Știrile zileiEducaţie

Elevi și cadre didactice de la Școala Gimnaziale Măgura, pe urmele vechilor civilizații din Orientul Apropiat, în cadrul unui proiect Erasmus

„Experiente de neuitat!”

Totul începe prin luarea unei decizii. Atunci când hotărârea este luată, trebuie să îți asumi implicarea continuă, momentele mai puțin plăcute și obeseala care nu ezită să apară pentru a avea, în sfârșit, un rezultat victorios de care se vor bucura multe persoane. Munca din greu va lua sfârșit odată, însă satisfacere va avea avantaje multiple. Exact la fel se întâmplă și în cazul școlii gimnaziale din Măgura : profesorii și elevii muncesc cot la cot, fără oprire cu scopul de a dovedi tuturor că românii pot ajunge la un apogeu bine meritat. Pe lângă datoriile pe care orice elev și orice profesor le are, ei mai au și plăcerea de a lăsa mari realizări în urma lor.

            Când vine vorba despre realizările în cadrul proiectelor europene Erasmus+, colectivul unității de învățământ ar trebui să fie foarte mândru, însă întotdeauna ei zic că este loc de mai bine. Datorită implicării lor, copiii și cadrele didactice, deopotrivă, au beneficiat de străbatere teritoriul continentului european în lung și-n lat, de la extremitățile sale sudice până la cele nordice, de la capătul estic până la cel vestic.

            Mai bine trecem deja la demonstrații concetre ale impicării tuturor. Prin urmare, la început verii trecute, in cadrul Acreditarii prin programul Erasmus+, proiect cu nr de referinta 2022-1-RO01-KA121-SCH-0000053226, elevi și cadre didactice ale Școlii Gimnaziale Măgura au călătorit pe urmele vechilor civilizații din Orientul Apropiat, mai precis în Antalya, Turcia. Cu toții erau entuziasmați de ce le va oferi o mobilitate în spectaculoasa Turcie.

            Cu zâmbetul pe buze, ziua plecării sosise. Copiii, cu bagajele pregătite meticulos, așteptând acest moment de mult timp, se urcă în microbuz și pleacă relaxați că în final au plecat drum spre prima destinație : Bursa. Acolo aveau să înnopteze, întrucât un drum continuu de circa 1600 de kilometri până pe malul Mării Mediterane este destul de anevoios. Luând primul contact cu această cultură diversificată sunt chiar surprinși la prima vedere.

            A doua zi își continuă drumul început cu speranța finalizării sale cât mai rapide, chiar dacă tinerii nu păreau vizibil afectați de un drum lung, găsindu-și tot felul de activități captivante.

Odată ajunși, dau cu nasul de aerul umed și foarte înăbușitor, pierindu-le imediat plăcerea de a călători. Dezamăgirea nu a ținut mai mult de căteva minute. Străzile pline de  viață ale orașului, mâncarea și întreaga atmosferă le-a readus zâmbetul pe buze. Au călăuzit timp de mai multe zile pe străduțele Antaliei. Au întâlnit oameni cu care vor păstra legătura mult timp, dorind să se reviziteze. Pupilele lor erau molipsite de albastrul cristalin al apei și multitudinea de pietre minunate de pe plaja Konyaalti, fiind aproape de aceasta. Pe lângă plajă, întregul grup a vizitat ruinele vechiului oraș Kaleici, cascada Duden, înțelegând astfel importanța protejării mediului înconjurător (de altfel, tema proiectului respectiv) și ce putem pierde dacă poluarea continuă. Ospitalitatea turcilor, însă, rămâne la loc de cinste.

Mobilitatea a fost încheiată cu un popas în metropola Istanbului. Străzile pline de culoarea dată de zâmbete oamenilor și minunățiile vechi și noi create de mâna omului au lăsat cea mai bună impresie asupra acestui oraș. Aici, au avut ocazia de a da o tură prin Marele Bazar și în împrejurimile celor mai somptuase moschei ale lumii : Moscheea Albastră și Moscheea Sfânta Sofia.

Cel mai frumos mod de a încheia o asemenea experiență este cu zâmbetul pe buze și cu un bagaj plin de memorii demne de scris în propriul jurnal de călătorie. Așa s-a sfârșit și mobilitatea noastră…


(Echipa de proiect din cadrul Școlii Gimnaziale Măgura)

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!