Educaţie

Doliu, în învățământul buzoian

S-a stins din viață apreciatul învățător Nicolae Anton, care le-a pus condeiul în mână copiilor din Cilibia

Colectivul Școlii cu clasele I-VIII Cilibia anunță cu profundă tristețe trecerea în Lumea umbrelor a domnului învățător Nicolae Anton. Cadru didactic al școlii noastre vreme de mai bine de 40 de ani, domnul Anton a reprezentat, pentru toţi cei care l-au cunoscut, un model, un liant, un adevărat DASCĂL şi un MARE OM, care şi-a pus amprenta irevocabil asupra personalității elevilor și asupra ethosului şcolii.

În urmă cu trei ani, corpul profesoral de la Cilibia devenea mai sărac, după pensionarea apreciatului dascăl Nicolae Anton. Astăzi, dispariția fulgerătoare a domnului învățător lasă în sufletele tuturor celor care l-au cunoscut un mare gol. S-a stins din viață ieri, răpus de acea afecțiune care nu ne lasă timp să ne luăm rămas-bun. A căzut secerat, în timp ce voia să meargă la baie, cauza morții fiind infarctul miocardic.

A murit exact așa cum a trăit: discret, în liniște, poate doar cu aplauzele copiilor și ale colegilor în urechi și cu satisfacția că fiul său, Cezar, este astăzi un om realizat și a îmbrățișat aceeași meserie.

Învățătorul Nicolae Anton s-a născut la Mânzu, Cilibia, într-o familie de oameni simpli, mama fiind casnică, iar tata, cojocar. Formația didactică s-a impus în familia respectatului dascăl. Fratele său a terminat Facultatea de Matematică. Soția a fost învățătoare o viață întreagă, iar unicul fiu, Cezar, a absolvit Liceul Pedagogic și Facultatea de Teologie, fiind, în prezent, învățător în București.

I-au trecut prin mână nenumărate generații și mii de învățăcei, astăzi oameni mari, care și-au scos pălăria în fața stimatului dascăl. A fost premiat în nenumărate rânduri pentru reușitele sale profesionale, a obținut gradația de merit, însă ceea ce a contat pentru domnul Anton au fost mai degrabă reușitele elevilor săi.

Înconjurat de colegi, în ziua pensionării

Învățătorul Nicolae Anton a pus umărul şi sufletul pentru ca şcoala să fie aşa cum a dorit. Ţinta sa a fost crearea unui învăţământ legat de realitate, de îmbunătăţirea calităţii sale şi de care să beneficieze toţi elevii. A dorit să aibă elevi cu capacităţi clare de adaptare la schimbări, cu educaţie aleasă în societate şi familie. 

Vă mulţumim, domnule învățător, pentru tot ceea ce aţi oferit din suflet, în toată cariera dumneavoastră: ştiinţă de carte, educaţie, colegialitate, prietenie, respect!
Aţi lăsat în urma dumneavoastră un mare gol. Drum lin, iar Dumnezeu să vă odihnească în pace!

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!