Știrile zileiEducaţie

Profesori ai Școlii Gimnaziale „George Emil Palade”, despre beneficiile experienței de formare din cadrul programului Erasmus+

În perioada 21-27 august  2023, am participat la cursul de formare al cadrelor didactice din cadrul proiectului Erasmus­+ ,,SOCIAL AND EMOTIONAL LEARNING (SEL) FOR SUCCESSFUL SCHOOLS,, Budapesta. Scopul proiectului a constat în pregătirea de calitate a cadrelor didactice în vederea susținerii eficiente a procesului instructiv-educativ. Competențele dezvoltate la cursuri au fost multiple și eficiente: îmbunătățirea abilităților pentru facilitarea utilizării strategiilor digitale, de comunicare și utilizare a metodelor de stimulare a gândirii creative și critice, aplicarea diversității, a unor metode interactive de predare-învățare-evaluare centrate pe competențele cheie, în vederea lucrului eficient cu elevii.

Cursul de formare precum și socializarea cu alte cadre didactice din țări ale Uniunii Europene au dus la asigurarea unei dimensiuni europene a proceselor de formare a personalului didactic, o nouă abordare a orelor de curs. Am folosit o parte din aplicațiile învățate la curs,  în cadrul orelor cu elevii. Cursul a fost o oportunitate binevenită atât de învățare, cât și de împărtășire a experiențelor. Învățarea de metode și tehnici noi și aplicarea acestora în procesul de învățare, implementarea de programe, digitalizarea resurselor de învățare vor face școala mai atractivă și-i va ajuta pe elevi în procesul de integrare. 

Experiența participării la activitățile proiectului de mobilitate Erasmus+ a fost pentru noi una unică, de o complexitate deosebită. Ca orice element nou ce apare în viața noastră, iată că, și această mobilitate ne-a creat pe de o parte o stare de nerăbdare iar pe de altă parte ne-a provocat să învățăm și să ne dezvoltăm. Am simțit cât de minunat este să poți crește profesional, cultural și mai ales personal în același timp. Faptul că, acest curs a fost organizat în aşa manieră încât informaţia ştiinţifică să vină treptat ne-a permis să identificăm resurse pentru aprofundare şi exerciţiu, atât exerciţiu dirijat în timpul sesiunilor de formare cât și liber în timpul explorărilor noastre pentru a realiza temele zilnice propuse de către doamna formator Daru Anita.

Timpul petrecut alături de oameni extraordinari a căpătat valențe deosebite pentru noi deoarece am simțit că fiecare zi împreună a fost una cu sens, cu semnificații profunde atât pentru activitățile profesionale cât și pentru viața personală. Cursul la care am participat ,,Social And Emotional Learning (Sel) For Successful Schools,, din Ungaria -Budapesta nu numai că a răspuns așteptărilor noastre, dar în același timp ne-a oferit posibilitatea de a interacționa cu profesori din alte țări, ca Spania, Italia,Croatia, de a stabili contacte cu alte culturi și civilizații. Am învățat foarte mult unul de la celălalt și am avut parte cu toții de o experiență de neuitat. Cursul a fost foarte bine structurat, cu multe activități interactive iar trainerul a fost la înălțime. S-a pus accent pe dinamizarea actului didactic, prin utilizarea unor aplicații care reprezintă o modalitate bună de a atinge obiectivele didactice propuse și în același timp de a crea un mediu pozitiv de învățare și de ce nu distractiv. Informațiile acumulate ne-au ajutat la optimizarea propriei activități, cresterea motivației și încrederii de sine. Participarea la acest curs de formare prin programul Erasmus+ a constituit pentru noi, profesorii Școlii Gimnaziale ,,G.E.Palade,,  o experiență de neuitat. Argumentele aparțin atât planului profesional cât și celui personal. Cursul a răspuns nevoilor noastre profesionale, ne-a oferit posibilitatea să descoperim metode și tehnici noi de integrare a elevilor în procesul de învățare în cadrul sistemului de învățământ.

Stagiul de formare s-a desfășurat conform graficului comunicat participanților, a îmbinat metodele activ participative cu cele clasice, a respectat tema propusă. A fost un curs eficient și constructiv. Au fost multe lucruri noi pe care le-am aflat și pe care vom încerca să le punem în aplicare. Conținutul a fost bine prezentat de traineri cu experiență în domeniu. Am apreciat interesul trainerilor de a afla informații despre profilul personal și experiența în domeniu a fiecărui participant pentru a facilita integrarea și comunicarea în cadrul grupului dar și pentru a dezvolta dialogul intercultural. Participarea la acest curs Erasmus+ a însemnat pentru noi îmbunătățirea competențelor de comunicare, adoptarea unei atitudini pozitive față de elevii noștri, dobândirea unor abilități și competențe utile pentru eficientizarea procesului instructiv-educativ.

Cursul a îmbinat prezentări teoretice, exemple concrete din diferite zone ale Europei, împărtășiri ale propriilor experiențe (ale formatoarei și ale cursanților) cu jocul didactic, dezbateri pe tema proiectului și vizite tematice și culturale. Activitățile desfășurate au fost interactive, captivante și foarte interesante. Am plecat din Budapesta cu informații noi, utile pentru activitatea noastră didactică și cu o impresie foarte bună despre cursul la care am participat, despre oamenii cu care am interacționat și locurile noi vizitate. Datorită proiectului ERASMUS+ am avut deosebita ocazie să călătorim în Ungaria și să observăm tradiții noi și cel mai important să acumulăm cunoștințe și să învățăm noi metode de lucru necesare pentru domeniul în care profesăm. În cadrul cursului ,,Social And Emotional Learning (SEL) For Successful Schools,, am avut posibilitatea de a ne familiariza cu metode şi exemple de bune practici în vederea gestionării activităților de învățare.

          Și în luna octombrie 2023 a avut loc ,,ERASMUS DAYS,, inițiativă emblematică prin care foștii, actualii și viitorii beneficiari Erasmus+ au putut să împărtășească din experiențele lor de învațare, să inspire și să se facă vizibili pe harta europeană dedicate acestui important și deosebit eveniment. Timp de 6 zile între 9 și 14 octombrie, am pus cu toții sub reflectoare programul, beneficiile participarii în proiecte și rezultatele obținute prin organizarea de întâlniri, conferințe, mese rotunde. Erasmus Days a fost un bun prilej pentru a ne face vizibile toate activitățile din cadrul Programului Erasmus+, atât la nivel organizațional, al instituției școlare, cât și la nivel local, județean, național și internațional.

În data de 12 octombrie 2023, la inițiativa Doamnei Director adjunct CAMELIA TIMOFTE, profesor de limba engleză la Școala Gimnazială ,,George Emil Palade,, Buzău a avut loc ,, Erasmus Days,, La acest eveniment foarte important au participat profesori din școală dar și din alte unități de învățământ din județ. Doamna Director Camelia Timofte s-a preocupat atent pentru buna desfășurare a acestei activități, a elaborat programul Erasmus Days , astfel încât toți colegii care au participat la programul Erasmus+ să prezinte experiențele dobândite de-a lungul perioadelor de formare. La ora 12 pe data de 12 octombrie la Școala Gimnazială ,,G.E.Palade,, dar și live pe facebook, domnii profesori implicați în Programul Erasmus+,în august 2023, prof. Căpățînă Mihăiță, prof. Banu Emilia-Cristina, prof. Morogan Octavian și prof. Baroian Constantin, au prezentat ppt-ul cu tema ,,Crează-ți propria cale, către învățarea emoțională,, au prezentat materiale utile, diverse, eficiente, inovative, creative din cadrul cursurilor de formare.  

 Îi muțumim doamnei director adjunct, Camelia-Andreia Timofte pentru această experiență de succes. În toată perioada premergătoare cursului, de pregătire, în timpul cursului și postcurs, Doamna Director Timofte Camelia ne-a fost alături, ne-a îndrumat, coordonat, ne-a ajutat și ne-a  sprijinit necondiționat. Fără ajutorul dumneaei nu am fi reușit să obținem rezultate deosebite în cadrul Programului Erasmus +.


CU DEOSEBIT RESPECT ȘI APRECIERI,

ECHIPA ERASMUS+, august 2023

T, C, B, M, B

Prof. Căpățînă Mihăiță, Prof. Banu Emilia-Cristina,

Prof. Morogan Octavian-Cătălin, Prof. Baroian Constantin

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

3 Comments

  1. Tin sa va informez ca toate cadrele didactice participante la curs au finalizat,conform procedurilor interne, selectia in vederea participarii la activitatile de formare si perfectionare din cadrul programelor Erasmus+.S-au inscris, au finalizat cursuri si teste de limba engleza si T.I.C si au fost selectionati in urma unor punctaje obtinute in baza acestor teste, nimic suspect si nelalocul lui.Procedura este una deschisa tuturor si oricine doreste sa se perfectioneze si sa faca schimb de experienta cu colegii din alte tari are aceasta posibilitate/oportunitate, important e sa-si doreasca sa evolueze si sa-si perfectioneze abilitatile , fie ele de lucru in echipa ori ca in cazul de fata abilitati de cunoastere personala/interpersonală in inteligenta emotionala. Lucram cu copii cu diverse probleme de ordin emotional asa ca exercitiile practice si aspectele teoretice chiar ne-au ajutat. Pentru cunostintele dvs. programele Erasmus subventioneaza o mica parte din cheltuielile cu adevarat, dar cred ca cel mai important atu al acestei experiente este cunoasterea, schimbul de experienta si valorizarea principiilor Uniunii Europene, acela de unitate in diversitate. Cu respect, prof.Mihai Capatina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!