Știrile zilei

Să n-ajungeți la Spitalul Județean!

Circulă de câteva zile pe Facebook niște imagini dureroase din Spitalul Județean de Urgență Buzău. Unii le neagă veridicitatea, alții spun că totul e un „setup” menit să sperie, în timp ce bolnavii își cer șansa la viață, iar aparținătorii lor plâng pe la colțuri.

În ultimele zile m-au sunat multe persoane cu vocea tremurândă, să-mi spună că trebuie să mergem la spital, trebuie să vedem situația de acolo și să facem ceva! Vă mărturisesc sincer că am subevaluat situația dezastruoasă în care a ajuns cea mai mare unitate spitalicească din județ.

La Spitalul Județean se moare și se moare ca pe front. Nu pomenesc aici doar de virusul ăsta nenorocit, care pe unii îi omoară în 3 zile, iar altora abia dacă le provoacă un strănut. Vorbesc despre faptul că – încerc să o spun cât mai delicat – actul medical nu prea mai e cum știam noi că era înainte. Nu mai e timp pentru asta. Și nici loc.

Habar n-am ce ne-a adus aici: valul 4 venit pe nepregătite, infrastructura de doi bani a spitalelor de la noi, nepăsarea, subestimarea realității crunte a acestei perioade.

Azi-dimineață am vorbit cu o doamnă care și-a dus sora la UPU cu insuficiență respiratorie. De mai bine de 24 de ore stă pe un scaun, cu 80% saturație, luptând pentru un fir de aer. N-are nimeni cum să facă mai mult pentru ea, fiindcă în tot acest timp sunt oameni în stare mult mai gravă, care se sting pe alte secții sau chiar acolo, în UPU.

Numai azi-noapte, două paciente –  de 51 și 54 de ani –  au murit aici după ce ar fi făcut infarct. Trupurile lor au rămas în salon până dimineață, printre oameni deja confirmați pozitiv, al căror moral vă imaginați unde este acum.

Oameni buni,

Evitați cât mai mult interacțiunea cu alte persoane și rămâneți acasă dacă aveți cel mai mic semn al nenorocitei ăsteia de infectări. Încercați să nu puneți în pericol pe nimeni, nici măcar pe rudele voastre, măcar până trece furia asta care ne-a blocat întregul sistem sanitar și întreaga viață.

Indiferent de ce parte a baricadei vă situați, fie că susțineți sau că, dimpotrivă, negați importanța vaccinării, încercați să vă puneți mereu întrebarea: „Dar dacă cealaltă tabără are dreptate?”. Vă spun că ajută și că ne responsabilizează pe toți mai mult.

Păstrați-vă un moral bun, dar păstrați-vă și sănătatea fizică. Deteriorarea ei duce la Micro XIV și vă spun cu toată responsabilitatea, cu riscul de a se supăra pe mine oameni dragi: Nu știu cine și-ar dori să ajungă, zilele astea, la Spitalul Județean.

Fraților,

Vă doresc să fiți sănătoși, puternici, prudenți, optimiști, responsabili! Vă doresc să n-ajungeți la Spitalul Județean!

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

2 comentarii

  1. Nu va suparati, cine e distinsul domn din stanga imaginii care ca priveste (sigur pe el) cu atata incredere si speranta spre viitor ?

    1. Nu e nimeni special, am luat o poză de pe net și am pus-o acolo. Am zis că e bine să fie și o prezență umană în fotografie.
      Nici mie nu-mi place cum arată tipul, dar altul n-am avut. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: