A încălcat legea la respectarea căreia trebuia să vegheze, iar acum a trecut de partea celor aduși în justiție. Vorbim despre un polițist de la Serviciul Rutier al IPJ Buzău, condamnat la trei ani de înschisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu și fals intelectual.
Cazul care i-a adus mari necazuri agentului de poliție este vechi din 2019, iar alături de el au fost condamnate la închisoare alte două persoane. Atunci, polițistul de la Serviciul Rutier a oprit conducătorul unui motociclu care conducea în localitate cu 124 km/h, deși limita legală era de 50 km/h.
Pentru că polițistul și șoferul se cunoșteau, imediat avea să apară și o „soluție”: concret, agentul avea să-i rețină permisul unei alte persoane care se afla pe motociclu, și nu celui care condusese în realitate.
Agentul de poliție a oprit motociclul, constatând că era condus de cel de-al doilea inculpat, iar pe locul pasagerului se afla concubina acestuia, al treilea inculpat în cauză. Conducătorul motociclului i-a solicitat polițistului să aplice sancțiunea contravențională concubinei sale, întrucât va rămâne fără permis de conducere. Pe fondul relațiilor de prietenie dintre agent și inculpat, polițistul a acceptat și a întocmit un proces-verbal de sancționare contravențională menționând în mod nereal că motociclul a fost condus de cel de-al treilea inculpat, aplicând totodată sancțiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile”, transmite DGA.
Ulterior, fapta a ieșit însă la iveală, iar polițistul și ceilalți doi au fost trimiși în judecată. Inițial, instanța de fond a dispus închisoare cu executare pentru inculpați, însă, zilele trecute Curtea de Apel Ploiești a judecat apelul și a schimbat soluția.
- – un inculpat, la momentul comiterii faptelor agent șef adjunct de poliție în cadrul I.P.J. Buzău – Serviciul Rutier – Biroul Drumuri Naționale și Europene, a fost condamnat la 3 ani de închisoare, cu suspendare sub supravegherea executării pedepsei principale pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și fals intelectual;
- – un alt inculpat, persoană fără calitate specială, cu trecut infracțional, aflat în stare de arest preventiv, a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 4 ani și 8 luni închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și instigare la fals. Totodată, inculpatului i-a fost aplicată pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor pe o durată de 5 ani;
- – un alt inculpat, persoană fără calitate specială, a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare cu suspendare sub supravegherea executării pedepsei principale pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și complicitate la fals intelectual.