EducaţieȘtirile zilei

Legile Educației, măr al discordiei | Primul lider PSD care vorbește despre demiterea ministrului Deca

După scandalul iscat în urma retragerii atribuțiilor lui Florin Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, vicepreședintele PSD, Vasile Dîncu, vorbește despre posibilitatea de a solicita demisia ministrului ligia Deca și renunțarea la „colaborarea cu echipa sa”.

Într-un mesaj postat pe Facebook, ex-ministrul Vasile Dîncu afirmă că a luat act cu stupefacție de comportamentul „greu de înțeles al ministrului educației, doamna Ligia Deca, în ceea ce privește atitudinea față de partenerii de coaliție și față de beneficiarii și actorii din sistemul educațional.” Mărul discordiei l-a reprezentat retragerea atribuțiilor secretarului de stat Florin Lixandru, după ce acesta ar fi criticat Legile Educației promovate de Ligia Deca.

Acțiunea de retragere a atribuțiilor Domnului secretar de stat Florin Lixandru pentru delict de opinie, este un act de autoritarist și totalitar care aduce aminte de vremuri pe care le credeam demult apuse. Acest abuz de putere al unui proaspăt și în același timp tânăr ministru ne aduce în atenție necesitatea de a ne gândi inclusiv la modificări privind funcționarea guvernului și exercitarea răspunderii ministeriale. Exercitarea unei înalte demnități, cum este cea de ministru, are nevoie de exercitarea autorității, dar în același timp nu poate să se exercite de maniere discreționare sau după criterii de simpatii politice.

Cred că Doamna Ministru va avea înțelepciunea să revină asupra acestei decizii, altfel suntem obligați să cerem demisia ministrului și să renunțăm la colaborarea cu echipa sa, adică să-i retragem și noi – PSD – atribuțiile delegate prin votul pentru această echipă de guvernare.”, a scris liderul PSD pe Facebook.

Vasile Dîncu este unul dintre politicienii din România care analizează proiectele de legi ale educației. Cu toate acestea, el afirmă acum că nu poate înțelege „secretomania legată de legile educației și nici disprețul pentru dialog și colaborare”.

Referitor la dorința de aprobare pe repede înainte a Legilor Educației, Vasile Dîncu a mai precizat: „Alături de colegii mei din PSD, am constatat că aprobarea urgentă, fără dezbatere, a acestor două legi este cea mai mare preocupare manifestă a ministrului, legând-o în mod fals de posibilitatea pierderii finanțărilor prevăzute de PNRR. (…) Cu tot respectul, vreau să-i amintesc ministrului educației că Planul Național de Redresare și Reziliență, unde România are prevăzută suma de 3,6 miliarde de euro doar pentru educație, nu cere noi legi ale educației.”

Iată mesajul integral al lui Vasile Dîncu:

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button