Economic

„Galle-uri de Buzău”. Declinul unei afaceri de 100 de milioane de dolari

Odinioară, Buzăul era renumit pentru artiștii săi, care realizau obiecte decorative din sticlă de tip „Galle”. Dacă acum 10 ani, la 1100561  Buzău existau aproape 150 de firme producătoare de astfel de obiecte, astăzi poți număra pe degete cuptoarele care ard înăuntrul lor frumoasele piese de sticlă stratificată.

  • Galle-uri de tranziție.

După momentul 1989, industria sticlei din România a intrat în colaps. „Ofensiva” Chinei pe piața românească a dus la închiderea multor fabrici, considerate necompetitive, în contextul în care produsele din sticlă chinezești erau mult mai ieftine decât cele produse în țară.  Au închis atunci ochii Perla Buzău și Rubinul Berca, fabrici renumite pentru capacitatea de producție și calitatea produselor.

Inventivi, românii s-au orientat către industria galle-urilor și și-au deschis mici ateliere de producție prin balcoane, garaje și curți, fiecare încercând să-și valorifice priceperea în modelarea și pictarea sticlei pentru a câștiga un ban cinstit.

  • Din balcon, direct spre SUA, Japonia și Occident.

Faptul că produsele erau frumos decorate și purtau semnătura „Galle”, după numele celebrului artist francez Emil Galle (1846-1904), le-a asigurat acestora imagesun succes răsunător pe piața mondială de consum. Zeci de mii de galle-uri luau calea Statelor Unite, ale Orientului Îndepărat și ale statelor din Vestul Europei, fiind foarte apreciate pentru valoarea lor artistică. Unele dintre aceste galle-uri erau fabricate de buzoieni în ateliere deschise până și în balcoanele apartamentelor.

  • Business buzoian de 100 de milioane de dolari.

Cele aproape 150 de firme de galle-uri realizau produse în valoare totală de  100 de milioane de dolari. Printre obiectele de sticlă stratificată existau și articole pe care artiștii aplicau decorațiuni din aur și argint, care creșteau exponențial valoarea produselor.

  • Destrămarea unui vis

Afacerea prosperă care făcuse din simpli suflători în sticlă proprietari de mari fabrici de galle-uri și-a trăit ultimele zile de viață spre sfârșitul anilor 2010. După scumpirea gazelor și scăderea vânzărilor, cei mai mulți producători au tras 3874-117887-vaze2_27b62fb235obloanele fabricilor, orientându-se către afaceri mai prospere.

Astăzi, numai șapte firme din Buzău mai sunt înscrise la Registrul Comerțului cu obiectul de activitate „fabricare produse de sticlărie tip Galle” și doar două mai produc vestitele obiecte decorative. Și cum în România nu mai există clienți, producătorii își vând toată marfa în „Țara Soarelui Răsare”, unde interesul pentru galle-uri a rămas același.

 

 

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button