Știrile zilei

Primar din Buzău, nemulțumit de rezultatele recensământului: „Vom depune contestație”

Primarul comunei Mărăcineni, Constantin Dumitru, este nemulțumit de rezultatele recensământului și spune că va depune o contestație în acest sens. Edilul susține că  Mărăcineniul are peste 10.000 de locuitori înregistrați, iar rezultatele provizorii transmise de Direcția de Statistică arată că ar fi doar 9653 de rezidenți.

Într-o intervenție pentru Șansa News, primarul înfloritoarei comune Mărăcineni s-a arătat nemulțumit de datele oficiale transmise de Direcția de Statistică. Cifrele confirmă bătălia pe muchie de cuțit dată între Vadu Pașii, cea care deține de ani buni titlul de cea mai mare comună din Buzău, și Mărăcineni, comună aflată într-o continuă dezvoltare.

Potrivit datelor provizorii, comuna cu cea mai mare creștere din județ este Mărăcineni, care a ajuns de la 8279 de locuitori, cât avea în 2011, la 9653 de locuitori. Cu toate acestea, Vadu Pașii, care a înregistrat o creștere de doar 4,46%, are cel mai mare număr de locuitori, 9.726.

Cu doar 73 persoane mai puțin decât Vadu Pașii, Mărăcineni rămâne cea de-a doua cea mai mare comună din județ. Cifrele sunt însă contestate de primarul Constantin Dumitru, care susține că au fost recenzate mult mai multe persoane, respectiv 10.400.

Constantin Dumitru, primarul comunei Mărăcineni

Conștient de faptul că, ultimii ani, comuna sa a atras foarte mulți tineri, edilul din Mărăcineni a anunțat că va cere explicații:

Sunt foarte mulți tineri care au venit la noi. Sunt tinerii care au fost în străinătate și au venit în țară cu bani, și-au cumpărat terenuri în Mărăcineni, și-au făcut case și s-au mutat aici. Sunt din zona de munte, Mânzălești, Lopătari, dar și din municipiul Buzău.”, a spus Dumitru Constantin.

Șansele ca situația deja anunțată să schimbe sunt însă foarte mici, a precizat șefa Direcției Județene de Statistică.

  • Recensământul: pentru unii mumă, pentru alții…

Dacă localități precum Mărăcineni, Vernești și Vadu Pașii se pot lăuda cu creșteri semnificative ale numărului de locuitori, există și comune situate la polul opus. De pildă, în județul Buzău există o comună care a ajuns să numere doar… 315 locuitori. În 2011, comuna Pardoși avea 453 de locuitori, iar în cei 11 ani scurși  de la recensământ a mai pierdut 138 de suflete.

Pardoși nu este singura comună aflată în această situație. Mărgăritești are 478 de locuitori, asta după ce a pierdut 219 suflete în cei 11 ani dintre recensăminte. Valea Salciei are 529 de rezidenți, iar comuna Cănești numără 623 de locuitori.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button