SIC COGITO

Dezbateri aprinse pe marginea subiectului „Rondul de la Kaufland”

Cele trei evenimente rutiere produse în mai puțin de o lună în rondul de pe Frăsinet au împărțit opinia publică buzoiană în două. Unii dintre cetățeni cred că sensul giratoriu este prost făcut și că reprezintă un pericol pentru siguranța traficului, în timp ce alții cred că vina le aparține exclusiv șoferilor.

Ca de obicei, adevărul se situează undeva la mijloc și spunem asta în primul rând pentru că toate cele trei incidente sunt rezultatul unui cumul de factori.

Mai întâi, trebuie luată în calcul lipsa iluminării corespunzătoare a rondului. Teoretic, beneficiarul nici nu ar fi trebuit să recepționeze lucrarea până nu se asigura că rondul este iluminat și semnalizat corespunzător. Nu poți trânti un obstacol în mijlocul drumului și să nu-i pui licurici, proiectoare, panouri reflectorizante ș.a.m.d.

În al doilea rând, sunt voci care susțin că sensul giratoriu este supradimensionat în raport cu lățimea străzii Frăsinet. Cei mai mulți dintre contestatarii rondului susțin că strada este prea îngustă și că nu permite amenajarea a două benzi în sens: „cercul mic” și „cercul mare”, așa cum s-au încetățenit ele în jargonul șoferilor.

6 decembrie

De asemenea, trebuie spus că nu Primăria Buzău a construit rondul, ci Shopping City Buzău. Pentru că nu poți construi pe domeniul public și apoi să păstrezi respectiva lucrare, mall-ul a donat primăriei noul sens giratoriu, așa cum se întâmplă peste tot în țară și așa cum s-a întâmplat și la rondul de pe DN 10, ieșirea din Buzău spre Vernești.

Există, apoi, și cea de-a doua tabără, aceea care susține că rondul e construit perfect și că de vină ar fi doar șoferii neatenți. În sprijinul afirmației lor, aceștia vorbesc despre lipsa de atenție a șoferilor care merg ba cu ochii în telefon, ba cu gândul în altă parte, iar acest lucru, coroborat cu viteza excesivă, duce la situațiile despre care REPORTER BUZOIAN v-a informat mereu în premieră.

19 decembrie

În tot acest timp, Primăria încasează lovituri de imagine, deoarece puțini cetățeni cunosc povestea rondului și pun totul pe seama municipalității. Recent, pentru a mai diminua din riscurile sensului giratoriu, primăria a montat două reflectoare LED, care nu au putut însă opri șirul accidentelor.

În urmă cu o lună, primarul municipiului Buzău îi răspundea unui cititor care reclamase neconformitatea lucrării:

„Nu se mai poate face nimic! Proiectul are autorizație de construire și este aprobat de Poliția Rutieră!” – Constantin Toma

25 decembrie

O lună mai târziu, viceprimarul Ionuț Apostu transmitea că Aurora Mall NU A RESPECTAT AUTORIZAȚIA și că SUNT MULTE PROBLEME:

„Rondul a fost construit de Aurora Mall și nu au respectat autorizația. I-am somat să intre în legalitate, altfel nu semnăm recepția. Trebuie să monteze licurici luminoși, sa facă două benzi în sens, sunt multe probleme! Pentru că au fost aceste incidente Primăria a montat suplimentar săptămâna aceasta două reflectoare cu LED pe stâlpii de iluminat! Totusi, dacă acei conducători auto nu văd un rond, dacă era un pieton, cum îl evitau?”, a transmis viceprimarul municipiului Buzău.

Rămâne de văzut dacă autoritățile vor lua măsuri pentru redimensionarea rondului de la Kaufland. Pentru că, în caz contrar, șirul proptirilor în rond va continua și e o chestiune de zile până când vor apărea și primele victime..

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: