ARTICOLUL ZILEIȘtirile zilei

Primăria Buzău pregătește un Regulament pentru protejarea populației împotriva comerțului ilicit

Comerțul ambulant în alte locuri decât cele autorizate de primărie, consiliul judeţean sau prefectură, prin acord de teren  va fi aspru sancționat de municipalitatea buzoiană, care pregătește un „Regulament privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de comerţ ilicit în municipiul Buzău”.

Prin regulamentul aflat deocamdată în dezbatre publică, edilii doresc implementarea unui set de reguli privind comertul atât în pietele din municipiu, cât și stradal.

Documentul vine să adapteze din punct de vedere normativ activitatea administrativă și comercială din municipiul Buzău prin prisma legislației naționale aplicabile; totodată, scopul demersului îl reprezintă și modernizarea, transparentizarea și deschiderea către cetățeni a activităților comerciale.”, se arată în expunerea de motive.

În același timp, municipalitatea dorește să aplice o modalitate nouă, transparentă, în interesul buzoienilor a gestionării comerțului practicat de deținătorii de produse agricole, atât în piețe cât și pe domeniul public cu respectarea principiilor liberei concurențe, protecției vieții, sănătații, securității și intereselor economice ale consumatorilor, precum și a mediului.

REGULAMENT PRIVIND PROTEJAREA POPULAŢIEI ÎMPOTRIVA UNOR ACTIVITĂŢI DE COMERŢ ILICIT ÎN MUNICIPIUL BUZĂU

Art.1 – Următoarele fapte reprezintă activităţi de comerţ ilicit şi constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni:

    1. vânzarea ambulantă a oricăror mărfuri în alte locuri decât cele autorizate de primărie, consiliul judeţean sau prefectură, prin acord de teren, etc;
    2. nedeţinerea şi/sau refuzul de a prezenta la control documentele prin care să justifice provenienţa produselor, ocuparea amplasamentului, actelor ce atestă calitatea de comerciant / producător, reprezentant al unui agent economic;
    3. nerespectarea regulilor stabilite de SC Pieţe, Târguri şi Oboare Buzău privind ordinea şi curăţenia în pieţe, în jurul tarabelor, magazinelor, chioşcurilor, unde se desfăşoară activitatea de comerţ;
    4. nerespectarea regulilor stabilite de SC Pieţe, Târguri şi Oboare Buzău privind eticheta de produs și afișarea prețurilor (prețul să fie afișat într-o formă clară, lizibilă și ușor de înțeles);
    5. vânzarea/depozitarea mărfurilor, ambalajelor sau a altor materiale, în alte locuri decât cele special amenajate, în afara suprafaţei aprobate prin acord de teren sau taxată;
    6. neachitarea taxelor stabilite de autoritatea locală pentru activitatea de comerţ desfăşurată şi pentru folosirea amplasamentului şi neprezentarea la cererea organelor de control a dovezii de plată;
    7. comercializarea produselor agroalimentare sau de altă natură, în mers, pe trotuare, alei, parcări sau alte locuri publice, în afara celor special amenajate şi repartizate;
    8. nerespectarea programului de acces pentru aprovizionare al autovehiculelor şi de staţionare a acestora în incinta pieţelor / târgurilor;
    9. accesul în piețe cu biciclete, trotinete electrice, motoscutere și altele asemenea (role, skateboard etc.);
    10. deteriorarea sau folosirea necorespunzătoare a mobilierului pieții, precum și mutarea fară drept a acestuia;

Art.2 – (1) Contravenţiile prevăzute la art.1 săvârşite de către persoane fizice se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei, iar dacă sunt săvârşite de persoane juridice, cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei.

(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către  personalul din cadrul Direcției Poliției Locale, ofițerii și agenții de poliție, ofițerii și subofițerii de jandarmi.

(3) Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 15 zile de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute la alin. (1), agentul constatator făcând menţiune despre aceasta posibilitate în procesul-verbal de contravenție.

Art.3 – Bunurile care au servit sau au fost destinate să servească la săvârşirea vreuneia din faptele prevăzute la art. 1, dacă sunt ale contravenientului, precum şi sumele de bani şi bunurile dobândite prin săvârşirea contravenţiei, se confiscă.

Art.4 – Contravenţiilor prevăzute la art.1, le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

3 Comments

  1. S-a ajuns aici pentru că proștii din parlament au abrogat acum vreo doi ani Legea nr. 12/1990, privind comerțul. Acum au constatat că au greșit și vor să modifice, fiind depusă o inițiativă în acest sens în parlament.

  2. Ba “ejti” nebun, nea Costica e chiar hotarat sa omoare tot ce e autohton si sa trimita buzoienii catre supermarketuri si doar supermarketuri!

    Suspiciune rezonabila : oare cat o fi luat nea Costica de la negustorii “strainezi”? Sau o fi pe viitor , pentru campania din 2024?

    Toma, du-te ba, esti un manager extrem de slab! Nu esti capabil de nimic altceva in afara de “gargara” si praf!

  3. Se impune verificarea certificat de producător, mulți au un asemenea certificat dar vând produse pe care nici nu ar ști sa le cultive, uneori vând și citrice. Mulți vând produse luate din lidl,Carrefour, sai alți distribuitori angrosisti. O sa vedem cum polițiștii terorizează o bătrânică ce vinde 10 legături de mărar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!