București, dar și elevi la liceele de arte. La finalul fiecărei ediții, sculpturile erau donate județului de către creatori, al căror nume însă nu este precizat pe lucrare, fapt pentru care, vizitatorii nu pot cunoaște artistul și nici numele lucrării.

  • – 21 de hectare de artă.

Terenul pe care se întinde tabăra măsoară 21 hectare și aparține Mănăstirii Ciolanu. Acum, terenul este în administrarea autorităților culturale ale județului Buzău, care plătesc o chirie mănăstirii. În ciuda numelui, tabăra nu se află în comuna Măgura, ci în comuna Tisău, numele de „Măgura” fiindu-i dat tocmai pentru că piatra provenea de aici.

Tabăra de sculpură de la Măgura este un simbol al județului de la Curbura Carpaților, „un omagiu adus străvechii tradiții locale a cioplitului în piatră”. Prin sculturile pe care le-a lăsat, tabăra contribuie la păstrarea renumelui pe care județul Buzău il are nu doar pe plan local, ci și internațional.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

3 Comments

  1. PENTRU TABARA DE SCULPTURA IN AER LIBER DE LA MAGURA VA ROG FRUMOS SA CONSULTATI JUDETUL BUZAU ENCICLOPEDIE.INITIATOR TABARA GEORGE APOSTU BRADUT COVALIU ION SARBU. GH. COMAN A RASPUNS DE CELE 16 EDITII .NU EL ESTE INITIATOR.SCUZE…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!