Știrile zilei

Pacienți ținuți cinci ore în salvare, în fața UPU

Deficiențe mari în organizarea activității UPU Buzău, din cauza numărului mare de pacienți care ajung aici cu suspiciunea de infectare cu SARS-CoV-2. Pentru că nu mai au spații unde să îi interneze, reprezentanții UPU țin salvările blocate în curtea spitalului chiar și cinci-șase ore.

Blocajele la UPU au început să apară în momentul în care a crescut numărul infectărilor cu temutul virus. Trendul ascendent al acestei perioade nu a însemnat doar pacienți confirmați prin testele de laborator, ci și zeci de suspecți aduși cu ambulanța la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din Buzău.

  • Corturi și containere pline, UPU – depășit de situație.

Așa se face că ambulanțele așteaptă cu pacienții înăuntru chiar și cinci-șase ore până la eliberarea unui loc în spațiile special amenajate. Cele patru corturi și cele patru containere din curtea SJU Buzău sunt însă mai tot timpul pline.

Șoferii ambulanțelor stau cu motoarele pornite până la șase ore, pentru ca pacienții dinăuntru să nu moară de cald.

Situația actuală poate fi privită ca o adevărată bombă cu ceas. Mai toate salvările sunt blocate la UPU, lăsând descoperite urgențele reprezentate de accidente și de alte situații neprevăzute. Timpul petrecut la UPU nu este însă singurul pierdut; după ce predau pacientul, ambulanțele mai așteaptă o oră pentru a fi dezinfectate.

CITEȘTE ȘI: Șapte angajați din UPU, infectați cu coronavirus

În fața acestei situații, managerul Spitalului Județean de Urgență Buzău nu poate decât să spere la o minune. Ieri au mai fost instalate două corturi în curtea unității medicale din Micro XIV, însă nici acestea nu sunt suficiente.

„Și dacă aducem mai multe corturi, nu avem personal suficient care să le deservească.” – Claudiu Damian, manager SJU Buzău.

Înainte, autoritățile gestionau bine criza locurilor de staționare a suspecților de COVID-19, deoarece aveau la dispoziție cele două secții de la Gârlași. Astăzi, TBC-ul și Infecțioasele sunt pline cu bolnavi de coronavirus.

Singura soluție pentru deblocarea situației ar fi externarea cât mai multor pacienți asimptomatici de la Râmnicu Sărat și transferarea aici a bolnavilor de la Gârlași. Astfel, cele două secții ar rămâne libere și ar putea primi suspecții de COVID-19 care ajung zilnic la UPU.

În tot acest timp, se ridică voci care acuză că unii dintre pacienții răpuși de coronavirus au fost lăsați să moară. Este cazul rudelor unui pacient în vârstă de 80 de ani cu multiple comorbidități, care ar fi murit de foame:

„Bărbatul de 80 de ani este unchiul meu ,cel care a fost lăsat în ambulanță 4 ore ,pe 11 iunie și primul test a ieșit negativ ,el a anus la spital cu tetra pareza in urma unei căzături ,și cu accident vascular ,și după două zile la trimis la Rm Sărat ,unde și aici primul test a ieșit negativ .. a murit de foame și de sete ,că era mobilizat la pat și nu putea sa- și folosească mîinile .. mint escrocii ordinari ,în acte scrie cauza decesului ,din motive de sănătate nicidecum coronavirus ,și în certificatul de deces scrie coronavirus ,ce este asta ??? Fals în acte ,merita dați în judecată ,dar cine are bani de cheltuit ?? Și-au vindut vaca din curte ,sa- l îngroape … Doamne ai mila de noi ,și fă Tu dreptate”, a scris nepoata pacientului decedat.

„Bărbatul de 80 de ani nu a murit de covid domnule Sontica a murit din cauza ca nu și-a primit tratamentul pentru boala care o avea in nu i sa dat sa mănânce și apa ii dădeau când își aducea aminte având in vedere ca avea o tetra pareza și nu se piutea mișca l au ținut degeaba la ramnic primul test la bz a ieșit negativ el după care unul pozitiv și l au transferat la ramnic unde și-a găsit sf câteva zile a vb cu Mătușa la tel și se plângea ca nu i se da apa și mâncare sa nu mai vb de schimbat …. sâmbătă când Mătușa a fost la Ramnic i au zis ca e bine ca își mică mainile și urma sa ii iasă cel de al 3 test care a ieșit negativ iar duminica a murit de ce având in vedere ca el era negativ….a făcut pneumonie dar nu de la covid ci din cauza medicilor pt ca la tetra pareza treb sa întorci pacientul din 2 in 2 ore in tocmai sa nu facă pneumonie incompetenta și foamea de bani pe care o au de-asta l-au last sa moara ….. bătrânul era unchiul meu și va pot confirma ca nu a avut covid … când au văzut ca este conștient și la tel când vb cu Mătușa ii zicea ce ii fac in spital i au luat tel și l-au închis ca sa nu mai zică săracul prin ce trece in spital …. este o mare bătaie de joc la mijloc din partea celor de la ramnic sa va fie Rușine dragi medici ați depus jurământ sa salvați vieți nu sa ii omorâți …. v au orbit bani … CATI bani primiți pt 2-3 morți de covid ??? Rușine mare sunt curioasa ai voștri părinți dacă ar fi in situația unchiului meu ce ați fi făcut ?– M Ilie.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp.

Un comentariu

  1. Poate DSP ar trebui să se gândească și la viețile oamenilor din Rm. Sărat si împrejurimi. Din lumea martie acesti oameni nu au mai beneficiat de servicii medicale. Au fost oameni care au decedat din acest motiv.
    O soluție optimă pt toți cetățenii județului Buzău ar fi ca spitalul din Rm. Sărat sa se deschidă pt oamenii acestei comunități, până la urmă și ei plătesc asigurările medicale de sănătate și ei au dreptul la viață. La Rm. Sărat sa se deschidă secția de infecțioase pt bolnavii de covid din localitate și împrejurimi iar în municipiul Buzău sa rămână secțiile deschise deja pentru bolnavii de covid.
    Dacă se deschide spitalul din Rm. Sărat , secția UPU din Buzău , nu va mai fi atât de aglomerată, deoarece o parte dintre salvări vor ajunge la Rm. Sărat.
    Astfel, pacienții cu urgente din zona Ramnicului vor reuși să supraviețuiască si nu vor mai fi condamnați la moarte prin acordarea ajutorului medical cu întârziere.
    În plus, conform noilor reglementări, pacienții asimptomatici vor fi ținuți un timp mai scurt in spital. Deci soluția propusă e viabilă si de folos tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close