Știrile zilei

Atacul de la Spitalul Județean | Cine a avut de suferit

Duminică noapte, 18 spitale din țară au fost ținta unui atac cibernetic „masiv” de tip ransomware. Printre unitățile spitalicești vizate s-a numărat și Spitalul Județean de Urgență Buzău.

Până luni, în jurul orei 16:00, serverul pe care rulează sistemul informatic HIS ar fi fost afectat, fişierele şi bazele de date fiind criptate.

Atacul nu a afectat în niciun fel activitatea de îngriire a pacienților din Spitalul Județan, circuitele fiind funcționale în tot acest timp. Temporar însă, personalul care operează sistemul Hipcrate nu a avut acces la datele programului medical și ale celui de salarizare:

“Serverele de intrare în spital, prin care se asigura legătura cu firma care operează softul medical si de salarizare, au fost blocate de un atac cibernetic. S-a constatat că este vorba de un virus ransomware, care a criptat toate bazele de date. In momentul de față, se procedează la restaurarea bazelor de date din back-up-ul facut de către colegii de la oficiul IT al S.J.U. Buzău. La acest moment, în urma atacului cibernetic, este afectat programul medical, softul medical și cel de salarizare. Se lucrează la remedierea acestei probleme”, a transmis Adriana Bunilă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Buzău.

După ore bune în care s-a lucrat pentru remedierea problemei, luni, la ora 16.00 sistemul de la Spitalul Judetean de Urgență Buzău era din nou funcțional, au transmis reprezentanții unității medicale.

Unităţile medicale afectate de atacul cibernetic sunt: Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti; Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie Azuga; Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare; Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa; Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” Bucureşti (IOB); Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Gafencu” Constanţa; Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei; Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte; Spitalul Clinic C.F. nr. 2 Bucureşti; Institutul Clinic Fundeni; Institutul Regional de Oncologie Iaşi (IRO Iaşi); Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău; Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia; Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara; Spitalul de Boli Cronice „Sf. Luca”; Spitalul Clinic Colţea; Spitalul Municipal Medgidia; Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

One Comment

  1. Presupun că știm cu toții că virușii informatici nu se ”iau” din aer ci din accesarea unor site-uri sau deschiderea unor mail-uri care nu au legătură cu instituția respectivă.
    Să sperăm că actul medical se va îmbunătăți în următoarea perioadă, mai ales că timpul cu tik-tok și altele se va diminua la maxim în timpul programului.
    Make medicine, NOT porn!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button