Cultură

Cum a reușit dr. Daniel Costache să-l aducă la Buzău pe „autorul” măștilor din „La casa de Papel”

Dr. Daniel Costache este managerul Muzeului Județean Buzău. Sub conducerea sa, activitatea instituției a cunoscut un reviriment deosebit.

Sunt puțini cinefili din lumea întreaga care n-au văzut măcar o dată episodul pilot al serialului „La Casa de Papel”. După care n-a mai fost cale de întoarcere. Producția spaniolă a reușit să lanseze un trend recunoscut la nivel, utilizând două laitmotive celebre: cântecul „Bella Ciao” și cunoscuta mască a lui Dali.

Și pentru că vine vorba de Dali, trebuie spus că buzoienii se află la doar doi pași de opera celui care a fost reprezentantul de seamă a suprarealismului în artă. Iar asta pentru că, de curând, un număr de 150 de lucrări originale semnate de Salvador Dali au fost expuse la Muzeul Judeţean Buzău și vor rămâne aici până în 22 februarie 2021. Expoziţia include lucrări de litografie, ceramică, lucrări în bronz, argint şi aur.

„Scopul expoziţiei este acela de a ajuta publicul să înţeleagă modul în care Salvador Dali îşi materializează viziunea, redată prin limbajul artistic special, sub forma imaginilor, care deseori au aspect intangibil, dar sunt simţite în mod clar de către privitor. Dincolo de ceea ce ochiul vede, întotdeauna există cevan ascuns, dar mult mai important decât simpla imagine vizualizată”, se arată în mesajul prezentat de organizatori.

„Nu credeam să apuc să văd expuse la Buzău opere ale marelui Salvador Dali. Trebuie să aduc mulţumiri sincere la tot colectivul Muzeului Judeţean şi, aşa cum spunea domnul director, omenirea întreagă nu trece prin momente faste, dar uite că acolo unde se vrea, se poate. Bogăţia spirituală este mult mai de preţ şi cred că arta în general ne face să fim mai buni şi acum avem posibilitatea, la noi acasă, să avem şi noi astfel de evenimente. Vreau să mulţumesc celor care au făcut posibil acest lucru şi aş face apel să se popularizeze această expoziţie pentru că ar fi mare păcat ca buzoienii şi nu numai să rateze acest eveniment unic”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, prezent la vernisajul expoziţiei.

În prezent, Dali este cel mai proeminent reprezentant al suprarealismului în artă. Metoda critic-paranoică devine modalitatea sa de gândire şi de auto-realizare în artă. Lucrările expuse la Buzău fac parte din colecţii private din Franţa – Colecţia Kesauri.

Expoziţia „Unexpected Dali”, care va rămâne deschisă în perioada 22 septembrie-22 februarie, este împărţită în şapte secţiuni tematice şi prezintă diferite lucrări originale ale lui Salvador Dali, cum ar fi tapiserii, serigrafie pe mătase, litografii, cărţi poştale concepute de maestru sau chiar lucrări originale ca Mozaicul circular pe care l-a creat special pentru Ediţia Springbok din New York.

NOTA EDITORULUI:

Așadar, dacă ați văzut primele patru sezoane din „Casa banilor” și îl așteptați cu nerăbdare pe al cincilea, puteți să-l cunoașteți mai bine pe cel care, vrând-nevrând, a însuflețit gașca răufăcătorilor simpatici și sensibili condusă de misteriosul El Profesor . Dincolo de celebra mască din film, veți descoperi lucrări remarcabile ale lui Dali și veți avea parte de o experiență culturală aparte!

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: