Știrile zilei

PESTĂ PORCINĂ | Ce au făcut localnicii din Puiești

Așa cum era de așteptat, la Puiești și în zonele vecine oamenii au început să taie porcii. Motivul îl constituie teama – mai mult sau mai puțin justificată – că animalele le-ar putea fi luate de autorități din gospodării, „ca pe vremea colectivizării”.

Confirmarea focarului de pestă porcină africană de la Puiești a căzut ca un trăsnet peste comunitatea care își duce traiul de pe urma agriculturii. Cei mai mulți dintre localnici au cel puțin un porc în gospodărie, iar speranțele multora pentru iarna care se apropie se leagă de acest animal.

După ce au auzit însă de cei 90 de porci din Puiești uciși la ordinul DSVSA, oamenii au fost cuprinși de teama că și animalele lor ar putea avea aceeași soartă. În plus, temerile le-au fost alimentate de anunțul potrivit căruia toți porcii din zonă vor fi inventariați pentru a se stabili o situație clară a îmbolnăvirii.

Autorități: „NU SE IMPUNE EUTANASIEREA PORCILOR!”

Presa, care a scris de spre pestă, a fost considerată de către mulți oficiali marea vinovată de răspândirea bolii. Așa s-a ajuns la situația în care oamenii își taie animalele luându-se după zvonuri, deși în momentul de față NU SE IMPUNE SACRIFICAREA ANIMALELOR.

Părerea mea este că, în câteva zile, nu mai găsești porc viu în zonă, așa cum s-a întâmplat și la Pănătău după ce s-a anunțat că e pestă porcină. Toți și i-au tăiat noaptea, i-au băgat la congelator sau la garniță și asta a fost. (…) Omul se gândește la ce bagă în gură la iarnă și nu vrea să riște să i se ia porcul din gospodărie, ca pe vremea colectivizării.”, ne-a scris un cititor din zona Râmnicului.

Misiunea autorităților de a limita efectele răspândirii bolii este zădărnicită de indisciplina crescătorilor de animale. Deși în zona afectată de pesta porcină au fost impuse restricții de circulați și manipulare a cărnii, oamenii le încalcă în încercarea de a salva ce mai au.

Numai în ultimele 24 de ore, doi oameni au fost prinși încercând să treacă de filtrele DSV transportând un porc viu, respectiv o cantitate importantă de carne de la un porc abia tăiat. În ambele cazuri, autoriățile n-au stat la discuții: animalul viu a fost eutanasiat, carnea a fost incinerată, iar cei doi bărbați au fost sancționați conform legilor în vigoare.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: