PoliticăȘtirile zilei

Marcel Ciolacu: „Cum poate să mă controleze pe mine cineva cum consum curentul în perioada de vârf?”

Liderul social-democrat Marcel Ciolacu reacționează după propunerea Comisiei Europene privind obligația de a reduce consumul de energie electrică cu cel puțin 5% în timpul orelor de vârf selectate. Preşedintele Camerei Deputaţilor crede că oficialii europeni ar trebui să nuanţeze recomandările cu privire la consumul de electricitate în unele perioade ale zilei.

Poate ar fi trebuit să nuanţeze, cumva să se mute capacităţi de producţie şi pe timp de noapte ca să nu mai fie vârfuri de consum în anumite ore”, a afirmat Ciolacu.

În cadrul aceleiași declarații de presă, președintele PSD s-a declarat mulțumit de faptul că, la nivel european, au fost luate măsuri pe care PSD le susţinea de doi ani.

  • „Mama striga după mine, dacă nu stingeam becul. Eu nu pot să-i cer fiului meu același regim”.

Ciolacu nu a scăpat nici de întrebările personale vizavi de felul în care face economie acasă, în acestă perioadă grea pentru Europa. Liderul PSD a răspuns că a crescut „pe vremea lui Ceauşescu” și că mama sa striga după el de fiecare dată să „stingă becul”, adăugând că nu va avea acelaşi comportament faţă de fiul său.

Totodată, Ciolacu s-a declarat sceptic față de modalitatea prin care consumatorii pot fi controlaţi în legătură cu perioadele în care au vârfuri de consum la energia electrică.

Cum poate să mă controleze pe mine cineva cum consum curentul în perioada de vârf? Este posibil ca şi Uniunea Europeană să se refere nu neapărat la populaţie. Poate ar fi trebuie să nuanţeze, cumva să se mute capacităţi de producţie şi pe timp de noapte ca să nu mai fie vârfuri de consum în anumite ore, în timpul zilei. Presupun că o să nuanţeze şi Uniunea Europeană. Dar ce mă bucur, că aţi văzut că Uniunea Europeană a spus foarte clar: trebuie reglementare şi plafonare de preţ, lucru pe care noi îl cerem de doi ani de zile. Poate dacă s-ar fi făcut lucrul ăsta mult mai repede…”, a precizat Marcel Ciolacu.

Potrivit Digi24, Comisia Europeană propune ca statele membre UE să urmărească reducerea cererii globale de energie electrică cu cel puțin 10% până la 31 martie 2023. Comisia mai propune un plafon temporar al veniturilor la 180 de euro pe MWh pentru producătorii de energie electrică „inframarginali”, și anume cei care utilizează tehnologii cu costuri mai mici, cum ar fi sursele regenerabile de energie, energia nucleară și lignitul, care furnizează energie electrică. De asemenea, Executivul european propune și o contribuție de solidaritate temporară din profiturile excedentare generate de activitățile din sectoarele petrolier, al gazelor naturale și al rafinăriilor. Aceste contribuții precum și veniturile care depășesc plafonul „inframarginal” ar urma să fie colectate de statele membre și redirecționate către consumatorii de energie.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

One Comment

  1. Dl Ciolacu dovedeste ca este un roman tipic. La dlui, nici macar in aceste vremuri tulburi si nici macar in calitatea sa de mare om in stat, nu se pune problema de constiinta, ci de control si pedeapsa: „Cum poate sa ma controleze pe mine cineva…?”
    Dle Ciolacu, serios, de respectarea cutumelor, daca nu legilor, ati auzit? Eu stiam ca o cutuma, sau o regula, se respecta pentru ca exista, nu de teama consecintelor.
    Si cum credeti ca va fi fiul dvs dupa o asemenea educatie?
    Cand capra sare masa…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button