Știrile zilei

Mesaj pentru toți cei care au asta în casă. Andreea a fost ultima victimă

Curățați sobele și coșurile de fum! Nu așezați materiale combustibile în apropierea surselor de încălzire!

Ne aflăm în luna noiembrie, iar informările primite de la Administrația Națională de Meteorologie indică o scădere semnificativă a temperaturilor în perioada următoare. Pentru oameni, asta înseamnă o intensificare a utilizării mijloacelor și  sistemelor de încălzire, iar pentru pompieri – creșterea probabilității de apariție a acestui tip de incendii.

Anul acesta, incendiile izbucnite din aceste cauze au provocat doar pagube minore. De multe ori însă, neglijența are consecințe grave cum ar fi pierderile de vieți omenești sau pagubele materiale însemnate.

Pe 26 februarie, comunitatea din Cilibia era șocată de moartea unei fetițe de numai 12 ani, găsită fără suflare în camera ei, după ce s-ar fi intoxicat cu fumul rezultat de la o sobă defectă. Ancheta a scos la iveală faptul că moartea a survenit în timpul somnului, după ce coșul de fum s-ar fi blocat, iar gazele au ieșit în încăpere.

Andreea era o elevă cuminte și silitoare, care nu le crease niciodată probleme. O neatenție avea să-i fie însă fatală, moartea sa turnând foc pe inimile celor apropiați.

„Noi, pompierii buzoieni, știm și vedem cu ochii noștri cât de tragice sunt aceste întâmplări nefericite, ce sunt provocate în cele mai multe cazuri de nerespectarea măsurilor de conduită preventivă în folosirea sistemelor de încălzire.

Pentru a vă proteja familiile, locuințele și bunurile materiale, și a evita situațiile similare, Inspectoratul pentru Situații de Urgenţă ,,Neron Lupaşcu” al judeţului Buzău readuce în atenția dumneavoastră măsurile preventive de respectat înainte și în timpul utilizării mijloacelor de încălzire:

  • asiguraţi verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a sobelor și coşurilor de fum de către o persoană specializată;
  • asigurați izolarea coșurilor de fum faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
  • nu așezați materiale combustibile în apropierea surselor de încălzire;
  • nu depozitaţi în podurile locuinţelor materiale inflamabile sau materiale combustibile (textile, hârtie, lemne etc.) care s-ar putea aprinde de la coşurile pentru evacuarea fumului;
  • amplasaţi în faţa uşiţelor sobelor o cutie metalică sau o foaie de tablă, aceasta asigurând protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a jarului;
  • pregătiți pentru utilizare numai tipul de combustibil destinat alimentării mijloacelor de încălzire;
  • verificați periodic sistemul de încălzire și nu îl lăsați niciodată nesupravegheat pe termen lung.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button