EducaţieȘtirile zilei

Lacăt, pe o școală din Buzău. DECIZIA care aruncă totul în aer

La o lună de la primul clopoțel, absorbția Școlii Gimnaziale „Grigore Baștan” (Nr. 6) de către Școala Gimnazială „Ion Creangă” (Nr. 16) stârnește noi dezbateri aprinse. Luni, instanța a anulat ordinele de „fuziune prin absorbție cu păstrare de structură” a celor două unități de învățământ, dând peste cap organizarea și așa anevoioasă a activității noii „școli-mamă”.

Anul școlar 2019-2020 a adus o schimbare importantă în educația buzoiană. După o decizie a Consiliului Local Municipal, Școala Gimnazială „Grigore Baștan” (Nr. 6) de pe strada Alexandru Marghiloman a fost desființată. Printre motivele invocate de Palatul Comunal s-au numărat costurile mari în raport cu efectivele reduse de elevi și faptul că școala însăși promova segregația rasială, majoritatea elevilor fiind de etnie romă.

Așa se face că noul an școlar i-a găsit pe elevii și profesorii Școlii Nr. 6 în curtea Școlii Nr. 16, școala care i-a absorbit prin decizia Consiliului Local. Anul școlar a început bine, iar cei aproape 400 de elevi s-au acomodat în noua clădire situată la câțiva pași de fosta lor școală.

Instanța a dat însă peste cap planurile tuturor factorilor din educația buzoiană. Luni,Curtea de Apel Ploiești a decis suspendarea tuturor deciziilor (până la încheierea procesului) care au stabilit comasarea: decizia Inspectoratului Școlar Județean, a Consiliului Local, plus două ordine ale ministrului Educației.

Imediat, Federația Educației Naționale, care a atacat deciziile de comasare, a solicitat întoarcerea elevilor de la Școala Nr. 6 în vechea clădire de pe Alexandru Marghiloman. Punerea în aplicare a deciziei nu se va realiza însă în termenul de 72 de ore, așa cum au cerut sindicaliștii. Motivul, Ministerul Educației trebuie să modifice ordinul privind comasarea în sensul dictat luni de instanță, însă în lipsa unui ministru al Educației, acest lucru este imposibil.

Astfel, copiii de la Școala Nr. 6 vor învăța în continuare alături de colegii de la Școala Nr. 16, până când va fi numit un ministru al Educației. Apoi, după semnarea ordinului, decizia va ajunge pe masa inspectorului școlar general Florina Stoian, care o va pune în aplicare.

Până la comasare, Școala Gimnazială „Ion Creangă” avea 500 de elevi. Școala Nr. 6 a venit cu aproape 400 de elevi, dintre care aproape 60 erau repetenți sau aflați în abandon școlar.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!